Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 7. 2011,
17.33

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Pavel Gantar Romi

Četrtek, 21. 7. 2011, 17.33

2 leti, 10 mesecev

Gantar zgrožen zaradi nalepk z napisom "Cigani raus"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je "zgrožen in zaskrbljen" nad plakati oziroma nalepkami z napisom "Cigani raus", ki so se pred nekaj dnevi pojavili v nekaterih ulicah Lendave.

Kot navaja, gre za zavržno dejanje, ki nedvomno predstavlja resen primer neposredne sovražnosti do romske skupnosti, živeče v Sloveniji. Pred nekaj dnevi se je v Lendavi na nekaterih ulicah pojavilo več plakatov oziroma nalepk z napisom "Cigani raus" z dodanim neonacističnim križem. "Resen primer neposredne sovražnosti" "Zgrožen in zaskrbljen sem nad takšnim zavržnim dejanjem, ki nedvomno predstavlja resen primer neposredne sovražnosti do romske skupnosti, živeče v Sloveniji, ki želi biti strpna, demokratična in sodobna multikulturna družba," je zapisal Gantar v sporočilu za javnost. Dodal je, da so "takšna dejanja vredna nedvoumne obsodbe vseh, ki si iskreno prizadevamo za dosledno spoštovanje človekovih pravic in za trdno, večkulturno sožitje ter so sramoten izkaz človeške ozkosrčnosti in omejenosti". Gantar pričakuje, da bodo pristojni organi v čim krajšem času našli in kaznovali storilce, romski skupnosti in vsem, ki se borijo za enakovredno vključenost pripadnikov romske skupnosti v družbo, pa je izrazil osebno podporo in solidarnost.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožko Horvat - Muc je dejal, da so takšne novice prišle tudi do romske skupnosti in zveze Romov in da zadevo preverjajo. "Tudi mi preverjamo, za kaj pravzaprav gre. Sovražni napisi obstajajo. Skušali smo ugotoviti zakaj, a pravih odgovorov nismo dobili, tudi s policije ne. Rekli so le, da je zadeva že prijavljena in da jo preiskujejo," pravi Muc. Ob tem dodaja, da so "določena razmišljanja", ki bi morda bila vzrok za takšno pisanje.

Napis namenjen društvu, ki pomaga Romom? Omenil je nevladno neromsko društvo Misija, ki se veliko ukvarja z romsko problematiko in pomaga tamkajšnjim Romom, pa tudi tovrstni napisi so se pojavili v bližini sedeža društva. Zato v romski skupnosti po besedah Muca predvidevajo, da naj bi nekdo bolj nagajal njim oz. društvu, torej tistim, ki Romom pomagajo. "Gre najbrž za ljudi, ki Romom pomagajo in jih predvsem tako označujejo, češ vi ste pa kot Cigani. A tega ne moremo trditi, dokler ne najdejo storilcev," še pravi Horvat - Muc.

Ne spreglejte