Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
17.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ginekolog kontracepcija

Sreda, 17. 7. 2013, 17.25

8 let

Ginekologi: Vso hormonsko kontracepcijo ne gre metati v isto vrečo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združenje za ambulantno ginekologijo pri Slovenskem zdravniškem društvu opozarja na nedopustne javne pritiske, ki jih izvaja zavarovalnica ZZZS zoper medicinsko stroko.

"Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poskuša javno diskreditirati združenje, ki je javno predstavilo strokovne pomisleke zoper neustrezno razvrščanje hormonske kontracepcije v terapevtsko skupino zdravil. Opozarjamo, da je zavarovalniški ukrep, ki vodi v zmanjševanje dostopnosti do varnejših, učinkovitejših in za ženske prijaznejših vrst hormonske kontracepcije oziroma v obvezno doplačilo, v nasprotju z evropskimi prizadevanji za varovanje, ohranjanje in izboljševanje zdravja žensk v rodni dobi," so zapisali v sporočilu za javnost v omenjenem združenju. Po njihovem prepričanju ima lahko nestrokovna uvedba terapevtske skupine zdravil na področju hormonske kontracepcije hude in drage posledice za zdravje žensk. Kot so poudarili, bi pričakovali, da bi ZZZS namesto nestrpnega in agresivnega odziva prisluhnil strokovnim pripombam osebnih ginekologov in zavarovalniške ukrepe uveljavljal na strokovnih temeljih ter na podlagi ustreznih analiz o koristih kontraceptivov.

Nestrokovna uvedba terapevtske skupine zdravil na področju hormonske kontracepcije ima lahko hude in drage posledice "ZZZS pa se namesto tega zateka v javne diskreditacije strokovnjakov, ki v skrbi za zdravje naših pacientk izražamo strokovne pomisleke. Med temi strokovnjaki je tudi podpredsednica Lucija Dežman Vrabič, ki že skoraj 30 let predano dela s pacientkami in je ena od vodilnih strokovnjakinj na področju hormonske kontracepcije. ZZZS, nosilec družbene, politične in odločevalske moči, jo poskuša javno diskreditirati kot nekakšno zagovornico interesov farmacevtske industrije po visokih cenah kontraceptivov. Dejstvo pa je, da je zavarovalnica edina pogajalka in ima kot taka izključno in hkrati vso možnost vplivati na cene zdravil."

Prav tako so poudarili, da ima lahko predpisovanje kontraceptivov pod diktatom zavarovalnice, ki vso hormonsko kontracepcijo meče v isto vrečo, zaradi stranskih učinkov najcenejših, a za posamezno pacientko neustreznih zdravil pomembne neželene posledice.

"Hormonska kontracepcija spada v skupino cenejših zdravil, zato gre pričakovati relativno majhne prihranke zavarovalnice. Pri nedomišljeno izpeljanem poskusu varčevanja se ti prihranki lahko hitro sprevržejo v drago in trajno škodo zaradi nedosledne uporabe kontracepcije ali celo njenega opuščanja," so med drugim še zapisali v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte