Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
23. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

Natisni članek

Nada Drobne Popovič SDH Lidia Glavina Hit Janez Mlakar

Torek, 23. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

SDH v Hit pošilja odvetnika s sumljivimi referencami

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33
Hit, igralništvo, ruleta | Foto STA

Foto: STA

Po razkritju, da ima novi predsednik uprave Hita Janez Marolt podjetje skupaj z obtoženim prodaje drog, se v novogoriškem igralničarju obeta nova nenavadna kadrovska poteza. SDH namreč za nadzornika predlaga odvetnika Andreja Jernejčiča, ki je Andrijano Starina Kosem zastopal v poslih, ki jih zdaj preiskuje policija.

Najprej o tem, kakšna je povezava med odvetnikom Andrejem Jernejčičem in Andrijano Starina Kosem. Ta je bila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu v obdobju vlade Janeza Janše.

Pozneje je bila tesna sodelavka prvega moža skupine Pivovarna Laško Boška Šrota v obdobju, ko je ta lastninil pivovarsko skupino. Med drugim je bila svetovalka uprave Pivovarne Union in predsednica upravnega odbora Dela. Omenimo, tudi zaradi spornih prevzemnih poslov je Šrot zdaj obsojen na skoraj deset let zaporne kazni, ki jo prestaja na Dobu

Starina-Kosmova naj bi izsiljevala, ...

Krog Boška Šrota so maja 2015 doletele ovadbe zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja. | Foto: STA , Krog Boška Šrota so maja 2015 doletele ovadbe zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja. Foto: STA , V domnevno spornem poslu, ki ga preiskujejo organi pregona, naj bi se krog Boška Šrota nadejal zaslužka s preprodajo delnic Premogovnika Velenje v lasti državnega Holdinga slovenske elektrarne (HSE). Šrotovo podjetje Center naložbe je leta 2007 od NKBM kupilo 13 odstotkov premogovnika in jih nato nameravalo po visoki ceni prodati HSE, ki je takrat v hčerinskih družbah pospešeno izplačeval manjšinske lastnike.

A HSE se nato za nakup ni odločil.  Kot so v preteklosti poročali mediji, so sledile odškodninske in izpodbojne tožbe. Nato pa naj bi v zgodbo po ugotovitvah NPU, o katerih je poročal Dnevnik, vstopili Starina-Kosmova, finančnik Bogdan Pušnik (pri njemu naj bi Šrot "parkiral" del delnic), nekdanji prvi nadzornik HSE Marko Zidanšek in odvetnika Alja Markovič Čas ter Vladimir Bilić.  Ti naj bi skušali vodstvo HSE z Blažem Košorokom na čelu prepričati, naj delnice odkupi. Več o njihovi vlogi v članku Ko se preiskuje odvetnike, sodniki cincajo.

... Jernejčič njen odvetnik

Policija je vse omenjene in tudi Šrota leta 2015 ovadila zaradi suma napeljevanja k zlorabi položaja. Kot je poročal Dnevnik, naj bi Pušnik oziroma Šrot pridobila 4,8 milijona evrov protipravne premoženjske koristi. To vrednost so izračunali kot razliko med ceno, po kateri so podjetja te delnice kupila, in želeno prodajno ceno za delnico. Večina denarja naj bi bila namenjena Starina-Kosmovi.

Kot smo poročali v članku na zgornji povezavi, je v nekaterih pogajanjih Starina-Kosmovo zastopal Jernejčič, ki so ga pozneje obiskali kriminalisti z odredbo za preiskavo dokumentacije. Po ustavni pritožbi odvetnikov in njihove zbornice je ustavno sodišče v začetku lanskega leta odločilo, da mora imeti o podatkih, ki so jih pri odvetnikih zbrali kriminalisti, zadnjo besedo sodišče. To pa vse do danes ni sklicalo naroka.

 

Vezano na posle z delnicami Premogovnika Velenje so leta 2013 potekale hišne preiskave NPU. Andrijana Starina Kosem je bila ena od petih pridržanih. | Foto: STA , Vezano na posle z delnicami Premogovnika Velenje so leta 2013 potekale hišne preiskave NPU. Andrijana Starina Kosem je bila ena od petih pridržanih. Foto: STA ,

"Menim, da v celoti izpolnjujem pogoje"

Zdaj SDH Jernejčiča predlaga za nadzornika državnega Hita. Odvetnika, ki je zastopal Starina-Kosmovo v poslih, ki jih zdaj preiskuje policija in ki naj bi pomenili poskus  oškodovanja državnega podjetja, bi torej zdaj postavili za nadzornika drugega državnega podjetja. 

Na SDH, ki ga vodi Lidija Glavina in ki je Jernejčiča predlagal, na vprašanje, ali so z Jernejčičevim primerom seznanjeni, pravijo, da holding "svojih glasovalnih stališč pred skupščino ne komentira". Dodajajo, da bodo na skupščini delničarjev podprli kandidate, ki bodo v času izvedbe skupščine izpolnjevali vse predpisane zakonske pogoje in zakonska merila.

Jernejčič pa nam je potrdil, da je soglašal z nominacijo ter začetkom postopka za imenovanje na nadzorniški položaj.

"V postopku, ki ga omenjate, nisem imel položaja osumljenca storitve ali pomoči pri storitvi kaznivega dejanja, zato menim, da v celoti izpolnjujem pogoje pravilnika o pogojih, merilih in postopku za vrednotenje, ugotavljanje primernosti in selekcioniranje potencialnih kandidatov za člane organov nadzora družb s kapitalsko naložbo države," je zapisal v odgovoru na naša vprašanja.

Državni lastniki bodo na junijski skupščini potrjevali tri nove nadzornike Hita. | Foto: STA , Državni lastniki bodo na junijski skupščini potrjevali tri nove nadzornike Hita. Foto: STA ,

Nadzorniki predsedniku uprave pogledali skozi prste

To je že druga vprašljiva kadrovska poteza SDH v Hitu. Pred dvema tednoma je Dnevnik razkril, da ima novi predsednik uprave Janez Mlakar podjetje skupaj s človekom, obtoženim preprodaje drog. 

Kot smo pisali v petek, je Mlakar le nekaj dni po medijskem razkritju izstopil iz lastništva družbe. Svoj delež v družbi Barok je Mlakar po  lastnih navedbah za 1.875 evrov prodal Matjažu Štrausu, ki je njegov znanec in se ukvarja z gradbenimi posli. 

Prvi nadzornik Hita Marino Furlan je po razkritju afere odstopil, a trdi, da iz osebnih razlogov. Včeraj nam je sporočil, da ga je Mlakar obvestil o solastnišvu in svoji odločitvi o izstopu iz družbe Barok - kdaj, ni navedel - ter da bo še naprej predsednik uprave družbe. 

Prepih med nadzorniki

Furlan ostaja nadzornik do prihodnje skupščine, ki bo 19. junija. Takrat bodo delničarji odločali tudi o predlogu imenovanja Jernejčiča za nadzornika družbe. Predloga Furlan ne komentira. "Predlaganje in izbor kandidatov za člana nadzornega sveta Hita sta stvar lastnikov, prednostnih delničarjev družbe SDH, Kapitalske družbe (Kad) in občine Nova Gorica," nam je sporočil.

Omenimo, da bi bila Jernejčič in drugi predlagani nadzornik v sklicu skupščine Hita Gregor Bajraktarević (ta je trenutno član uprave Kada) zamenjava za Nado Drobne Popovič in Mirana Lampreta, ki se jima junija izteče mandat. Zamenjavo za Furlana bodo lastniki verjetno predlagali v prihodnjih tednih.

 

Ne spreglejte