Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
15.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Aleš Rojs Igor Bavčar

Četrtek, 24. 7. 2014, 15.15

7 let, 12 mesecev

Igorja Bavčarja Peinkiher ne skrbi, bolj ga čudi Kučanova izjava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so ogorčeni nad sistematičnim blatenjem in razvrednotenjem slovenske osamosvojitve, je povedal predsednik VSO Aleš Hojs.

To razvrednotenje, trdi Hojs, se dogaja vse od trenutka, ko so oblast, "formalno ali neformalno", prevzeli tisti, ki so osamosvojitvi najprej nasprotovali, se nato potuhnili, zdaj pa obvladujejo slovensko državo. V VSO so se odzvali na intervju z Antonom Peinkiherjem, ki ga je 21. julija objavil časnik Delo.

V njem je namreč Peinkiher med drugim trdil, da je Janez Janša tisti, ki je razoroževal Slovenijo, in da je imel pri svojih ravnanjih vso podporo pokojnega predsednika Janeza Drnovška. Povedal je tudi, da naj bi Janša in Igor Bavčar s svojim nestrokovnim delom ogrozila proces osamosvajanja ter zlorabljala vojsko in varnostno službo v politične namene. Tako kot Janša tudi takratni notranji minister Bavčar namreč po Peinkiherjevih besedah v noči na 27. junij 1991 nista bila na svojih mestih, temveč sta spala doma, zaradi česar bi morala biti takrat odstavljena in kaznovana.

"Nerazumno je, da je osrednji časopis ob znanih dejstvih objavil tako očitne, notorične laži. Da jim je tako pomembno stvar uspelo zbanalizirati na to, kdo je tisto noč spal," je dodal podpredsednik združenja Igor Bavčar, ki se je sicer na Peinkiherjeve besede pred dnevi že odzval.

Bavčar: Peinkiher me ne skrbi, bolj čudi Kučanova izjava V času osamosvojitve nekdanji notranji minister se še bolj kot Peinkiherju, za katerega pravi, da "ga ne skrbi in se z njim ne ukvarja", čudi odzivu nekdanjega predsednika Milana Kučana, "ki je besede v intervjuju označil za bolj ali manj točne".

Podpredsednik poslanskega kluba Demos v osamosvojitvenem času Franci Feltrin je ogorčen nad tem, da se osamosvojitelje daje v nič. "Če ne bi bilo Janeza Janše in Igorja Bavčarja, ki sta nas bodrila in zatrjevala, da sta milica in teritorialna obramba pripravljeni na ubranitev osamosvojitve, Slovenija ne bi bila samostojna," je povedal na tiskovni konferenci.

Feltrin: Vsi razen Ivana Omana so podpisali, da se JLA ne smemo upirati Poudaril je, da se večkrat pozablja – po 23 letih spomin zbledi, a ostajajo dokumenti –, da je bila spomladi 1991 v parlamentu knjiga Vdani: "Razen Ivana Omana so prav vsi podpisali, da se JLA ne smemo upirati." Prav tako je osnutek zakona o plebiscitu "sprejelo 126 Demosovih poslancev, nihče drug", zato se sprašuje, čemu diskreditacija.

Z našo ugotovitvijo, da se je tudi sam v svojem odzivu od vsega zapisanega dotaknil le Peinkiherjevih besed, da sta s takratnim obrambnim ministrom Janšo na dan, ko je vojska JLA napadla Slovenijo, spala, ne pa tudi razoroževanja, Depale vasi in še česa, se Bavčar ni strinjal. "Odzval sem se na dve stvari, ne samo na spanje," pravi Bavčar.

"Obstaja samo ena resnica!" je na vprašanje Planet Siol.net, kako 23 let po osamosvojitvi končno preseči delitve oziroma različne poglede na osamosvojitveno obdobje, odgovoril Hojs.

Hojs je poudaril, da dokumenti, ki so zbrani v različnih publikacijah, ki jih je združenje izdalo, ne lažejo, sprašuje pa se, zakaj si Peinkiher kar 20 let ni upal na glas povedati tega, kar je povedal zdaj. Bavčar dodaja, da ne gre za dve resnici, gre za to, da se zgodovina uporablja kot polje bitke za sedanjost.

Bavčar: Izjava kot sredstvo za dosego aktualnih ciljev "V aktualnih političnih razmerjih se vzpostavlja neko stanje, ki ga je treba znova in znova vzpostavljati in ustvarjati incidente. Tudi to izjavo razumem kot sredstvo za dosego aktualnih ciljev," je dodal Bavčar. Na današnjo novinarsko konferenco so sicer povabili tudi predsednika stranke SDS Janeza Janšo, ki je v zaporu, in nekdanjega zunanjega ministra Dimitrija Rupla, ki je zaradi odsotnosti svojo izjavo podal pisno. V tej je pretresen nad "najnovejšimi primeri sovražnega, predvsem blasfemičnega govora zoper slovenske nacionalne interese".

Rupel: Kučan s podelitvijo najvišjih državnih odlikovanj Janši in Bavčarju priznal resnico o osamosvojitvi "Pretresen sem zaradi besed, ki vzbujajo dvome o požrtvovalnosti Janeza Janše in Igorja Bavčarja v procesu osamosvajanja, posebej v dneh vojne za Slovenijo," je Rupel zapisal v izjavi. Dodal je, da so besede žaljive tudi zanj in za vse, "ki so prispevali k zgodovinskemu preoblikovanju slovenskega naroda in socialistične Slovenije v samostojno državo".

Okrcal je tudi nekdanjega predsednika Kučana, češ da se je udeležil "nenavadne propagandne akcije", resnico o osamosvojitvi pa je po Ruplovih besedah priznal s tem, ko je tako Janši kot Bavčarju leta 1992 podelil najvišje državno odlikovanje. "Ki mu je bilo pozneje, iz razlogov, ki imajo prav tako opraviti z resnicoljubnostjo, vrnjeno," sklene Rupel.

Ne spreglejte