Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Sobota,
5. 4. 2014,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

interpelacija Gregor Virant KPK Boris Štefanec

Sobota, 5. 4. 2014, 18.13

8 let

Gregor Virant ostaja predsednik sveta za moralo in pravičnost

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dve interpelaciji, napoved zaupnice in strankarskega kongresa ter dvomilijardna zadolžitev, ena najboljših in najbolj uspešnih v zadnjih letih. Veselja ta teden res ni manjkalo.

V ponedeljek jih je s parlamentarne prižnice moral poslušati prvi izobraženec v državi, šolski minister Jernej Pikalo. Osem ur je trajalo, da je odbil vse napade, dal v koš opozicijo in preživel. Takoj po nepotrebni razpravi je odhitel nazaj na delo, tuhtat rešitve za slovensko prosveto.

Pikalo je med razpravo, podobno kot opozicija, natresel tudi nekaj pametnih. Tako si velja zapomniti njegov poduk, kakšna je razlika med besedama kozmopolitanski in kozmopolitski. Da boste vedeli tudi bralci: prva se nanaša malo bolj na revije, vredne štiri evre, druga pa malo bolj na raziskovalne članke, ki so v povezavi s projekti, vrednimi več kot milijon evrov.

Še naprej bo bdel nad politično moralo Bolj slabo je šlo v petek v slast kosilo Gregorju Virantu, pozna večerja, ki je sledila uspešno prestani interpelaciji, ki se ni izšla po medenih željah njegovih nasprotnikov, pa zato toliko bolj.

Ministra Gregorja zaradi klavrne podpore koalicijskih poslancev na glasovanju sicer izdaja nekoliko kisel nasmešek, a za to pravzaprav nima dobrega razloga. Še naprej ostaja notranji minister, predsedovanja svetu za moralo in pravičnost pa mu za zdaj tudi nihče noče vzeti. Tako bo lahko še naprej prežal in obsojal slabe etične prakse v slovenski politiki.

Čim prej eno punco za Borisa Tri, dve, ena … zdaj! Nekaj pozornosti je dogajanju na Šubičevi v ponedeljek ukradel Boris Štefanec. Sveži protikorupcijski eksorcist novo poglavje svoje bogate poklicne kariere sicer začenja brez asistence in bo sprva nastopal kot solist. Člana odhajajočega senata sta sodelovanje z njim diskriminatorno odklonila, nova dva pa sta mu ušla, še preden se jim je uspelo med seboj pošteno povohati.

In tu je logična zagata. Kdo bo Štefanecu pomagal razdelati in uresničevati vizijo komisije, ki jo je podal na eni gosto tipkani strani? Kdo mu pomagal uporabljati internetne storitve in elektronsko pošto? S kom si bo sploh dopisoval na tako zelo okrnjeni komisiji? Kdaj bo zagrizel v pet tisoč zadev, ki čakajo na razkritje?

Izbirna komisija mora zato pohiteti, Borut Pahor pa namestnika izbrati čim prej. Po možnosti vsaj eno punco, da bo novi predsednik KPK lahko motivirano delal.

Mleko v prahu ne bo dražje Fronte po državi si pogumno odpira predsednica vlade. Po razglasitvi nepremičninskega davka za ustavno disonančno kategorijo Alenka Bratušek skupaj s koalicijo tuhta, s čim napolniti presušeno državno blagajno.

A rešitve bodo, in to kmalu, morda že v nedeljo zvečer, ko se sestane koalicija, nanje pa bo vezala zaupnico, obljublja prva dama ministrske ekipe.

Zagotavlja nam, da kruha, paštete in mleka v prahu tudi poslej ne bomo plačevali dražje. Predlog višjega davka na dodano vrednost, ki se je pred dnevi omenjal kot dobra rešitev, je namreč le še bled spomin, ah, kaj spomin, zabloda, izrečena v minutah nerazsodnosti po razočaranju prejšnji petek, ko je ustavno sodišče razglasilo svojo odločitev. Zdaj so na dnevnem redu alternativni prijemi.

Kakšen predlog, morda? Kje točno bomo jemali, ne ve nihče. Kje pa sploh lahko vzamemo? Nekdo, morda celo poniglavi Virant, si je drznil omeniti, da bo treba stisniti javni sektor, nekdo drug pa petodstotno krčenje celo zapisati v osnutek Nacionalnega reformnega programa, dober ducat strani dolgega dokumenta, ki spominja na simpatično vajo iz abstraktnega pisanja in bo kmalu potoval v Bruselj.

Pa je v zrak skočila prva sindikalna glava v državi, Branimir Štrukelj, ki že leta uspešno brani mir in spokoj javnih uslužbencev. Slišali smo samo tisto znano: "Tega ne bomo dopustili!", drugega pa nič. Kakšen predlog, morda?

Ščuval je proti pendrek ministru Vztrajno predsednico vlade čaka na pomlad 2014 še en naporen duel. Za žezlo v stranki se bo, tako je napovedala, udarila s praočetom, danes pa v zamrzovalno skrinjo potisnjenim predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem. Uganili ste, pozitivce čaka kongres.

Janković kljub temu, da je že več kot eno leto pod ničlo, kar ne neha migati in rovariti po stranki. To je dokazal tudi ta teden, ko je med poslanci kot boter iz ozadja zbral nekaj zvestih in jih naščuval, naj v interpelaciji rušijo pendrek ministra, do katerega ima še stare zamere. Saj še pomnimo, Virant je po zadnjih volitvah raje kot z njim v vladni objem skočil z Janezom Janšo.

Stvar postaja res moteča, saj takšni manevri premierki jemljejo veliko energije, ki jo potrebuje za krmiljenje državnega letala strmo navzgor, zato bo v hiši treba narediti red in najboljša rešitev bo, kot kaže, ravno kongres. Na katerem pa Bratuškovo čaka ena dodatna malenkost: zmagati mora.

Po zadolženosti se uspešno približujemo Nemčiji Za Slovenijo je še ena uspešna zadolžitev. Kadar so v igri dobri krediti, pač ne boli glava. Zadnja dva, ki smo ju vzeli na dan šaljivcev, prvega aprila, sta dvomilijardna, opremljena s super ugodnimi obrestnimi merami.

14 tisoč dolga na prebivalca tudi ni ne vem koliko, sploh pa ni tako kritično, kot vpijejo neki demagogi iz gospodarstva. Poleg tega naša zadolženost uspešno raste in bo po optimističnih projekcijah konec leta dosegla že dobrih 80 odstotkov BDP, tako da se tudi po tem kazalniku približujemo najboljšim, recimo Nemčiji.

Uglajeni in strpni Veber Imamo ga. Datum referenduma o arhivih, namreč, čeprav naj bi zadnjo na željo SDS reklo ustavno sodišče.

Razprava je bila burna, visoko vnetljivo pa predvsem med Primorko in Kočevarjem, med Evo Irgl in Jankom Vebrom.

K sreči je predsednik parlamenta, ki sicer velja za uglajenega in strpnega možaka, no, razen kadar beseda nanese na Rome, spor elegantno rešil in ustavil varnostnike, ki so bili tik pred tem, da bi Irglovi, ki ni želela zapustiti govorniškega odra, nadeli lisice in jo pospremili iz dvorane.

Policisti nad vrhunskega menedžerja Slovenski FBI je bil pred dnevi spet na delu, nekaj so vohljali za baje nenavadnimi servisnimi pogodbami za operacijske mize v ljubljanskem UKC. Tokrat so si fantje iz NPU za družbo posebej izbrali pet oseb, na muhi se je znašel tudi dolgoletni direktor klinike Simon Vrhunski menedžer. Je pa po koncu policijskega presinga lepo razložil, da vodstvo deluje skrbno in da za posel vedno išče najugodnejše cene. In kako naj človek, kot je on, ki letno pritisne sto podpisov na pogodbe, pozna čisto vsak papir, ki gre skozi njegove prste?

V predstavi, ki jo želi videti krvoločna javnost, so policaji mrcvarili tudi zakonca, ki s svojim podjetjem precej pomagata zdravstvu. Če ne bi vedel, da gre za čisto stvar, Vrhunski verjetno ne bi nastopil v reklamnem spotu za njuno podjetje, kaj mislite? Še več, gospa iz zakonskega dueta ve, kako je treba dobroto postaviti pred denar. Pred leti je želela bolnišnicam donirati operacijske mize, pa je po tem, kot vedno, vskočila politika in vse spridila.

Popo bi rešil državo Pozor, pozor, na prizorišče spet jezdi koprski župan Boris Popovič. Priznava, da ga kot specialnega političnega povratnika mika državna liga, opisal jo je kot gušt, mika pa ga tudi vlada.

Receptov in rešitev za lokalno in državno sceno Popotu ne manjka, stresa jih kot za stavo. Težavo vidi v lobijih, medijih, novinarjih, politiki, sodišču, torej kar v vsem, kar nas obdaja. Se popravljamo, ne čisto v vsem. Narava in živali niso del zarote. Vsaj za zdaj.

Ne spreglejte