Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Deja Crnović

Petek,
28. 10. 2011,
15.03

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

volitve

Petek, 28. 10. 2011, 15.03

6 let, 6 mesecev

Franci Kek: Bili smo in smo še vedno moteči element

Deja Crnović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poslanec stranke Zares Franci Kek o napenjanju vratnih žil, deblokadi Pahorjeve vlade in o tem, kako bo v primeru, da ostane zunaj parlamenta, službo iskal v informativnem programu TV Slovenija.

V tem mandatu ste zbirali podpise za sprejetje zakona, ki določa nezdružljivost poslanske in županske funkcije. So vam kolegi poslanci, ki so hkrati župani, zamerili vašo vnemo? Da, na izboljšanje prijateljskih odnosov moja vnema zagotovo ni vplivala. Pri poslancu Pukšiču je bilo celo nekaj napenjanja vratnih žil. Med proceduro so bili sicer precej mirni, saj je v petnajstih letih spodletelo že šest poskusov in niso verjeli, da je to možno sprejeti. Tokrat je šlo za akcijo z zbiranjem podpisov pod zakon, prej se je večina vedno načelno strinjala, le glasovali niso, in za medijsko izpraševanje vesti zadnje dni in ure pred glasovanjem. Na Siolovi spletni strani je bilo zanimivo poročilo vašega kolega Gašperja Lubeja, ki je razkrilo vso bedo premišljanja, razmišljanja in izvijanja pred glasovanjem. Zdi se, kot da je izstop Zares iz vladne koalicije dokončno pokopal Pahorjevo vlado. Kako danes gledate na to potezo, se vam še vedno zdi, da je bila nujna? Se vam zdi, da bi bilo dobro, da bi to vlado imeli še zelo dolgo? Ključen moment, da se še reši Pahorjevo vlado – brez Pahorja, je bil poziv Gregorja Golobiča Katarini Kresal in Borutu Pahorju, da se vsi trije umaknejo iz vlade in omogočijo treznejši razmislek volivcem pred tremi zelo pomembnimi referendumi. Partnerja poziva žal nista razumela. Posledično je prišlo do odločitve, da izstopimo iz vlade sami. To smo storili dosledno, nepreračunljivo. Poteza je bila koristna za Slovenijo glede deblokiranja situacije, v kateri se je znašla Pahorjeva vlada, ki ni mogla več udejanjati za Slovenijo nujnih reform. V tem kontekstu smo predlagali tudi spremembo referendumske in volilne zakonodaje s poudarkom na preferenčnem glasu. Te dni smo soočeni z blokado državnega sveta, sicer predlagamo njegovo ukinitev, ki nasprotuje na primer zakonu o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja, katerega pobudnik je stranka Zares s prvopodpisanim Francom Jurijem. Nedavno je vaša stranka spremenila ime, ali spremembi imena sledijo tudi vsebinske spremembe? Ime poudarja našo usmerjenost, ki jo je mogoče črpati tako iz že prej spisanega programa kot iz pred kratkim nastalega Manifesta za novo ekonomijo. Način dela stranke Zares je sicer bolj nov od načina dela mnogih na novo nastalih strank, a časovno novejši od najnovejših ne moremo biti. V čem se je v preteklem mandatu kazal vaš "nov način dela"?

V doslednem zoperstavljanju močnim lobističnim interesom na račun javnega. Naj poudarim naše nasprotovanje ekonomsko in ekološko sporni gradnji Teš 6 – najdražjemu tovrstnemu projektu na svetu, spor zaradi reprogramiranja tajkunskih kreditov Bavčarju in Šrotu, naše opozarjanje na nečedne posle AUKN. Bili smo in smo še vedno moteči element za mnoge, zato je bil velik interes, da se nas odstrani. Občutek sem imel, da tatovi z rokami v vrečah kričijo "Držite tatu!" in kažejo na nas. Tri leta so poskušali napletati različne stvari okoli Ultre in Gregorja Golobiča. Zanikanja tako davčnega urada kot protikorupcijske komisije, da je karkoli narobe, niso bila dovolj. Še zdaj, ko je tožnik – predsednik preiskovalne komisije državnega zbora in poslanec SDS Rudolf Petan spisal končno poročilo, ki v celoti zavrže kakršnekoli sume, ki so bili 3 leta orkestrirano plasirani, to poročilo žal za medije ni več zanimivo.

Po trenutnih javnomnenjskih raziskavah kaže, da se vaša stranka ne bo uvrstila v parlament. Kaj boste počeli, če ostanete zunaj parlamenta? Ste razmišljali o menjavi stranke? Zadnje volitve, ki so bile izvedene v Sloveniji, so bile pred nekaj meseci v Kopru. Tam nam nobena anketa ni pripisala več kot 1 %. Na volitvah je bil naš rezultat 4,5 %. Je pa res bolj ali manj loterija, kdo od naših poslancev bo izvoljen. Če to ne bom jaz, se bom izučil za kakšen poklic in ga v nadaljevanju opravljal, ali pa bom za službo zaprosil na TV Slovenija v informativnem programu (smeh).

Če vam vendarle uspe priti v parlament, s katerimi strankami bi bili pripravljeni tvoriti koalicijo? Pred časom, ko je bila izbira samo SD in SDS, pa še ti dve naj bi verjetno tvorili veliko koalicijo, smo dejali, da ti dve stranki za nas nista izbira. Dejali smo, da bomo verjetno v opoziciji. Zdaj je različnih možnosti več in obenem upam tudi, da bodo različnosti prepoznali tudi volivci.

Ne spreglejte