Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
9. 6. 2018,
11.51

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

8

Natisni članek

Stanko Omerzu Damijan Florjančič

Sobota, 9. 6. 2018, 11.51

5 let, 10 mesecev

Florjančič predsednika mariborskega delovnega sodišča pozval k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

8

Damijan Florjančič, predsednik vrhovnega sodišča | Foto STA

Foto: STA

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič je predsednika mariborskega delovnega sodišča Stanka Omerzuja, ki se brani očitkov zalezovanja nekdanje partnerice, pozval k odstopu. Prepričan je, da predsednik sodišča, ki je v kazenskem postopku, objektivno obremenjuje opravljanje predsedniške funkcije in delovanje sodišča, ki mu predseduje.

Florjančič meni, da bi se moral Omerzu odpovedati svoji funkciji, vse dokler se očitki proti njemu ne razjasnijo. Pri tem je poudaril, da ne gre za vpletanje v kazenski postopek ali kakršnokoli opredeljevanje, pač pa ga zanima zgolj ravnanje sodnika kot obdolženca v tem postopku.

Omerzu si je privoščil že več spornih manevrov v postopku. Ko mu ni uspelo z zahtevo po izločitvi sodnice Karmen Krajnc, je poskušal to ponovno doseči s tem, da jo je ovadil. Za sodišče je bil dolgo tudi nedosegljiv, saj mu ni bilo mogoče vročiti vabila na sojenje, spominja časnik Večer.

Florjančič: Predsedniška funkcija zahteva še bolj neobremenjeno delovanje

Predsednik vrhovnega sodišča se je z Omerzujem srečal v petek. "Sodnik kot nosilec javne funkcije je namreč vedno na očeh javnosti. Še toliko bolj na očeh javnosti je predsedniška funkcija, ki zahteva še bolj neobremenjeno delovanje, kar je zelo težko, če je nosilec takšne funkcije v kazenskem postopku," ga je spomnil Florjančič.

Ob tem je opozoril tudi na stališče komisije za etiko in integriteto pri sodnem svetu, ki je jasno povedala, kako naj ravnajo sodniki, tudi tisti na vodstvenih položajih, ki se znajdejo v kazenskem postopku. Sprejela je načelno stališče, da bi moral predsednik ali podpredsednik sodišča, izhajajoč iz teže in narave kaznivih dejanj ter vpliva zadeve na ugled sodstva, najpozneje ob pravnomočnosti obtožnice ali ob razpisu glavne obravnave v skrajšanem postopku razmisliti o odstopu z vodstvene funkcije.

Omerzu delovnemu sodišču predseduje 28 let. Dejal je, da ne bo odstopil.

Ne spreglejte