SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

"Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti" #video

10

termometer

Cene pogonskih goriv bodo od prihodnjega torka za obdobje 12 mesecev vnovič delno regulirane. Vlada se je namreč danes odločila uvesti regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, medtem ko bodo na avtocestah lahko trgovci cene določali sami. "Trg izven avtocest žal ne deluje," je pojasnil premier Robert Golob.

 

Regulacija marž na bencinskih servisih zunaj avtocest je prvi korak vlade pri spopadanju z energetsko in prehrambno draginjo. Nafta se je v zadnjem letu in pol podražila za več kot 75 odstotkov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Golob. Maloprodajne cene sicer tem gibanjem niso v celoti sledile, je ugotovil.

V tem času se je izkazalo, da trg izven avtocest ne deluje, vsi ponudniki imajo skoraj identične cene. In če trg ne deluje, se zdi Golobu prehod na regulacijo marž trgovcev najbolj smiselna poteza.

"Ko smo se morali odločiti, kako naprej, smo šli nazaj v prihodnosti," je dejal in pojasnil, da se bomo s prihodnjim torkom, 21. junija, v Sloveniji vrnili v režim reguliranih marž na bencinskih servisih izven avtocest ter sproščenih cen na avtocestah.

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko pomenilo okoli 1,80 evra za liter. "Iskali smo ravnovesje pri tem, kaj naši potrošniki še lahko prenesejo," je dejal Golob.

Dodatni omilitveni ukrepi

Hkrati se je vlada s 1. julijem odločila za nekatere omilitvene ukrepe. Med njimi je Golob omenil zvišanje neobdavčenega zneska povračila stroškov za prevoz na delo za 16 odstotkov, zvišanje povračila zneska trošarin za prevoznike v javnem potniškem prometu ter razbremenitve za kmete. Skupaj s prevozniki pa nameravajo začeti iskati rešitve, da se zvišanje cen pogonskih goriv ne bi prelilo v podražitve hrane in preostalih dobrin.

Kmalu tudi o hrani, elektriki, plinu ...

"Prihodnji teden bodo končani prvi omilitveni ukrepi. Sledijo pogovori s trgovci živil, kar bo trajalo vsaj 14 dni," je napovedal Golob. Vlada se bo potem spopadla z visokimi cenami elektrike in zemeljskega plina. Slednje bomo naslovili v prvem ali drugem tednu julija. Vsi ukrepi bodo med sabo povezani in logični. Vsi ukrepi bodo tudi pravočasno sprejeti," je še obljubil Golob.

bencin črpalka ZDA Avtomoto Nov rekord cen in šok za Američane na črpalkah gorivo dizel bencin črpalka Novice Ukrepi za premagovanje draginje bodo znani do konca meseca Litij, litij-ionske baterije Avtomoto Točka preloma se odmika: cene litija so se dvignile v nebo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin