Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 10. 2015,
6.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci migranti meja policija noad

Četrtek, 22. 10. 2015, 6.44

6 let, 7 mesecev

"Hrvati so migrante zavestno pustili, da gredo proti reki" (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Val nenapovedanih in neorganiziranih skupin beguncev in migrantov v Slovenijo se je nadaljeval tudi čez dan. V vladi delajo vse, da ne bo treba razglasiti izrednih razmer.

22:18 LJUBLJANA Slovenske nevladne in humanitarne organizacije vlado ter državljane in državljanke prosijo za pomoč. Več tukaj.

21:52 GRUŠKOVJE V nastanitvenem centru Šentilj se trenutno nahaja okoli 900 tujcev, pričakujejo pa še dva vlaka iz območja Novega Mesta. Prvi bo okoli 23.00 pripeljal okoli 500 tujcev, drugi pa okoli 1.00 okoli 700 tujcev. Hrvaški varnostni organi so obvestili, da bodo na mednarodni mejni prehod Gruškovje ob 22.00 pripeljali okoli 1.000 migrantov z 20 avtobusi. Avstrijski varnostni organi so povedali, da je na njihovi strani državne meje v Šentilju trenutno še okoli 2000 ljudi, zato zaenkrat do jutra ne bodo sprejeli novih tujcev.

21:51 ZAVRČ Policisti so v bližini mejnega prehoda Zavrč zbrali skupino migrantov, ki so malo pred osmo zvečer nedovoljeno vstopili v Slovenijo. Ugotovili so, da jih je približno 1.000. Med njimi je bila tudi ženska, ki je bila tik pred porodom, zato so morali na kraj poklicati reševalno vozilo, ki jo je, skupaj z njeno družino, urgentno prepeljali v Ptujsko bolnišnico.

21:43 BRUSELJ Slovenija je spričo begunske krize danes aktivirala mehanizem EU za civilno zaščito, ki omogoča nefinančno pomoč članic unije, je preko družbenega omrežja Twitter sporočila govorka Evropske komisije za migracije Natasha Bertaud. Slovenija je zaprosila za šotore, odeje, posteljnino in drugo opremo.

21:05 JESENICE Iz Dobove proti Jesenicam je v organiziranem spremstvu policije z vednostjo in odobritvijo avstrijskih varnostnih organov o sprejetju danes ob 17.24 odpeljal izredni potniški vlak, ki je v Avstrijo prepeljal 609 v Sloveniji že registriranih migrantov. Migrante so ob 21.05 na železniški postaji na Jesenicah prevzeli avstrijski varnostni organi.

20:56 LJUBLJANA Vlada je na seji sprejela predlog novele zakona, s katero bodo lahko v pomožno policijo vključili že preizkušene, preverjene in usposobljene nekdanje in upokojene policiste do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje teh nalog v policiji. 20:50 LJUBLJANA S prihodom zadnjih skupin v Rigonce in Zavrč se bo število prebežnikov, ki so ob drugem begunskem valu prišli v Slovenijo, povzpelo nad 40 tisoč.

20:14 BRATISLAVA Slovaška bi Sloveniji lahko pomagala z vojaškimi mobilnimi bolnišnicami ROLE 2E in zdravstvenim osebjem, če bo Slovenija za to zaprosila. Sloveniji so pripravljeni pomagati z dvema zdravnikoma splošne prakse, kirurgom in še enim zdravnikom specialistom ter še 15 člani zdravstvenega osebja, kot so medicinske sestre.

20:10 ZAVRČ V bližini mejnega prehoda Zavrč v Slovenijo nenapovedano vstopa večje število beguncev in migrantov, ki so jih tja z več kot 25 avtobusi pripeljale hrvaške oblasti, so sporočili z mariborske policijske uprave. Migrante bodo najprej zbrali v skupine, nato pa prepeljali v centre po državi. Zaradi varnosti prebežnikov in drugih udeležencev prometa bo do nadaljnjega mednarodni mejni prehod Zavrč začasno zaprt.

19: 10 SKOPJE Število novih migrantov in beguncev v Makedoniji vztrajno narašča. Na to je danes ob obisku Gevgelije na meji z Grčijo opozoril makedonski predsednik Gjorge Ivanov. Kot je zatrdil, skozi Makedonijo vsakodnevno potuje do 10.000 beguncev. Medtem pa so v Preševu ob meji z Makedonijo samo danes zabeležili prihod okoli 7000 ljudi.

Srbski premier Aleksandar Vučić je vnovič pozval Evropsko unijo, "da jasno pove, kaj mora Srbija" v migrantski krizi storiti. Ni realno pričakovati, da bo njegova država sprejela milijon beguncev, če bodo vsi drugi zaprli svoje meje. Sicer pa je prek Srbije v zadnjih mesecih potovalo 260.000 beguncev.

17:50 LJUBLJANA Koordinacija nevladnih in humanitarnih organizacij poziva vlado ter državljane in državljanke Slovenije, naj v begunski krizi pomagajo z materialnimi donacijami in prostovoljnim delom. Kot so zapisali v javnem pozivu, je za preprečitev ali vsaj ublažitev človeškega trpljenja, ki smo mu priča te dni, potrebno organizirano delovanje.

Nevladne in humanitarne organizacije prosijo za dodatno podporo dejavnostim civilne zaščite, policije in različnih organizacij, ki delujejo povsod po Sloveniji. Zainteresirani lahko pomagajo z zbiranjem materialne pomoči v obliki oblačil, hrane, vode, higienskih in sanitarnih pripomočkov ter odej, so sporočili s Platforme za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč Sloga. Pri nevladnih in humanitarnih organizacijah se lahko aktivirajo tudi kot prostovoljci.

17:15 ŠENTILJ Avstrijski varnostni organi so na bivšem starem mejnem prehodu Šentilj v svojo državo sprejeli vse tujce, ki so bili nastanjeni v nastanitvenem centru. Na mariborskem obmčju so vsi centri prazni, pričakuje se prihod okoli 800 tujcev z dvema vlakoma iz območja Novega Mesta v nastanitveni center Šentilj.

17:06 LJUBLJANA Slovenija v begunski krizi ni sama, je zatrdil evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar pa je povedala, da je več držav Sloveniji že ponudilo pomoč, vključno z osebjem, in Slovenija jo bo sprejela.

17:05 DOBOVA Pri dopoldanskem incidentu med begunci v Rigoncah, v katerem je bil eden od beguncev zaboden, je šlo za spor med domnevnima državljanoma Afganistana. Zabodeni moški je lažje poškodovan, osumljencu pa so kriminalisti odvzeli prostost in ga pridržali.

16:26 AVSTRIJA Avstrijska vojska bo okrepila svojo prisotnost na avstrijskem Štajerskem, da bi pomagala policiji pri soočanju s prihodi beguncev in migrantov preko meje s Slovenijo. Od petka bo policistom pomagalo 600 vojakov, sto več kot doslej.

16:25 RIGONCE V bližini Rigonc je prestopila zeleno mejo nova skupina migrantov. Po prvih ocenah gre za okoli 2000 migrantov. Policisti bodo tujce namestili v začasni center v Dobovi, ko bodo migrante, ki so sedaj v centru, prepeljali v namestitvene in sprejemne centre po državi.

16:10 DOBOVA Eden od vlakov, ki so danes odpeljali iz Dobove, bo 500 beguncev prepeljal prek železniškega mejnega prehoda Jesenice neposredno v Avstrijo. Kot so pojasnili na Policijski upravi Kranj, so avstrijski organi potrdili, da bodo omenjene begunce sprejeli. Ali bo železniški mejni prehod Jesenice postal nova vstopna točka na meji z Avstrijo, pa še ni znano.

16:05 ZAGREB Hrvaški notranji minister Ranko Ostojić se je danes odzval na obtožbe iz Slovenije, da ji Hrvaška namerno pošilja nekontroliran tok migrantov, za katere ne kaže sočutja. Ostojić je v kratki izjavi za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 Sloveniji očital nehumanost v postopkih do beguncev in migrantov. "Humano jih prepeljite, brez oklepnikov, psov in žice na dogovorjenih prehodih, ne na kapalko, da potem sami iščejo svoje poti. Toliko o humanosti", je dejal Ostojić.

Dejal je, da obstaja komunikacija med državama glede beguncev. "Vendar če se ta komunikacija konča pri tem, da pride avtobus in ga nihče ne sprejme, potem ni veliko izbire," se je odzval tudi na očitke Slovenije, da Hrvaška spušča ljudi v Slovenijo na točkah, za katere ni bilo dogovora.

Srbski mediji so poročali, da je s srbsko-makedonske meje proti Hrvaški namenjenih 10.000 ljudi.

15:50 DOBOVA Iz Dobove so danes odpeljali štirje vlaki Slovenskih železnic z begunci. Trije so odpeljali proti Šentilju, eden pa je na poti do Jesenic. Pri avtobusnih prevozih po podatkih Slovenskih železnic sodeluje večina slovenskih avtobusnih prevoznikov, ki ima na razpolago avtobuse. V prevozih sodeluje več kot 40 avtobusov.

Slovenske železnice po dogovoru s policijo organizirajo prevoze beguncev v nastanitvene centre z več vlaki. Zaradi tega je oviran promet iz Zasavja in Posavja, dva redna vlaka pa danes iz Dobove zaradi tega tudi nista odpeljala.

15:47 Pripadniki Slovenske vojske nadaljujejo s podporo policiji pri reševanju begunske krize. Pri širšem varovanju državne meje je danes sodelovalo 277 pripadnikov SV, 120 vojakov pa je vključenih v logistično podporo pri oskrbi migrantov. S helikopterjem spremljajo razmere na državni meji, s tovornimi vozili in avtobusi pa zagotavljajo vse potrebne prevoze ter nastanitev policistov v novomeški in mariborski vojašnici.

15.20 RIGONCE Trenutno je na območju Rigonc še 2000 tujcev, ki so zeleno mejo na tem območju prestopili po 7. uri. V začasnem centru v Dobovi je še okoli 1800 tujcev in v sprejemnem centru v Brežicah okoli 4700 tujcev. Na območju Posavja je trenutno nekaj več kot 8000 tujcev, sporočajo s policijske uprave Novo mesto.

Zaradi velikega števila migrantov policisti vse napore vlagajo v organizacijo namestitve tujcev na območju Brežic in Dobove, kjer izvajajo policijske postopke, tujcem pa je zagotovljena tudi zdravstvena in humanitarna oskrba. Pri namestitvah najprej poskrbijo za družine z otroki, bolne osebe in ženske, še sporočajo novomeški policisti.

14.40 LJUBLJANA Opozicija zaradi begunske krize zahteva odstop ministrov Erjavca, Györkös Žnidarjeve in Katičeve.

14.26 GORNJA RADGONA Vseh 1.058 migranti, ki so danes zapustili nastanitveni center, so okrog 14.15 sprejeli v Avstrijo.

13.28 LJUBLJANA "Mislim, da ni potrebe po razglasitvi izrednih razmer," ocenjuje Šefic. "Evropo smo prosili za finančna sredstva, opremo, zaščitna sredstva, šotore, kombinirana, tovorna in reševalna vozila, kontejnerje, agregate, hrano …" je dodal.

13.24 LJUBLJANA "Hrvaška nas poskuša diskreditirati. Verjamem, da bomo sami s strokovnim delom in iskrenostjo kos tudi tem razmeram. Komisarju bomo jasno povedali svoja stališča in zahteve. Evropski komisiji smo danes tudi formalno poslali pismo s potrebami, ki jih imamo. Do zdaj je v Slovenijo prišlo več kot 38 tisoč migrantov," je povedal Šefic in dodal, da je na terenu 214 vojakov, čez dan pa jih bo skupno angažiranih 400. "Slovenska diplomacija zaradi ravnanja Hrvaške ukrepa. Na iniciativo MNZ bo potekalo informiranje diplomatskega zbora. Danes bomo komisarju za migracije natančno predstaviti ravnanje Hrvaške, vključno s helikopterskim posnetkom," je napovedal.

13.20 PRAGA ZN je Češko obtožil "sistematičnih kršitev človekovih pravic" zaradi njenega ravnanja z begunci in migranti, češ da jih v ponižujočih razmerah zadržujejo do 90 dni. Visoki komisar ZN za človekove pravice Zeid Raad Al Hussein je dejal, da migrante slečejo do golega, da bi pri njih našli denar, s katerim bi plačali svoje bivanje. Hkrati je protestiral zaradi islamofobnih izjav češkega predsednika Miloša Zemana.

13.16 LJUBLJANA "Ponoči je ob nadzoru državne meje naš helikopter s termovizijo patruljiral na zeleni meji in ob 21.50 v bližini Dobove na hrvaški strani posnel nenajavljen potniški vlak. Ljudi so izkrcali in napotili peš proti državni meji. Del migrantov je Sotlo preplaval, tega hrvaški organi niso preprečili, niti jih niso usmerili na ustrezno mesto za prečkanje," je povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic.

Posnetek si lahko ogledate TUKAJ.

"Gre za nenapovedan prihod, gre za neznano območje z reko, območje je lahko nevarno, migranti pridejo s slabo obutvijo in obleko. Upam, da bo tudi ta posnetek prispeval k razumevanju zgodbe. Dejstvo je, da Hrvaška na organiziran prefinjen način pošilja migrante proti Sloveniji, samo včeraj več kot 12 tisoč nenajavljeno in razpršeno, tukaj ne vidim nobenega sočutja do migrantov, med njimi so bili otroci, nosečnice, ostareli. Hrvati so jih zavestno pustili, da gredo proti reki. Gre za ravnanje članice EU, ki poskuša vso odgovornost za dogajanje zvaliti na Slovenijo," je dodal.

13.15 DOBOVA Naša novinarka Neža Mrevlje se je v sprejemnem centru Dobova pogovarjala z begunci in migranti.

13.11 GORNJA RADGONA Okoli 13. ure je nastanitveni center zapustila skupina približno 500 migrantov. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu v Gornji Radgoni. Avstrijski varnostni organi migrante sprejemajo.

12.50 ŠENTILJ Tiskovni predstavnik štajerske deželne policije Fritz Grundning je potrdil, da so vse begunce, ki so prišli na avstrijsko mejo, sprejeli. Trenutno na starem mejnem prehodu Šentilj še čakajo na avtobuse, ki jih bodo odpeljali v namestitvene centre v Avstriji. Pojasnil je, da imajo na avstrijski strani meje težave zaradi velikega pritiska beguncev iz Slovenije. Za zdaj so zmogljivosti za oskrbo zadovoljive, hujših incidentov ni bilo.

12.09 DOBOVA Brežiški župan Ivan Molan je pred begunskim centrom v Dobovi pozval k normalizaciji stanja, v Posavje pa je povabil tudi premierja Mira Cerarja.

"Jasno je, da vlada ni bila pripravljena na prihod beguncev, kar kaže stanje, v katerem smo se znašli. Tudi izgovarjanje na Hrvaško, da ne sodeluje, ni argument. To, da Hrvaška ne sodeluje, ni nič posebnega. Vlado sem že pred časom opozoril, da od sosednje države ni pričakovati, da bo sodelovala, saj so v predvolilnem času. Zato je bilo jasno, da bodo naredili to, kar je najbolje za njih. Naša težava je, da se nismo pripravili na načrt B, in sicer kako ukrepati, če Hrvaška ne bo sodelovala. Bojim se tudi, da nimamo načrta C. To pa je, kaj storiti, če bo Avstrija zaprla meje in bodo begunci ostali pri nas. Takrat bo nastala še večja težava. Zato moramo ostro nastopiti proti Evropski uniji, naj sodeluje. Če ne bo, ji moramo jasno povedati, da bomo tudi sami neposlušni tako kot Hrvaška in bomo ljudi spuščali naprej. Druge rešitve ni, saj se sicer lahko v nekaj dneh zgodi še kakšna tragedija ali pa bomo imeli, bog ne daj, kakšnega utopljenega begunca ali mrtvega otroka. Na koncu bodo vsi kazali na nas, da nismo dobro reševali položaja, in bomo v vseh medijih. Tega si ne želim in zato na to opozarjam. Tako v dobrobit beguncev kot občanov Brežic," je povedal Molan.

Zeleno mejo na brežiškem območju je danes prestopilo pet tisoč migrantov, 4.500 jih še čaka ob zeleni meji v Rigoncah, v brežiškem begunskem centru naj bi jih bilo še vedno pet tisoč. V Dobovi naj bi poskušali pripraviti nov prehodni sprejemni center, ki bi sprejel do tri tisoč beguncev.

12.09 ZAGREB "Mislim, da bi Slovenija morala spremeniti način registracije. Zadrževanje je nepotrebno, nihče ne ostaja v Sloveniji," je dejal hrvaški notranji minister Ranko Ostojić. Dodal je, da je Hrvaška ponudila Sloveniji možnost, da bi izredni hrvaški vlaki peljali begunce in migrante do mejnega prehoda Šentilj in ne le do hrvaško-slovenske meje. Odgovora slovenske strani ni bilo, je zatrdil.

Hrvaška vlada je na današnji seji pooblastila državno upravo za zaščito in reševanje (DUZS), da od pristojnih služb EU zahteva materialno pomoč za organizacijo sprejema beguncev oziroma migrantov na Hrvaškem. Hrvaška prosi predvsem za zimske šotore in zabojnike ter grelnike in svetilke.

12.00 LJUBLJANA Kaj o razglasitvi izrednih razmer piše v 92. členu ustave? "Izredno stanje se razglasi, kadar velika in splošna nevarnost ogroža obstoj države. O razglasitvi vojnega ali izrednega stanja, nujnih ukrepih in njihovi odpravi odloča na predlog vlade državni zbor. Državni zbor odloči o uporabi obrambnih sil. Kadar se državni zbor ne more sestati, odloča o zadevah iz prvega in drugega odstavka predsednik republike. Odločitve mora dati v potrditev državnemu zboru takoj, ko se ta sestane."

11.41 ŠPILJE Več sto beguncev se je iz Špilj na avstrijskem Štajerskem, kjer so zelo napete razmere, tako kot dan prej odpravilo peš naprej proti Gradcu. Pri tem so vzklikali "Hočemo v Nemčijo" in spraševali, kako daleč je do tja. Na območje je prišlo približno 30 taksijev z graškimi registrskimi tablicami, s katerimi so se begunci odpeljali. Policisti so poskušali v angleščini in s pomočjo prevajalcev migrantom pojasniti, da je Nemčija oddaljena več sto kilometrov in da bo njihova pot do tja trajala še dneve ali tedne.

11.19 Stanje na mejnih prehodih zaradi povečanega pretoka migrantov: - avstrijski varnostni organi so okoli 11.00 zaradi zagotavljanja varnosti migrantov za ves promet zaprli nekdanji stari mejni prehod Šentilj, - ker avstrijski varnostni organi izvajajo poostreno mejno kontrolo, je upočasnjen prehod na mejnem prehodu Šentilj za tovorna vozila proti Avstriji, nastal je približno 1,5 kilometra dolg zastoj, - v Gornji Radgoni na mostu čez Muro je polovična zapora med 7. in 20. uro, - mejni prehod Rigonce je zaprt v obe smeri za ves promet.

11.10 ŠENTILJ Ob 11.00 je bilo v nastanitvenem centru Šentilj okoli 250 tujcev. Okoli 10.00 so center samovoljno zapustili vsi preostali nastanjeni tujci, teh je bilo več kot 2.500, ki so odšli v Avstrijo, kjer so jih vse sprejeli.

V bližini mejnega prehoda Zavrč je še okoli 150 tujcev, ki so ponoči nedovoljeno prestopili državno mejo. Vse se še vedno trudijo z razpoložljivimi avtobusi prepeljati v nastanitveni center v Šentilju. Preostali so z avtobusi na poti v nastanitveni center Šentilj.

V Šentilju okoli 12.00 pričakujejo vlak iz Dobove z okoli 700 tujci in še 15 avtobusov iz Brežic. V popoldanskih urah glede na razmere v drugih policijskih upravah pričakujejo zelo povečan prihod tujcev v nastanitveni center Šentilj.

Sprejemna centra Središče ob Dravi in Gruškovje sta prazna.

11.10 LJUBLJANA "Delamo vse, da se to ne bo zgodilo," je vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer odgovorila na vprašanje, ali bi lahko vlada zaradi begunske krize razglasila izredne razmere. Razmere zaradi begunske krize so izjemno težke in resne, je dodala. Vlada bo zaradi novih okoliščin preučila možnost sprejetja novih ukrepov za večjo pomoč vojske policiji v okviru zakonodaje, ki velja v tem trenutku. Razglasitev izrednih razmer med drugim omogoča takojšnjo in obsežno aktivacijo vojske. Zaradi zakonskih omejitev lahko vojska pri obvladovanju begunskega vala sodeluje v omejenem obsegu, ker bo v sredo sprejeta novela zakona o obrambi začela veljati šele prihodnji teden. Na koalicijskem sestanku pred sejo vlade, ki osrednjo pozornost namenja prav begunski krizi, je sodeloval tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, ki po sestanku ni dajal izjav.

10.50 BREŽICE Župan Ivan Molan pravi, da so razmere na terenu v najbolj obremenjeni slovenski občini vse slabše, vpleteni v reševanje krize pa na robu fizične in psihične zmogljivosti, zato je zadnji čas, da država sprejme ukrepe.

Občina Brežice od vlade med drugim zahteva takojšnje zaprtje meje in zbiranje migrantov na določenih zbirnih točkah. Zahtevajo še, da se migrante z vlaki odpelje v preostale centre po Sloveniji, tudi v vojašnice.

10.44 LJUBLJANA/BUDIMPEŠTA V Slovenijo je v sredo vstopilo več kot 12.600 beguncev, kar je več od dnevnega rekorda, ki so ga na vrhuncu krize zabeležili na Madžarskem. Tja je 23. septembra – v veliki večini iz Hrvaške – vstopilo 10.046 migrantov.

10.37 ŠENTILJ Predvidoma naslednjih šest ur ne bo mogoč vstop za tovorna vozila iz Slovenije v Avstrijo prek mejnega prehoda Šentilj, je obvestil avstrijski upravljavec avtocest (Asfinag).

10.26 ZAGREB Pritisk beguncev na hrvaški meji s Srbijo se ne zmanjšuje. Hrvaška policija je od polnoči do 9. ure pri mejnem prehodu Bapska sprejela nekaj manj kot 1.300 ljudi. Od 16. septembra do danes je na Hrvaško vstopilo več kot 217.500 beguncev in migrantov.

10.01 ŠENTILJ V Špiljah na avstrijskem Štajerskem je bil sprejemni center za begunce zjutraj poln, zato je policija odprla zapore, saj so begunci pritiskali nanje. Iz Špilj so begunce začeli prevažati v druge dele države, kar pa po navedbah policije ni pomirilo razmer. Po navedbah Rdečega križa so razmere tam vse od srede zvečer napete.

9.48 RIGONCE Skupina okoli 2.500 oz. tri tisoč migrantov se premika iz Rigonc. Za zdaj ni znano, ali gredo proti Brežicam ali Dobovi, ali pa se bodo ustavili pri Kapeli, poroča naš fotoreporter Matej Leskovšek.

9.39 RIGONCE Zgodil se je incident. Tiskovna predstavnica policije Alenka Drenik je povedala, da so migranti med seboj obračunali. Po prvih informacijah policije so eno osebo zabodli. Poškodovano osebo so že oskrbeli in z reševalnim vozilom odpeljali v zdravniško oskrbo.

Policisti so po izbruhu spora s strokovnim prijemom obvladali dva begunca in ju odpeljali v policijsko vozilo, poroča STA.

9.29 RIGONCE Na Rigonce je prispelo več policijskih vozil, nad njimi kroži tudi helikopter. V Brežicah je že zdaj nastanjenih okoli štiri tisoč beguncev, v Dobovi pa okoli 1.500.

9.09 RIGONCE/ŠENTILJ Mejni prehod Rigonce, kamor je danes zjutraj prispelo že okoli pet tisoč tujcev, največ do zdaj, je zaprt za ves promet v obe smeri. Občasno zapirajo stari mejni prehod Šentilj.

9.08 GORNJA RADGONA Okoli 9. ure je okoli 500 migrantov začelo zapuščati nastavitveni center. Odšli so proti nekdanjemu mejnemu prehodu, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi.

8.45 RIGONCE Policija je novinarjem omejila dostop na območje, kjer je okoli dva tisoč beguncev in migrantov, ki so v Slovenijo prišli zgodaj zjutraj. Prebežniki se ogrevajo tako, da zažigajo odeje in oblačila, poroča naš fotograf Matej Leskovšek. Na kraju so štirje vojaški oklepniki in več policijskih vozil.

8.33 RIGONCE Nekaj po 7.30 je zeleno mejo začela prestopati nova skupina migrantov. Po navedbah tujcev so prispeli z vlakom z 11 vagoni, spremljali in usmerjali pa naj bi jih hrvaški policisti. Tudi v tej skupini bi lahko bilo okoli dva tisoč migrantov. Hrvaški varnostni organi slovenskih še vedno ne obveščajo o prihodu skupin migrantov.

8.31 BREŽICE Približno 600 beguncev je noč preživelo na prostem, s terena poroča naš fotograf Matej Leskovšek. Okoli 700 beguncev in migrantov pravkar vstopa na vlak s sedmimi konstrukcijami. Še en vlak trenutno stoji na tirih med Brestanico in Krškim.

8.30 LJUBLJANA Ob 6. uri je bilo v nastavitvenih centrih po Sloveniji skupaj 2.644, v sprejemnih centrih pa 7.547 tujcev. 8.29 LJUBLJANA Včeraj je bilo angažiranih več kot 248 pripadnikov sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter 112 pripadnikov slovenske vojske, ki so med drugim pripravili in razdelili 3.850 toplih obrokov, dostavili so 670 litrov čaja, 50 litrov mleka in 240 kilogramov kruha. V namestitvenih centrih je bilo ob 20.30 od skupaj 8.049 razpoložljivih mest zasedenih 6.908.

8.17 RADGONA V Špiljah na avstrijskem Štajerskem je bil sprejemni center za begunce v jutranjih urah poln, v njem je več kot dva tisoč ljudi. Začeli jih bodo prevažati v druge dele države, saj pričakujejo nove prihode. Naval iz Slovenije je neprekinjen – na Šentilju jih na vstop v državo čaka več tisoč.

8.10 LJUBLJANA Od 17. oktobra je danes do 6. ure v Slovenijo skupaj vstopilo 34.131 ljudi.

8.01 ZAGREB Včeraj okoli 22. ure je na zagrebško letališče priletelo letalo iz Dubaja s 37 tonami različne humanitarne pomoči za begunce in migrante. Polet je organiziral Visoki komisariat ZN za begunce.

7.50 ZAVRČ Okoli 00.45 je v bližini mejnega prehoda iz Hrvaške nedovoljeno in neorganizirano vstopilo okoli 660 tujcev, ki so jih do tja spet nenapovedano pripeljali z avtobusi. Mejni prehod Zavrč je bil med 1.12 in 2.20 zato zaprt. Vse tujce bodo z avtobusi prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

Ob 6.45 so iz Brežic v Šentilj z avtobusi pripeljali 286 tujcev, ki so jih avstrijski varnostni organi takoj sprejeli v svojo državo in v nastanitvenem centru Šentilj sploh niso bili nastanjeni.

Ponoči je nastanitveni center Šentilj samovoljno zapustilo okoli 650 tujcev, ki so se peš napotili v Avstrijo. Večino so avstrijski varnostni organi sprejeli, nekaj deset tujcev pa se je prostovoljno vrnilo v nastanitveni center Šentilj s pojasnilom, da so to storili zato, ker imamo v Sloveniji ogrevane šotore.

Okoli 7.30 so v nastanitveni center Šentilj z vlakom iz Dobove pripeljali 650 tujcev. Pričakujejo tudi prihod avtobusov s 70 tujci iz sprejemnega centra Gruškovje. V nastanitvenem centru Šentilj bo tako trenutno 2.520 oseb.

V sprejemnem centru Gruškovje je trenutno še 37 tujcev, ki jih bodo prav tako z avtobusom prepeljali v nastanitveni center Šentilj.

6.48 NOVO MESTO Zeleno mejo s Hrvaško v bližini Rigonc je nekaj po 4. uri zjutraj začela prehajati nova skupina beguncev, najverjetneje največja do zdaj, saj je v njej po ocenah policije med dva in tri tisoč ljudi. Hrvaški varnostni organi slovenskih tudi o prihodu te skupine niso obvestili. Begunci prehajajo mejo peš in za zdaj ostajajo na tem območju. Mejni prehod Rigonce ostaja zaprt v obe smeri za ves promet.

6.47 DUNAJ Avstrija takoj potrebuje med 1.500 in dva tisoč policistov, je dejala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. "Naši policisti so na robu zmogljivosti," jo je citiral Kronen Zeitung.

6.47 LENDAVA Včeraj v večernih urah so iz nastanitvenega centra Integral v Lendavi v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljali 700 migrantov. Danes ponoči so iz Rigonc v sprejemni center v Petišovce prepeljali 227 in v sprejemni center v Dolgo vas 131 migrantov. Po končanem postopku evidentiranja so migrante prepeljali v nastanitveni center v Gornjo Radgono, kjer je trenutno 1058 migrantov, je sporočila policija.

6.27 LJUBLJANA Zaradi velikega števila beguncev bo danes dopoldne oviran železniški potniški promet. V širšo okolico Dobove je v preteklih urah prispelo okrog deset tisoč migrantov, so sporočili s Slovenskih železnic, ki bodo po dogovoru s policijo prevoze beguncev organizirali z več vlaki. Zaradi tega bo oviran promet iz Zasavja in Posavja, nekatere vlake pa bodo morali tudi odpovedati. Potniki se lahko o morebitnih odpovedih vlakov ali spremenjenem voznem redu pozanimajo na železniških postajah, info centrih po Sloveniji ter na spletni strani Slovenskih železnic, so še sporočili.

6.07 LJUBLJANA Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je za Odmeve TV Slovenija dejala, da je bila njena izjava o veliki verjetnosti, da bo Avstrija v kratkem nehala sprejemati begunce, vzeta iz konteksta. Poudarila je, da obstaja tveganje, da se bo to zgodilo. Povedala je še, da je Slovenija EU prosila za policiste.

Ne spreglejte