SiolNET. Novice Slovenija
0,93

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Hrvaška ministrica ponovila stališče glede tožbe Slovenije

0,93

termometer

Marija Pejčinović Burić
Foto: STA

Hrvaška zunanja ministrica Marija Pejčinović Burić je danes v Bruslju ponovila stališče Zagreba, da vprašanje hrvaško-slovenske meje ni predmet evropskega pravnega reda in da Slovenija nima podlage za tožbo proti Hrvaški na Sodišču EU.

"Ni ne razloga in ne povoda za takšno tožbo. Sedaj tako kot vsi drugi čakamo, kaj bo rekla Evropska komisija, vendar ostaja dejstvo, da dvostransko vprašanje meje ni predmet pravnega reda in iz tega naslova ni nobene podlage za tožbo. Še enkrat pozivamo Slovenijo k dialogu, ker menimo, da je prek dialoga to vprašanje mogoče rešiti," je dejala ministrica v Bruslju, kjer se udeležuje zasedanja zunanjih ministrov EU.

Slovenija je v petek Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odziv. Komisija lahko sama sproži postopek proti Hrvaški, zgolj poda mnenje o primeru ali ne stori ničesar. Če komisija v treh mesecih ne bo ukrepala, bo Slovenija s postopki nadaljevala sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je sprejela tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • hedgehog / 19.03.2018. ob 22:50 +3 0

  Hrvaška je imela probleme glede mejnih vprašanj v času kraljevine Jugoslavije, pa v času SHS, ravno tako v NDH, pa v SFRJ, jih ima danes in jih bo imela v prihodnji državi!

  +3 0
 • MBSQ / 20.03.2018. ob 09:04 +2 0

  Hrvaška je v hudi stiski, čeprav to skriva, kot najboljši blefer! Dejstvo je, da Hrvaška država ni sposobna urediti mejnih vprašanj z nobeno sosedo, ne Slovenijo, ki je njen najboljši sosed (!), ne z Bosno, ne z Črno goro, ne s Srbijo. Meja z Mađarsko je pač podedovana. Zakaj je tako? Zato, ker je Hrvaška država še brez prave zaokrožene oblike ozemlja! Le kakšna bi bila Hrvaška brez Istre in brez Dalmacije?

  +2 0
 • cogocogo / 20.03.2018. ob 14:53 +2 0

  pa kdo bi se verjel tem hinavcem vsakokrat so nam zabili sekiro v hrbet ,,kako hinavsko s e samo rezi ,,tako kot nas bednik pahor katerega se krvaske babe tako nasrale ,, kosorka ga je samo lepo pogledala pa s e je takoj poscal ,,ti ti revcek kak dojencek si s evedno ,,

  +2 0
delitve: 16
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin