Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 10. 2011,
16.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Aleš Zalar

Sreda, 26. 10. 2011, 16.23

8 let

Gorenak: Zalar je doživel "fiasko"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pravosodni minister Aleš Zalar je doživel "popoln fiasko glede novele kazenskega zakonika", je v odzivu na torkovo glasovanje državnega sveta zapisal poslanec SDS Vinko Gorenak.

Državni svet je sicer sprejel veto na pet zakonskih besedil. V LDS so nad "lahkotnimi odločitvami državnega sveta" začudeni, v Zares pa predlagajo ukinitev Državnega Sveta (DS).

Izglasovan odložilni veto na pet zakonskih besedil Državni svetniki so na torkovi izredni seji izglasovali odložilni veto na pet zakonskih besedil: novelo kazenskega zakonika, novelo zakona o kazenskem postopku, zakon o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, novelo zakona o preoblikovanju Loterije Slovenije ter novelo zakona o gospodarskih družbah.

Gorenak: Opozorila pravosodnega ministra so bila zavajajoča Kot je v odzivu na veto na novelo kazenskega zakonika zapisal Vinko Gorenak, je DS izglasoval veto na zakon, ki bi "zaščitil tajkune". Ob tem pa izpostavlja, da so bila opozorila pravosodnega ministra o domnevnih posledicah morebitne zavrnitve zakonika zavajajoča.

Aleš Zalar je namreč svetnikom dejal, da Sloveniji v primeru padca novele zakonika s strani EU grozi denarna kazen, kar pa po navedbah Gorenaka ne drži. Kot poudarja poslanec, namreč že veljavni zakonik inkriminira vse, kar je obveza države na podlagi direktive Evropskega parlamenta in sveta o kazenskopravnem varstvu okolja.

LDS bo v nadaljevanju postopka spodbujal sprejetje zakonov Na veta so se odzvali tudi poslanci LDS in Zares. Vodja poslanskega kluba LDS Borut Sajovic je opozoril, da je bil veto sprejet na paket treh "protitajkunskih zakonov". Nad "lahkotnimi odločitvami državnega sveta" so v LDS začudeni, saj po oceni Sajovica zmanjšujejo možnosti za uveljavitev vrste koristnih novosti.

Sajovic se ne more znebiti vtisa, da "so se tisti, ki jim pretijo resne sankcije zaradi odločenosti vlade in DZ, da uveljavita nepopustljivo pravno državo, organizirali v prizadevanjih, da to preprečijo". V nadaljevanju zakonodajnega postopka bodo storili vse, da prepričajo najmanj 46 poslank in poslancev, naj zakone podprejo.

Pobuda Zares za ukinitev državnega sveta V Zares pa se zavzemajo za ukinitev državnega sveta. Ta se po oceni vodje poslanske skupine Franca Jurija "vse bolj krči v organ blokade, ki pretežno uporablja vzvod veta, namesto da bi v oblikovanju politik kreativno sodeloval". Tudi ob torkovem glasovanju je DS po njegovih navedbah "dokazal, da ostaja trdnjava lobijev, ki preprečujejo normalno delovanje pravne države".

Zato so v Zares že pripravili predlog za začetek postopka za spremembo ustave, ki ga nameravajo predlagati v sprejem DZ in v katerem med drugim predlagajo ukinitev DS. "Namesto državnega sveta bi lahko ustanovili zbor zastopnikov lokalnih interesov, a seveda z drugačnimi pristojnostmi," je še zapisal Juri.

Ne spreglejte