TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 12. 2023,
8.36

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

Natisni članek

napad hekerji Autocommerce d.o.o. avtomobilska industrija vozilo Slovenska vojska

Torek, 5. 12. 2023, 8.36

2 meseca, 2 tedna

Hekerji napadli prodajalca vozil v Sloveniji, ki posluje tudi z ministrstvom za obrambo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66
hekerski napad, slovenska vojska, vozila | Podjetje Autocommerce je eden večjih dobaviteljev vozil za ministrstvo za obrambo.  | Foto STA

Podjetje Autocommerce je eden večjih dobaviteljev vozil za ministrstvo za obrambo.

Foto: STA

Še preden se je v Sloveniji zgodil kibernetski napad na Holding Slovenske elektrarne (HSE), eno od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, so hekerji v tednih pred tem napadli še vsaj en velik poslovni subjekt iz Slovenije, poroča portal Necenzurirano. Gre za holding Emil Frey, ki pod svojim okriljem združuje 12 uveljavljenih avtomobilskih znamk.  

Holding Emil Frey pri nas združuje podjetja Autocommerce, Avto Triglav, AC-Mobil, Citroën Slovenija in Peugeot Slovenija. Tako kot pri HSE so napadalci uporabili izsiljevalski virus in se, kot piše portal, očitno odločili, da bodo del pridobljenih podatkov ponudili najboljšemu ponudniku.

Večja količina podatkov iz Slovenije, ki so jo hekerji pridobili pri napadu na Emil Frey, se je namreč prejšnji mesec po navedbah Necenzurirano znašla na temnem spletu.

Neuradno naj bi se tam znašli podatki podjetja Autocommerce, ki ima v Sloveniji zastopstvo za blagovno znamko Mercedes. Hkrati je eden večjih dobaviteljev za ministrstvo za obrambo, s katerim je v zadnjem desetletju opravil za 15 milijonov evrov poslov. Med večjimi javnimi partnerji podjetja Autocommerce so še državna družba za avtoceste (Dars), Mestna občina Ljubljana (MOL), Ljubljanski potniški promet (LPP) in tudi ministrstvo za notranje zadeve. 

Pri Emil Frey so potrdili le, da so bili tarča napada, podrobneje pa kraje podatkov niso komentirali. Skupina Emil Frey je bila tarča napadov že drugič. Prvič se je napad zgodil januarja lani, ko je bil švicarski prodajalec avtomobilov žrtev izsiljevalske skupine Hive. Ta naj bi od 1.500 žrtev v več kot 80 državah izsilila več kot sto milijonov dolarjev. Njene kriminalne posle so januarja letos zaustavili ameriško-nemški preiskovalci, ki so zasegli strežnike in onemogočili nadaljnje delovanje, še navaja portal. 

HSE (Holding Slovenske elektrarne)
Novice Kakšne so razmere v HSE po odmevnem hekerskem napadu?
Milan Gabor, etični heker
Novice Po enem večjih varnostnih incidentov pri nas: "Zaznali so ga zelo hitro"
Heker, kiberkriminal, hekerji
Novice Podjetniku z goljufijo ukradli več deset tisoč evrov

 

Ne spreglejte