Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
11.01

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2015, 11.01

7 let, 12 mesecev

Geržina se odpoveduje Zagrebu, Erjavec se čudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Aleksander Geržina, do nedavnega veleposlanik na Dunaju, ki mu je bilo očitano neupravičeno izplačevanje kilometrine, je odstopil od kandidature za mesto veleposlanika v Zagrebu.

Aleksander Geržina je odstopil od kandidature za mesto veleposlanika v Zagrebu. Kot je zapisal tudi v odstopni izjavi, ki jo je poslal predsedniku vlade Miru Cerarju in zunanjemu ministru Karlu Erjavcu, se je nanj v preteklih mesecih, posebej pa v zadnjih nekaj tednih, usula načrtno vodena in koncentrirana diskreditacija.

Njen namen po njegovih besedah naj ne bi bil toliko preprečiti njegov odhod v Zagreb, temveč kompromitirati njega osebno in njegovo delo ter tako prihajajočega veleposlanika pred prihodom na Hrvaško znatno oslabiti, ga profesionalno nepovratno poškodovati ter po možnosti po vsem tem v Zagreb vendarle poslati nekega drugega diplomata.

Medijem je opisal celotno zgodbo diskreditacije, ki se je po njegovih besedah začela maja ob prvih podatkih, da naj bi postal novi veleposlanik v Zagrebu. Nadaljevalo se je z medijskimi navedbami, da predsednik republike za mesto veleposlanika v Zagrebu bolj zaupa nekemu drugemu kandidatu. Že pred objavo poročil o nadzoru veleposlaništev se je začelo dvigovati pričakovanja o razkritjih njegovih nepravilnosti v času službovanja na Dunaju, od objave poročila 16. avgusta pa je bil v središču dogajanja in medijskega poročanja, je dejal.

"Nekateri mediji in tudi posamezniki, med njimi žal tudi z MZZ, so me kriminalizirali in postavili ob bok pravnomočno obsojenim, kazensko ovadenim ali odpuščenim nekdanjim veleposlanicam in veleposlanikom," je v odstopni izjavi zapisal Geržina, ki je prepričan, da ne gre za naključja.

Erjavec se čudi Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na novinarski konferenci izrazil začudenje ob razlogih veleposlanika, da od kandidature odstopa, ker nima zaupanja državnega vrha. Kot je dejal Erjavec, je bilo to zaupanje potrjeno dvakrat – tudi prejšnji teden po vladni obravnavi tako imenovanega poročila o posledicah diplomatskega nadzora na veleposlaništvih in napovedi predsednika republike Boruta Pahorja, da bo nova veleposlaniška imenovanja podpisal še ta teden. Erjavec je še napovedal, da bo že v sredo začel postopek za nov razpis, a postopki, v katere so vključeni razpisna komisija, on sam, vlada, parlament in predsednik republike, ne nazadnje tudi država sprejemnica, zahtevajo svoj čas. Po mnenju ministra bo to trajalo "kakšna dva meseca". O nadaljnji karieri Geržine je Erjavec dejal, da si ne predstavlja, da bi se še prijavil za kakšno veleposlaniško mesto, "če je danes dejal, da ga to ne zanima". Minister je pri tem še napovedal, da bo Geržina zdaj v skladu z notranjimi pravili razporejen na delo znotraj ministrstva.

Dunajska kilometrina Aleksander Geržina je bil do nedavnega veleposlanik na Dunaju, poročilo o nadzoru na slovenskih veleposlaništvih pa je razkrilo, da naj bi si neupravičeno izplačal za 4.500 evrov kilometrine. Očitke je Geržina pojasnil in zavrnil, a predsednik Borut Pahor je zaradi nepravilnosti zadržal njegovo imenovanje za veleposlanika v Zagrebu. Nato se je pretekli petek vlada odločila, da ni ovir za nadaljevanje že začetih postopkov novih imenovanj veleposlanikov, tudi Geržinovega.

Ne spreglejte