Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 12. 2017,
17.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

Natisni članek

morje ribiči ribolov Hrvaška Slovenija arbitraža

Četrtek, 28. 12. 2017, 17.31

6 let, 4 mesece

Hrvaška policija ribičem: Zaščitili vas bomo pred slovensko policijo #arbitraža

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

11

hrvaška policija

Hrvaška policija je hrvaškim ribičem svetovala, naj po 29. decembru nadaljujejo običajno ribolovno prakso v Piranskem zalivu, je povedal ribič iz Umaga Daniele Kolec. Kot je dodal, je policija ribičem sporočila, naj lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu in da jih bodo zaščitili pred slovensko policijo, če bo to potrebno.

"Policija nam je dejala, da lahko še naprej lovimo do sredinske črte kot običajno ter da bodo oni opravljali svoje delo in nas zaščitili," je za STA povedal Daniele Kolec, ki je član združenja ribičev Mare Croaticum. Potrdil je, da je bilo na današnjem srečanju s policijo v Umagu prisotnih približno 25 hrvaških ribičev.

Preberite še: "Hrvaška se obnaša kot noj, ki tišči glavo v pesek" #arbitraža

Hrvaški policisti ribičem svetovali, naj sami ne povzročajo težav

Kolec je še povedal, da je policija svetovala ribičem, naj sami ne povzročajo težav ter naj se izogibajo provokacijam in incidentom. Hkrati je menil, da so slovenski policisti tudi danes provocirali, ko so "z brzostrelkami skočili na ladjo dveh hrvaških ribičev".

Kot je dodal, so hrvaški ribiči danes odšli na posvetovanje s policijo, da bi izvedeli, kako ravnati ob napovedi Slovenije, da bo po 29. decembru uveljavila mejo na morju v skladu z arbitražno razsodbo. Arbitražno sodišče je določilo približno tri četrtine Piranskega zaliva Sloveniji, a Hrvaška to zavrača.

Policija potrdila srečanje z ribiči, ne pa tudi okrepljenega nadzora

Kolec je tudi dejal, da je na nedavnem srečanju s slovenskimi kolegi iz Pirana znova predlagal kondominij v Piranskem zalivu. Povedal je tudi, da nasprotuje izvajanju ribiškega dela sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju, ki slovenskim ribičem omogoča ribolov do Vrsarja na Hrvaškem.

Hrvaška policija je potrdila, da so imeli redno srečanje z ribiči, niso pa želeli potrditi, da so jim svetovali, kako naj se vedejo v Piranskem zalivu. Na vprašanje regionalne televizije N1, ali bodo v petek okrepili nadzor v Piranskem zalivu, so v policijski upravi hrvaške Istre odgovorili, da bodo ravnali v skladu z običajnimi dnevnimi dejavnostmi.

Da je odločitve sodišč potrebno spoštovati, je glede arbitražne odločbe danes sporočil tudi ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Dodal je, da včasih sicer kakšne "rešitve ali izpolnitve določb sodnih instanc potrebujejo čas, ker moramo ljudje dozoreti, da uresničimo tisto, kar so sodišča določila".

Hrvaška pozvala Slovenijo, naj se vzdrži enostranskih potez

Medtem so na hrvaškem zunanjem ministrstvu slovenske državne organe pozvali, naj se izogibajo incidentom in enostranskim ukrepom, ki bi bili namenjeni poskusom spremembe stanja na terenu v škodo Hrvaške.

V diplomatski noti, ki so jo poslali slovenskemu veleposlaništvu v Zagrebu, so pozvali Slovenijo, naj ostane zavezana mirnemu reševanju odprtih vprašanj, kot se spodobi za dve sosednji državi članici EU in zveze Nato. Obenem so opozorili, da bi bile enostranske poteze, s katerimi bi poskusili spremeniti stanje na terenu v škodo Hrvaške, nesprejemljive.

"Vsaka takšna poteza je nesprejemljiva. Ukrepi, ki bi vključevali tudi grožnje s silo ali izvajanje sile bodo v skladu z listino Združenih narodov huda kršitev mednarodnega prava," so zapisali na zunanjem ministrstvu v Zagrebu.

Izrazili so tudi pričakovanje, da se bo Slovenija, predvsem v interesu prebivalcev obeh držav, ki živijo ob meji, vzdržala delovanja, ki bi lahko povzročilo incidente in po nepotrebnem povečalo napetosti.

Dodali so, da je bila Hrvaška "popolnoma jasna" v svojih sporočilih, da ne more sprejeti arbitražne odločbe, zato je ne bo izvajala. Hkrati so izrazili pripravljenost, da Hrvaška v neposrednem dialogu s Slovenijo uredi vprašanje meje.

Ne spreglejte