Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2013,
10.48

Osveženo pred

2 leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vlada ministri

Četrtek, 21. 3. 2013, 10.48

2 leti

Foto: Ministri prevzemajo svoje posle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prva seja nove vlade bo predvidoma opoldne. Večina ministrov je še pred tem prevzela posle od svojih predhodnikov.

Posle je že prevzel novi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan. Sestal se je z dozdajšnjim ministrom Francem Bogovičem. Židan je ob tem oceni, da je ministrstvo v dobri kondiciji. Izpostavil je, da je odhajajoči minister Bogovič na področju okolja začel korake, ki so na nek način pionirski in jih bodo nadaljevali. Poudaril je, da bodo v prvih dveh mesecih na področju kmetijstva, gozdarstva in prehrane najprej maksimalno pospešili dokončanje osnutkov sektorskih strategij, ki morajo v javno razpravo. Na podlagi tega bodo lahko v Bruselj posredovali program razvoja podeželja, ki bo sektorsko utemeljen. "Sistem varne hrane moramo dati v višjo prestavo. Stopnja tveganja se je spremenila in služba mora temu slediti. Nadaljevati moramo tudi pogovor s slovenskimi potrošniki, da je njim v interesu, da se prehranjujejo s hrano iz svoje bližine," je izpostavil Židan. Ob sebi bo imel dve državni sekretarki. Za področje kmetijstva bo to Tanja Strniša, na področju okolja pa Andreja Jerina. Šefica kabineta bo Darja Kapš. Odhajajoči minister je ob primopredaji izpostavil, da je treba na področju okolja še veliko postoriti in Židanu zaželel veliko sreče. Med drugim je izpostavil, da je bila ena večjih hib v preteklosti, da so štirje stebri okoljskega dela ministrstva delovali vsak zase, niso pa vzpostavili dobrega medsebojnega sodelovanja. Vizjak Kopač Mrakovi podaril steklenico vina Nova ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je ob primopredaji poslov od svojega predhodnika Andreja Vizjaka poudarila, da je treba predvsem zagotoviti občutek ljudi za socialno varnost in pravičnost. Vizjak pa je svoji naslednici podaril steklenico vina z etiketo ZSSS in poudaril pomen socialnega dialoga. Po besedah Kopač Mrakove bo treba na področju delovnih razmerij predvsem doseči, da se zakonodaja, ki je sprejeta, tudi dejansko izvaja. Pri tem je po njenih besedah treba krepiti inšpektorat za delo, tudi v smislu krepitve pravne države, da se doseže zaupanje delavcev, da so pravice, ki so zapisane, tudi uresničljive. Vizjak pa v priporočilu svoji naslednici poudarja, da se pri tako občutljivih temah, ki jih pokriva to ministrstvo, "ne splača iti z glavo skozi zid, ampak se je treba usklajevati in uskladiti". V nasprotnem primeru se zadeva vrne kot bumerang pozneje, je pojasnil. Spomnil je na paket treh zakonov, ki so nastali v mandatu ministra Ivana Svetlika, ko je bila Kopač Mrakova njegova državna sekretarka, in padli na referendumu.

Na ministrstvu za finance molčeči Na ministrstvu za finance je posle novemu ministru Urošu Čuferju predal dozdajšnji državni sekretar na finančnem ministrstvu Andrej Širclj. Čufer in Šircelj sta bila pred mediji izjemno redkobesedna. Dejala sta le, da primopredaja poteka v dobrem vzdušju in v znaku dobrega sodelovanja. Šircelj je ministru zaželel srečno in vse dobro pri njegovem delu.

Žerjav in Stepišnik predala posle za zaprtimi vrati Novi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je posle od ministra v odhajanju Radovana Žerjava prevzel brez navzočnosti javnosti. Stepišnik je v predstavitvi pred matičnim parlamentarnim odborom med prednostnimi nalogami izpostavil še prizadevanja za bolj učinkovito črpanje sredstev EU in izboljšanje zakonodaje, predvsem insolvenčne.

Maher: Čaka me veliko dela Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je prevzel posle od svojega predhodnika Zvonka Černača. "Resor je zelo obsežen, čaka me veliko dela," je ob primopredaji dejal Maher, ki je prepričan, da bo uspešno nadaljeval začete projekte, za katere Černač verjame, da bodo tudi zaključeni.

Kot je v kratki izjavi novinarjem ob primopredaji pojasnil Maher, sta s Černačem izmenjala poglede na določene stvari. Poleg nadaljevanja začetkih projektov je Maher tudi prepričan, da bodo na ministrstvu začeli tudi s kakšnimi novimi projekti. Černač je svojemu nasledniku zaželel sreče in uspešnega dela. V njegovem mandatu so po njegovi oceni naredili veliko, tudi "ustvarili neke podlage za normalno nadaljevanje dela".

Virant napovedal takojšen dialog s sindikati javnega sektorja Nov minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je prevzel posle od ministra Vinka Gorenaka, prav tako se je že sestal z Zvonkom Černačem, s katerim opravljata primopredajo za področje javne uprave. Virant napoveduje, da bo nemudoma začel s socialnim dialogom s sindikati javnega sektorja.

V izjavi po primopredaji z Gorenakom je povedal, da ministrstvo po prvem vtisu prevzema v dobri kondiciji, "seveda primerni današnjim težkim gospodarskim in javnofinančnim časom". "To pomeni, potrebno bo iskati notranje rezerve na področju plač, materialnih stroškov," je dejal. Povedal je, da mu je Gorenak s sodelavci pripravil vse potrebne podatke, da bo lahko v zelo kratkem času dobil celovit vpogled v stanje na ministrstvu. Poudaril je, da sodelavcev ne bo menjal samo zato, da bi jih menjal ali pa iz političnih razlogov.Vlada pa bo že danes imenovala državno sekretarko.

Gorenak je po podpisu primopredajnega zapisnika dejal, da z mesta ministra odhaja s "kar dobrimi občutki". Povedal je, da verjame, da je bilo v preteklem letu opravljenega kar veliko dela in pri tem izpostavil selitev ministrstva na novo lokacijo ter delo na področju policije. "Res pa je, da se vsega ne da v 13 mesecih opraviti in jaz verjamem, da bo ekipa, ki prihaja, da bo novi minister, s katerim se poznava že 13 let, uspešno vodil to hišo," je dejal in Virantu zaželel uspešno delo.

Ob primopredaji z Zvonkom Černačem za področje javne uprave izjav za medije ni bilo. Je pa Virant že po primopredaji z Gorenakom napovedal, da bo nemudoma začel s socialnim dialogom s sindikati javnega sektorja. Dodal je, da bo vlada verjetno že na današnji seji oblikovala ožjo pogajalsko skupino. "Pri pogajanjih izhajam iz veljavnega proračuna, tvegano in narobe bi bilo, če bi že v tej fazi govorili o rebalansu, o spremembah številk na področju plač," je pojasnil Virant. Dodal je, da podpira to, da se pogodba o zaposlitvi odpove tistim, ki ne dosegajo pričakovanih rezultatov.

Minister za kulturo Grilc poudarja pomen kulture za razvoj družbe Novi minister za kulturo Uroš Grilc je prevzel posle od dosedanjega ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žige Turka. "Po mojem mnenju je kultura izredno ključen dejavnik razvoja družbe in države in v tem smislu se bo oblikovalo tudi delo prihodnjega ministrstva," je po primopredaji povedal Grilc. Ministrstvo za kulturo je z imenovanjem Grilca ponovno samostojno. Od novega začetka si Grilc obeta, da kultura resnično postane vladna kategorija ter da se njeni učinki množijo.

Novemu ministru za kulturo se zdi pomembno, da ima kultura v vladi enakovrednega sogovornika. Prav tako pa se mu zdi ključno, da kultura na vladni ravni sodeluje tudi pri delu drugih resorjev. "Kultura seveda, tudi če ima sedaj ločen resor, ni zaprta zgolj v meje tega resorja, ampak sega tako na področje šolstva, gospodarstva ter okolja in prostora," je dodal.

Po besedah Grilca je primopredaja potekala "izredno profesionalno". "Skoraj uro smo si vzeli za natančen in vsebinski pregled stvari na vseh področjih, ki sodijo pod kulturo - od umetnosti in dediščine, medijev do pripravljanja zakonodaje in podobno," je dejal.

Sam je med primopredajo izpostavil predvsem aktualna vprašanja, ki si jih je uvrstil na listo prioritet v prvih dneh ministrovanja. Med drugim želi natančno ugotoviti, kaj se dogaja s statusom samozaposlenih v tistem delu, v katerem so se, zaradi sprejetja pokojninske zakonodaje, zgodile spremembe. "In tukaj vem, da je minister Turk že sprožil določene aktivnosti pogajanj z ministrstvom za finance, da se najde ustrezna rešitev, kajti vsekakor ne bi bilo dopustno, da se tem 2340 samozaposlenim v kulturi poslabša status," je Grilc še povedal.

Na vprašanje, ali že ima v mislih, kdo bi zasedel mesto državnega sekretarja za kulturo, je Grilc odgovoril, da bo večina njegove ministrske ekipe imenovana v tednu ali dveh. Samostojno ministrstvo za kulturo bo v prostorih na Maistrovi.

Hojs: Objava Grošljevega pisma poseg v zasebnost Dopoldne je posle od svojega predhodnika Aleša Hojsa prevzel tudi novi minister za obrambo Roman Jakič. Primopredaja je potekala korektno, je dejal Hojs. Jakič je poudaril, da sta se dotaknila vseh vprašanj, od kadrovske politike do politike funkcioniranja ministrstva.

Novi minister se je že seznanil tudi z nekaterimi sodelavci. Kot je Jakič dejal v izjavi za javnost po predaji poslov, bosta ena njegovih prvih načrtov obisk Generalštaba Slovenske vojske in uprave za zaščito in reševanje. Pozneje pa načrtuje tudi obisk pri vrhovnemu poveljniku obrambnih sil, torej predsedniku republike. Na ministrstvo prihaja dobronamerno, je še povedal Jakič in dodal, da so v njegovi zgodovini "tudi kakšne prednosti, ne samo slabosti, s katerimi so v sredo v državnem zboru poskušali zmanjšati pomen in vlogo kot resornega ministra". Poudaril je, da ni zagovornik revolucije temveč evolucije in ponovil napoved s predstavitve pred matičnim odborom DZ, da bo nadgrajeval tisto, kar so njegovi predhodniki začeli. Velike upe pri tem polaga na strokovno ekipo na ministrstvu.

Hojs je še brez načrtov za nadaljnjo poklicno pot. Podal je prošnjo za nadomestilo, ki mu pripada po koncu mandata, in začel pisati prošnje za zaposlitev, je pojasnil. Zdaj že nekdanji obrambni minister je na kratko komentiral tudi objavo fotografije, iz katere je razvidna vsebina elektronskega pisma, ki ga je Jakiču poslal obramboslovec Klemen Grošelj in v katerem beseda teče o kadrih na Morsu. Hojs meni, da je taka objava poseg v Jakičevo komunikacijsko zasebnost, se mu pa kljub temu nekatere trditve v sporočilu zdijo deplasirane.

Pikalo se bo najprej seznanil s financami Veliko je izzivov in tudi problemov, je po primopredaji o svojih resorjih dejal novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Upa, da bodo z ekipo lahko "stvarem kos" in vsaj v tem letu nekaj stvari tudi uredili. Zdaj že nekdanji minister Žiga Turk, ki je vodil še resor za kulturo, izjav po primopredaji ni dajal.

Kot je v izjavi novinarjem po primopredaji pojasnil Pikalo, se bo najprej seznanil s stanjem financ na ministrstvu, med prioritetami pa je izpostavil ureditev zakona o visokem šolstvu glede financiranja, vprašanje Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu in vprašanje uveljavitve zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami.

Turk je Pikalu konkretno razložil stanje na ministrstvu, zato je Pikalo s primopredajo zadovoljen in se je Turku v izjavi tudi zahvalil za vso njegovo delo. "Rekel sem mu, da je demokracija večja kot jaz in on in da za mano sigurno pride nekdo, tako kot je prišel za njim," je dodal. Kdo bo njegov državni sekretar, Pikalo še ne ve.

Novakova bo posle predala popoldne Za ob 9. uri je bilo napovedanih šest primopredaj. Poleg primopredaje v kabinetu predsednika vlade so potekale tudi na ministrstvih za finance, za notranje zadeve, infrastrukturo in prostor, delo, družino, socialne zadeve in enake enake možnosti ter na ministrstvu za obrambo.

Predaja poslov je bila tudi že na gospodarskem in kulturnem ministrstvu in na dozdajšnjem ministrstvu za pravosodje in javno upravo, kjer sta posle prevzela Senko Pličanič za področje pravosodja in Gregor Virant za področje javne uprave. Primopredaja je bila tudi že na ministrstvu za izobraževanje, šolstvo in šport. Ministrica brez resorja za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel pa bo posle od svoje predhodnice Ljudmile Novak prevzela po seji vlade.

Ne spreglejte