Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Torek,
7. 7. 2015,
14.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hrvaška Grčija

Torek, 7. 7. 2015, 14.24

8 let

Hrvaška in Grčija še vedno med najbolj priljubljenimi destinacijami Slovencev

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovenske turistične agencije so stranke, ki so odpovedale dopust v Tuniziji, večinoma preusmerile na hrvaško obalo. Odpovedi aranžmajev v Grčiji ni bilo.

Zaradi negotovih političnih razmer v Grčiji in zaradi strahu pred novimi terorističnimi napadi v Tuniziji se turisti ozirajo po varnejših destinacijah. Kot poroča hrvaški časnik Jutarnji list, turistične agencije opažajo vse več povpraševanja po hotelskih zmogljivostih tudi na Hrvaškem.

Kljub temu da je na hrvaški obali letos odprtih 633 hotelov, ki imajo več kot sto tisoč ležišč, so zmogljivosti v glavni turistični sezone že razprodane, zasedajo jih tradicionalni gosti, predvsem iz Nemčije, piše Jutarnji list. Hoteli naj ne bi mogli zadostiti povečanemu povpraševanju turistov, ki so odpovedali letovanje v Tuniziji in Grčiji. Informacijo smo preverili pri slovenskih agencijah in, kot kaže, vendarle ni tako.

Hrvaška naj ne bi imela koristi Časnik tako meni, da Hrvaška zato od tega ne bo imela večjih koristi. Bosta pa turiste, ki so v zadnjem hipu odpovedali letovanje v Grčiji in Tuniziji, najlažje sprejeli Turčija in Španija. Državi z dolgoletno tradicijo obmorskega turizma se namreč lahko pohvalita z zadostnimi turističnimi zmogljivostmi, poleg tega pa sta po ceni in kakovosti primerljivi z Grčijo.

Dnevne akcijske ponudbe hrvaških hotelirjev ne govorijo v prid polne zasedenosti V turistični agenciji Oasistours so veliko večino gostov, ki so odpovedali počitnice v Tuniziji, preusmerili na druge destinacije na Jadranu, v Turčijo, na Ciper, v Egipt in v Grčijo. Odpovedi aranžmajev v Grčiji sploh niso opazili. Miha Menegalija iz Oasistoursa zato po številnih preusmeritvah svojih gostov prav v hrvaške hotele ne verjame pisanju Jutarnjega lista.

"Hrvaška ponuja ogromno izbiro nastanitev po vsej obali. Vroče akcijske ponudbe hrvaških hotelirjev, ki jih dnevno prejmemo v agencijo, zagotovo ne potrjujejo prezasedenosti hrvaških hotelov," pove Menegalija, ki sicer dopušča možnost, da so le nekateri hoteli polno zasedeni.

Določena lokacija na Hrvaškem ne igra bistvene vloge "A če stranka v tem trenutku ne dobi ležišča v Kvarnerju, se še vedno lahko zapelje v Severno Dalmacijo ali južneje. Določena lokacija na Hrvaškem ne igra bistvene vloge," razloži Menegalija, ki pričakuje, da bodo še ta teden znova začeli prodajo avgustovskih aranžmajev v Tuniziji. "Cene bodo malenkost nižje, podobne tistim pred junijskim terorističnim napadom," še napoveduje.

Tudi v turističnih agencijah Relax, Palma, Sonček in Bonus so nam potrdili, da za vplačane aranžmaje v Grčiji niso imeli nobenih odpovedi. Gostom, ki se še niso odločili, kje bodo letos letovali, a to zagotovo ne bo Grčija, pa ponujajo počitnice na Jadranu (Slovenija, Hrvaška, BiH, Črna gora, Albanija, Italija) in na Mediteranu (Turčija, Egipt, Ciper, Grčija). Zagotavljajo, da je vsepovsod na voljo še dovolj zmogljivosti.

Slovenci se raje kot za slovensko obalo odločajo za cenejšo Hrvaško "Slovenska obala je v glavni poletni sezoni precej zasedena, saj ima omejeno število prenočitvenih zmogljivosti. A trenutno je še možnost rezervacij," je dejal Jože Režonja iz Relaxa. Pritrjuje mu tudi Menegalija. "Ker je slovenska obala dražja od hrvaške, se gostje raje odločajo za cenejšo različico," še sklene.

Sosednjo državo je sicer v prvi polovici leta obiskalo 426 tisoč gostov iz Slovenije, ki so ustvarili 1,62 milijona nočitev, kažejo najnovejši podatki hrvaškega ministrstva za turizem.

Ne spreglejte