SiolNET. Novice Volitve 2022
7,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša rahlo pred Golobom, KUL pred katastrofo

7,48

termometer

Koalicija KUL | Parlamentarni prag bi po tokratni Parsifalovi raziskavi prestopilo pet strank.  | Foto: STA
Parlamentarni prag bi po tokratni Parsifalovi raziskavi prestopilo pet strank. Foto: STA

Stranko SDS bi z 29,7 odstotka po zadnji Parsifalovi raziskavi volilo največ volivcev, med opredeljenimi volivci ji z 28,3 odstotka sledi stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, tretja je SD Tanje Fajon, ki ji je podpora narasla na osem odstotkov. Na četrtem mestu ostaja NSi Mateja Tonina, sledi ji gibanje Povežimo Slovenijo. Rezultati zadnje ankete kažejo, da bi med strankami koalicije KUL parlamentarni prag prestopila le SD, medtem ko bi Levica, LMŠ in SAB ostale zunaj parlamenta.

Kot je razvidno s spodnje grafike, kjer so zajeti zgolj opredeljeni anketiranci, kar omogoča primerjavo z volitvami, se je v primerjavi z zadnjo meritvijo moči strank, ki smo jo objavili v sredo, podpora SDS Janeza Janše zvišala za 0,3 odstotne točke. Z 29,7-odstotno podporo ostaja na vrhu, podpora Gibanju Svoboda Roberta Goloba pa je upadla za 0,3 odstotne točke, z 28,6 odstotka na 28,3 odstotka. 

Podpora stranki SD Tanje Fajon, ki ostaja na tretjem mestu, se je medtem zvišala za 0,6 odstotne točke, sledi NSi Mateja Tonina s 6,8-odstotno podporo. Parlamentarni prag bi prestopila le še ena stranka, Povežimo Slovenijo, ki bi jo podprlo 5,2 odstotka volivcev. 

LMŠ izpadla, Levica, Naša dežela in SAB ostajajo zunaj parlamenta

Levica Luke Meseca, ki ji je sicer podpora narasla za 0,2 odstotne točke, s 3,7 na 3,9 odstotka, ostaja zunaj parlamenta. Tam se je tokrat znašla tudi LMŠ Marjana Šarca, ki ji je podpora padla za 1,5 odstotne točke. Pod parlamentarnim pragom ostajata tudi Naša dežela Aleksandre Pivec in SAB Alenke Bratušek. 

parsifal opredeljeni 20042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kakšni so deleži posameznih strank z upoštevanjem vseh anketirancev, tudi tistih, ki ne bi šli na volitve ali pa še ne vedo, koga bi volili, si lahko ogledate v spodnji grafiki.

parsifal vsi anketiranci 20042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

 Med anketiranci, ki bi se zagotovo udeležili volitev, takšnih je bilo 738, vodi Gibanje Svoboda, sledijo ji SDS, SD in NSi.

parsifal zagotovo udeležili 20042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Na spodnji grafiki si oglejte primerjavo s predzadnjo Parsifalovo raziskavo, ki smo jo objavili v sredo. Spremembe so izražene v odstotkih, ne v odstotnih točkah. 

Obeta se višja volilna udeležba kot na zadnjih volitvah

Prihodnjih parlamentarnih volitev se namerava zagotovo udeležiti 73,4 odstotka anketirancev, je še pokazala Parsifalova raziskava. To je več kot na zadnjih parlamentarnih volitvah, ko je bila volilna udeležba 52,6-odstotna.

parsifal zagotovo na volitve 20042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Kako kaže strankam, raziskovalci ugotavljajo vsak delovni dan, dan za tem, ko so podatki dodani v večdnevno meritev, pa jih na Siol.net predstavimo. V tokratni raziskavi so vključeni dnevi 15.4, 19.4 in 20.4. 2022. Podatkov, pridobljenih na praznično soboto, 16. 4., zaradi slabše odzivnosti posameznih demografskih skupin znotraj vzorca v tem poročilu niso upoštevali. V teh treh dneh je bilo skupno izvedenih 1.006 anketnih vprašalnikov, anketiranje so opravili po telefonu.
 
parsifal izvedba 20042022 | Foto: Parsifal Foto: Parsifal

Dodatne podatke o izvedbi raziskave si preberite tukaj.

Janez Janša. Luka Mesec Novice Janša znova na vrhu, Levica še zunaj DZ Veliko javno soočenje političnih strank Novice Svobodnjaki povečujejo prednost, Levica izven DZ Robert Golob. Janez Janša. Novice Preobrat na vrhu: Svobodnjaki prvič prehiteli SDS Luka Mesec, Marjan Šarec, Matej Tonin Novice Levica in NSi izenačeni, v LMŠ premik čez prag Zoran Stevanović, Marjan Šarec, Alenka Bratušek, Aleksandra Pivec Novice Resni.ca tam, kjer bi si želele biti SAB, LMŠ in Naša dežela Janez Janša. Marjan Šarec. Novice Vse to je vlada v tem mandatu storila za upokojence Janez Janša Novice Janša: Za glasove se bomo borili vse do zaprtja volišč Peter Jančič Siol Plus Kaj nam prikriva Robert Golob

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin