SiolNET. Novice Slovenija
2,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Fiskalni svet o koalicijski pogodbi: Tvegano, vprašljivo in nedorečeno

2,45

termometer

2. izredna seja Državnega zbora. Robert Golob. | Po oceni fiskalnega sveta koalicijska pogodba 15. vlade vsebuje pretežno neopredeljene ukrepe.  | Foto: Bojan Puhek
Po oceni fiskalnega sveta koalicijska pogodba 15. vlade vsebuje pretežno neopredeljene ukrepe. Foto: Bojan Puhek

Fiskalni svet ponavlja opozorilo, da rast tekoče porabe ne sme presegati rasti dolgoročnega gospodarskega potenciala.

Po oceni fiskalnega sveta program za delo koalicije Gibanja Svoboda, SD in Levice vsebuje nabor ukrepov, ki v veliki meri presegajo štiriletni mandat. Z vidika javnih financ je ena izmed ključnih usmeritev koalicijske pogodbe postopno doseganje povprečnega deleža prihodkov in izdatkov v EU-27, so še navedli in dodali, da je takšna usmeritev poleg metodološke vprašljivosti tudi vsebinsko tvegana za majhno in odprto gospodarstvo, ki je praviloma bolj izpostavljeno finančnim trgom.

Ukrepi, pri katerih je mogoče določiti smer vpliva na javne finance, so pretežno usmerjeni v povečanje izdatkov. Fiskalni svet zato ponavlja opozorilo, da rast tekoče porabe ne sme presegati rasti dolgoročnega gospodarskega potenciala.

Koalicijska pogodba v precejšnji meri izraža tudi nekatere usmeritve glede financiranja dodatnih izdatkov, kar je razlika v primerjavi s predhodno ocenjenima koalicijskima pogodbama, ocenjuje fiskalni svet.

V koalicijski pogodbi so nedoločeni viri financiranja 

Financiranje naj bi zagotavljala tudi povečana poraba EU-sredstev, deloma pa tudi alternativni, a v koalicijski pogodbi še nedoločeni, viri financiranja, zaradi česar nekateri ukrepi ne bi nujno slabšali javnofinančnega položaja. Pretežna uresničitev ekonomske politike, zastavljene v koalicijski pogodbi, bi sicer predstavljala odklon od fiskalnih gibanj, predstavljenih v scenariju nespremenjenih politik iz Programa stabilnosti 2022, ki so nakazovala postopno konsolidacijo javnih financ. Z zastojem konsolidacije bi se povečalo tveganje za doseganje srednjeročne uravnoteženosti javnih financ v prihodnjih letih.

V koalicijski pogodbi so na nekaj mestih omenjene tudi zaveze za zagotavljanje (dolgoročne) javnofinančne vzdržnosti v povezavi z ukrepi, hkrati pa koalicijska pogodba nakazuje nekaj elementov reševanja dolgoročnih izzivov, s katerimi se srečujejo slovenske javne finance, vendar tudi tu ukrepov natančneje ne opredeljuje.

Koalicijska pogodba bi morala omogočiti natančnejše vrednotenje 

Fiskalni svet ocenjuje, da koalicijska pogodba zaradi velike nedorečenosti, tako iz vidika obsega kot glede časovne umeščenosti ukrepov, ne zagotavlja zadostne podlage za načrtovanje ekonomskih subjektov.

V zvezi s tem fiskalni svet predlaga približevanje dobrim praksam v nekaterih državah, kjer koalicijske pogodbe omogočajo natančnejše ovrednotenje. S tem tudi širša javnost dobi uvid v njihove javnofinančne in makroekonomske posledice.

Damir Črnčec Novice To je posebna naloga, ki jo je dal Golob Damirju Črnčecu #video Gregor Virant Novice Gregor Virant: Sem naravnost zgrožen. To naznanja neke čudne čase. Robert Golob in Klakočar Zupančič Siol Plus Ukaz Goloba in Klakočar Zupančičeve in tri pisma Janše Seja vlade. Robert Golob Novice Golob med podpisniki predloga za novo evropsko sredinsko zavezništvo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin