SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logar hrvaškega ministra povabil, naj zaplava v Piranskem zalivu #video

0,82

termometer

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je na obisku v Sloveniji. Z gostiteljem, slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem, sta govorila predvsem o spopadanju s pandemijo novega koronavirusa, izmenjala sta si tudi izkušnje s predsedovanjem Svetu Evropske unije, ter izrazila stališče obeh držav pri priključevanju držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo. Logar je hrvaškega kolega med drugim povabil, naj zaplava v slovenskem Piranskem zalivu.

Hrvaška covid-19 Novice Hrvaška rahlja ukrepe. Tudi danes več kot sto novih okužb

Kot je uvodoma dejal minister Anže Logar, je bila osrednja tema današnjega srečanja iskanje skupnih odgovorov na epidemijo covid-19. Potem ko so na Hrvaškem zabeležili naraščajoč trend okuženosti, in glede na situacijo v okoliških državah, je Slovenija Hrvaško v začetku julija uvrstila na rumeni seznam.

To pomeni, da lahko državljani Slovenije in tujci z urejenim prebivališčem v Sloveniji v državo iz Hrvaške vstopijo brez odrejene karantene, če predložijo dokazilo, da ne prihajajo iz držav z rdečega seznama. Drugi morajo v 14-dnevno karanteno, pri čemer velja več izjem. Slovenska policija od začetka preteklega tedna na vseh mejnih prehodih s Hrvaško izdaja odločbe o karanteni.

Praksa, da se potniki iz BIH ustavijo za nekaj dni na Hrvaškem, se mora prenehati

Slovenski zunanji minister je med drugim opozoril, da bi se morala prenehati praksa, da se potniki iz Bosne in Hercegovine za nekaj dni ustavijo na Hrvaškem in se nato na meji s Slovenijo predstavijo, kot da prihajajo iz Hrvaške in jim zato ni treba v samoizolacijo oziroma karanteno. 

Kot je še izpostavil Logar, je pred današnjim sestankom s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom, govoril tudi z direktorjem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milanom Krekom. Povedal je, da ga veseli, da se krivulja okuženosti na posameznih regijah obrača navzdol. "Mislim, da morata Hrvaška in Slovenija še naprej tesno sodelovati ter sprejemati usklajene ukrepe za omejevanje epidemije med državama," je nato dejal Logar. 

Anže Logar Foto: STA

Hrvaški zunanji minister Grlić Radman pa je izpostavil, da je epidemiološka slika na Jadranski obali, ki jo zdaj množično obiskujejo turisti, tudi slovenski, precej boljša kot drugje na Hrvaškem. Poudaril je, da se na Hrvaškem za zdaj ni okužil še noben turist. Kakšnih morebitnih novih ukrepov na mejah zato nobena stran za zdaj ne predvideva. Niti v pripravah na novo šolsko leto ne, sta pojasnila ministra. 

"Kot veste, pa ima Slovenija zelo razdelan postopek določanja režimov na meji. Vse je odvisno od tega, kaj bo kazala epidemiološka slika," pa je poudaril Logar, ki je obenem vse državljane pozval k upoštevanju pravil obnašanja v epidemiji, "da omogočijo kolikor toliko normalen potek sezone". Če pa bo prišlo do poslabšanja situacije, bo slovenska vlada "storila vse, kar je v njeni moči, da bodo posledice čim bolj ublažene oziroma da to ne bo šok za slovenske državljane, ki bi bili na Hrvaškem", je po poročanju STA izpostavil slovenski zunanji minister. 

Mejni prehod Novice Za nekaj dni se ustavijo na Hrvaškem, da jim ni treba v karanteno #video

Izmenjala sta si nasvete ob predsedovanju Svetu Evropske unije

Glede na to, da je Hrvaška ravno v času epidemije prvič predsedovala Svetu Evropske unije, sta si ministra obeh držav izmenjala tudi nasvete in izkušnje, saj bo Slovenija Svetu Evropske unije predsedovala v drugi polovici leta 2021. Logar je dejal, da se je Hrvaška izredni situaciji ob koronavirusni epidemiji dobro prilagodila, a je hkrati izrazil upanje, da bo za časa slovenskega predsedovanja stroka že izumila cepivo zoper to grožnjo. Grlić Radman je ob tej priložnosti nato napovedal pomoč in podporo Hrvaške slovenskemu predsedovanju.

Anže Logar Foto: STA

"V vsakem primeru pa slovenske priprave na predsedovanje prehajajo v intenzivnejšo fazo in v luči teh razmer pripravljamo več različnih scenarijev," je pojasnil minister Logar in dodal, da bo razvoj oziroma potek dogodkov v veliki meri odvisen od dostopnosti zdravila. 

Logar je nato v nadaljevanju dejal, da sta si ministra izmenjala tudi stališča glede slovenskega predsedovanja. "Predstavil sem tudi prioritete slovenskega predsedstva. S hrvaškim ministrom sva izmenjala stališče tudi o pogajalskem procesu vključitve držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo," je povedal Logar. Kot je še pojasnil, imata s hrvaškim zunanjim ministrom podobne poglede na to vprašanje, ter ob tem izrazil prepričanje, da bosta Hrvaška in Slovenija v tem postopku glasovali za podobne rešitve oziroma bosta v pogajalskem pogledu sodelovali v iskanju odgovorov, ki bi države Zahodnega Balkana čim bolj konkretno usmerili na pot pridruževanja Evropski uniji. 

Podobno je dejal tudi hrvaški zunanji minister Grlić Radman, ki je nato še enkrat poudaril, da je integracija držav Zahodnega Balkana v Evropsko unijo visoko na listi prioritet obeh držav. Ministra sta ob tem še poudarila, da državi veliko stvari povezuje in da sta pomembni gospodarski partnerici. "Nekaj pa je tudi odprtih vprašanj," je dejal Logar, hkrati pa izrazil prepričanje, da bosta "v naslednjih dveh letih našla tudi nekatere odgovore".

Anže Logar Novice Logar: Ne razumem, zakaj obisk predsednikov v Trstu buri duhove

Premika pri reševanju arbitražne odločitve na meji še ni

Kakšnega premika pri reševanju vprašanja arbitražne odločitve o meji med državama, ki je Hrvaška ne priznava, za zdaj ni. Oba ministra sta zgolj ponovila pripravljenost na dialog in konstruktivno reševanje tega vprašanja. Grlić Radman je kot ključno izpostavil "dobro voljo in skupen interes" za rešitev tega vprašanja, ki bi morala biti dobra za obe strani. Logar pa je zatrdil, da "slovensko stališče ostaja nespremenjeno".

Anže Logar Foto: STA

Slovenski minister je tudi pojasnil, da še ni imenoval posebnega odposlanca za Hrvaško, kar je napovedal marca ob prevzemanju položaja. Bodo pa o tem govorili na posvetu slovenske diplomacije, ki bo letos konec avgusta, je napovedal. Grlić Radman je Logarju predstavil tudi hrvaške načrte za prevzem evra in vstop v območje schengna. Glede slednjih je prejšnja slovenska vlada izpostavljala, da je eden od pogojev tudi spoštovanje vladavine prava, česar pa Hrvaška, zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve, ne izpolnjuje.

Ali se je stališče nove vlade do tega vprašanja spremenilo, se Logar danes ni hotel podrobneje izreči. Pojasnil je le, da "Slovenija vedno zagovarja stališče, da ko so izpolnjeni pogoji, Slovenija da soglasje". Glede hrvaških načrtov za prevzem evra pa je Logar spomnil, da je Slovenija že dala soglasje za vstop Hrvaške v sistem ERM II, piše STA.

Ocean, morje Novice Nova huda nesreča na hrvaški obali: najstnik si je zlomil hrbtenico

Iniciativa treh morij

Na današnjem srečanju sta zunanja ministra med drugim spregovorila tudi o iniciativi treh morij, katerih vrh se bo oktobra odvil v Talinu. "Hrvaškemu ministru sem predstavil poglede na sodelovanje Slovenije v tej iniciativi, hkrati pa tudi povprašal o projektih, ki jih Hrvaška namera v okviru omenjene iniciative izvesti," je poudaril Logar, ki je izrazil prepričanje, da je v tem delu Evropske unije še veliko možnosti za okrepitev sodelovanja. 

Anže Logar Foto: STA

Na koncu je Logar še povedal, da ga je hrvaški kolega povabil, naj pride "namočit noge v Baško vodo". Odgovoril mu je, da bo letos dopust preživel v domovini, podobno kot tudi vsi ostali ministri držav v soseščini. "Mislim, da je tako tudi prav. Ministra pa vabim, da pride malce zaplavat tudi v kakšen naš bazen ali pa slovenski Piranski zaliv," da bi lahko nadaljevala razpravo, ki sta jo imela danes v prostorih slovenskega ministrstva, je dodal Logar.

Hrvaška Novice Vlada je odločila: Hrvaška še naprej ostaja na rumenem seznamu

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin