SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Idealna rodnost je dva otroka na žensko

1

termometer

Prenizka rodnost v Sloveniji ne ogroža le ohranjanja prebivalstva, temveč zelo negativno vpliva tudi na blaginjo Slovencev.

Ameriška revija Science je objavila mednarodno študijo o vplivu rodnosti na življenjsko raven prebivalstva v 40 državah, med njimi tudi v Sloveniji. Analitiki namreč tokrat niso upoštevali le vpliva rodnosti na obnavljanje prebivalstva, temveč so preučevali tudi povezavo med rodnostjo in gospodarskimi podatki.

Medtem ko je za obnavljanje prebivalstva potrebna rodnost 2,1 otroka na žensko, je za blaginjo prebivalstva idealna rodnost dva otroka na žensko oz. nekoliko manj, ugotavljajo raziskovalci.

Več otrok ne pomeni večje blaginje Na splošno sicer velja, da države bolj ali manj spodbujajo višjo rodnost, da bi bilo več davkoplačevalcev, ki bi financirali pokojnine, zdravstvo in dolgotrajno oskrbo.

Tokrat pa so raziskovalci upoštevali še stroške vzgoje otrok ter iskali najboljše razmerje med stroški vzgoje in vzdrževanjem starejših prebivalcev. Pri tem ugotavljajo, da na blaginjo prebivalstva najbolje vpliva rodnost, ki še zagotavlja obnavljanje prebivalstva, to je blizu dveh otrok na žensko.

Slovenci ogroženi Slovenska rodnost je precej pod idealom, saj se zadnjo četrtino stoletja giblje med 1,2 in 1,6 otroka na žensko. Gre za raven, ki ogroža tako ohranjanje prebivalstva kot njegovo blaginjo.

S temi podatki je Slovenija ena izmed redkih držav, ki jim raziskava priporoča, naj spodbujajo višjo rodnost, navaja soavtor študije in profesor z ekonomske fakultete v Ljubljani Jože Sambt. Hkrati se bo morala Slovenija spopasti tudi s stroški hitrega staranja prebivalstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin