SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Igor Bavčar: Čigav Painkiller je Peinkiher?

2

termometer

 | Foto:

"Anton Peinkiher v intervjuju pravi, da sva bila z Janezom Janšo "...tisto noč (misli na noč, ko je jugoslovanska armada napadla Slovenijo, op. IB) doma, in ne na svojih mestih", kar "...dokazuje, da so povsem podcenjevali razmere, da niso upoštevali opozoril in poročil. Že samo zaradi tega bi morali biti takrat odstavljeni in kaznovani".

To enostavno ni res! Tisto noč, kot tudi tedne prej in pozneje, sva z Janezom Janšo bivala v pritličju vladnih prostorov na Gregorčičevi ulici v Ljubljani, pozneje in do konca vojne pa v Cankarjevem domu.

Anton Peinkiher, ki se v intervjuju sicer skuša predstaviti kot človek, ki je takrat imel vse informacije, se je mirno zlagal. Čemu taka notorična laž, če ne prav zato, da se razvrednoti vlogo oseb, ki so vodile osamosvajanje, česar intervjuvanec tudi sicer sploh ne skriva? Sploh je zanimivo, da človek, ki sebe označuje za "profesionalnega vojaka", danes kritizira odločitve koordinacije, ki je vodila obrambo in zmagala v desetdnevni vojni, češ, da ni takoj ustavila jugoslovanske armade, ko je ta izšla iz vojašnic. Dobro pa ve, da je odločitev o uporabi oborožene sile sprejelo predsedstvo slovenske države pozneje v zgodnjih jutranjih urah tistega dne. To ni bila pristojnost koordinacijske skupine, ne mene, kot njenega vodje in tudi ne Janeza Janše, čeprav smo vsi vedeli kaj JA namerava in smo na to bili tudi pripravljeni.

Peinkiher z očitnimi lažmi le nadaljuje nalogo, ki jo je dobil pred dvema desetletjema."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin