Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 9. 2013,
8.47

Osveženo pred

4 leta, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Idrija geopark

Petek, 6. 9. 2013, 8.47

4 leta, 12 mesecev

"Geopark Idrija je dobil veliko priložnost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Geopark Idrija so v sredo sprejeli v evropsko in hkrati svetovno mrežo geoparkov. "To je velika priložnost, ki jo je treba izkoristiti," je povedala strokovna sodelavka geoparka Mojca Gorjup Kavčič.

Gorjup Kavčičeva je za Planet Siol.net povedala, da je sprejem idrijskega geoparka v evropsko mrežo velika priložnost za vse prebivalce, sploh turistične ponudnike, priložnost za razvoj različnih dejavnosti tako na področju turizma kot kmetijstva. Prepričana je, da bo geopark zdaj lahko bolj razpoznan. "Mreža je zelo aktivna, ponuja veliko informacij, tudi različne projekte, razpise," je dejala.

Na 12. Konferenci EGN (European geopark network) v Geoparku Valle di Cilento in Diano v Italiji se je tako poplačalo petletno intenzivno delo skupine strokovnjakov Rudnika živega srebra Idrija Zavoda RS za varstvo narave in Občine Idrija, številnih zunanjih strokovnjakov ter partnerjev Geoparka Idrija, so zapisali na spletni strani idrijskega geoparka.

Geopark so v evropsko in hkrati svetovno mrežo, ki od leta 2004 deluje pod okriljem Unesca, sprejeli soglasno in je zdaj enakopraven član evropske in svetovne mreže geoparkov. Poleg Geoparka Idrija so na tokratni konferenci EGN v mrežo sprejeli še italijanski, nizozemski in turški geopark. V Evropsko mrežo geoparkov je zdaj skupno vključenih 58 članov. Certifikat o vključitvi pa so novi člani prejeli na sinočnji sklepni svečanosti. Certifikat je prejel tudi čezmejni slovensko-avstrijski geopark Karavanke, ki so ga sicer v mrežo sprejeli marca letos.

"S tem vpisom so tudi strokovnjaki Evropske mreže geoparkov priznali mednarodni pomen geološke dediščine idrijskega območja. Geopark Idrija je Občina Idrija ustanovila oktobra 2010; od takrat dalje se skupaj s partnerji še posebej intenzivno ukvarja s promocijo geološke dediščine z organizacijo dogodkov, delavnice za otroke in odrasle, izvedbo projektov in se trudi, da postane bolje prepoznan in sprejet med domačini," je zapisano na spletni strani geoparka.

Na konferenci se je zbralo 421 udeležencev iz 41 držav, sodelujoči pa so izpostavili predvsem osnovno idejo geoparkov: geopark so ljudje. "Le z aktivnim sodelovanjem in vključevanjem prebivalcev geoparka v smeri trajnostnega razvoja bodo namreč geoparki dosegli svoj namen, ki zagotavlja trajnostno in kakovostno življenje v domačem okolju," še piše.

Ne spreglejte