SiolNET. Novice Slovenija
2,00

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Glasovi so prešteti. Tako so odločili volivci iz tujine.

2,00

termometer

Predčasne volitve v državni zbor 2022 | DVK bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v uradnem listu. | Foto: Ana Kovač
DVK bo predvidoma v soboto popoldan sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida, ki bo objavljen v uradnem listu. Foto: Ana Kovač

Po preštetih glasovnicah, ki so prispele po pošti iz tujine, in vseh glasovnicah, ki so bile oddane na diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, so znani podatki o glasovanju v tujini. Okrajne volilne komisije so prejele 9.454 glasovnic, ki so prispele po pošti iz tujine, na veleposlaništvih oz. konzulatih pa je bilo skupaj oddanih 5.139 glasovnic. To pomeni, da je iz tujine skupaj glasovalo 14.593 volilnih upravičencev.

Na predčasnih volitvah v državni zbor 2018 je po pošti iz tujine skupaj glasovalo 9.392 volilnih upravičencev (po pošti iz tujine je takrat glasovalo 6.831 volivk in volivcev, 2.561 pa jih je glas oddalo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih). Na volitvah v državni zbor leta 2014 pa je iz tujine skupaj glasovalo 7.842 volivcev.

Okrajne volilne komisije so v torek preštele glasove, ki so do vključno 3. maja do 12. ure prispeli po pošti iz tujine, in jih vnesle v računalniški sistem za ugotavljanje izida volitev. Državna volilna komisija pa je ugotovila izid na tistih veleposlaništvih, kjer je glasovalo manj kot 50 volivk in volivcev, in na dveh voliščih v Sloveniji, kjer je glasovalo manj kot deset volivk in volivcev (Tržič in Ormož).

Na veleposlaništvih Slovenije v Atenah, Bratislavi, Budimpešti, Moskvi, Ottawi, Podgorici, Skopju, Varšavi in Vatikanu je bilo skupaj oddanih 459 glasovnic, od tega jih je bilo 447 veljavnih. Skupaj z glasovnicami, ki so bile oddane na preostalih 21 diplomatsko-konzularnih predstavništvih Slovenije v tujini, je bilo na 30 veleposlaništvih oz. generalnih konzulatih oddanih 5.139 glasovnic, od tega jih je bilo 5.059 veljavnih.

Na omenjenih devetih veleposlaništvih Slovenije v tujini je največ glasov (130) prejela stranka Gibanje Svoboda, SDS je prejela 100 glasov, NSi 47, Levica 44, SD 27, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zdrava družba 17, LMŠ 15, Povežimo Slovenijo 13, Naša prihodnost in dobra država deset, SAB devet, Piratska stranka Slovenije sedem, Resnica šest, SNS šest, Vesna pet, Za ljudstvo Slovenije štiri, Domovinska liga dva, Zavezništvo osvobodimo Slovenijo dva, stranke DeSUS, Lista Borisa Popoviča in Naša dežela pa so prejele po en glas.
Analiza Novice Analiza volilnih odločitev: "Slovenci radi volimo žrtve" #video Predčasne volitve v državni zbor 2022 Novice V Argentini za SDS in NSi, v Bruslju za Goloba Volitve. Glas. Volilna skrinjica. Novice V torek znani izidi glasovanja po pošti iz Slovenije Predsedniki političnih strank Novice Bliža se veliki spektakel: preberite, kdo bi moral biti najbolj zaskrbljen Koalicija KUL Novice Janša rahlo pred Golobom, KUL pred katastrofo volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice Izteka se rok za prijavo za glasovanje na domu in voliščih omnia Luka Mesec, Marjan Šarec, Matej Tonin Novice Levica in NSi izenačeni, v LMŠ premik čez prag

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin