Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 6. 2022,
17.49

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

29

Natisni članek

Alde Robert Golob

Sobota, 4. 6. 2022, 17.49

1 leto, 10 mesecev

Golob med podpisniki predloga za novo evropsko sredinsko zavezništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,68

29

Seja vlade. Robert Golob | Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih naj bi se pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde. | Foto Ana Kovač

Golobova stranka Gibanje Svoboda, ki je bila ustanovljena tik pred nedavnimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji, še ni članica kakšnega evropskega političnega zavezništva. Po pričakovanjih naj bi se pridružila Alde, ker se tesno povezuje s strankama LMŠ in SAB, ki sta članici Alde.

Foto: Ana Kovač

Slovenski premier Robert Golob je po pisanju bruseljskega spletnega portala Politico med podpisniki predloga stranke francoskega predsednika Emmanuela Macrona za oblikovanje novega sredinskega zavezništva v evropski politiki. Združevalo bi Macronove politične zaveznike, stranko evropskih liberalcev (Alde) in še nekatere druge sredinske stranke.

To bi po pisanju Politica povečalo Macronov vpliv v evropski politiki, obenem pa bi pomenilo konec za Alde kot samostojne politične skupine.

Macronovo zavezništvo in poslanci Alde sicer že tvorijo skupino v Evropskem parlamentu, imenovano Renew.

Stranka Alde, ki je bila ustanovljena pred več kot 40 leti in predstavlja več kot 70 liberalnih strank v Evropi, je tretja največja evropska politična stranka, za desnosredinsko Evropsko ljudsko stranko (EPP) in evropskimi socialdemokrati (PES).

Predlog za oblikovanje novega evropskega sredinskega zavezništva je predstavljen v pismu vodstvu Alde, ki so ga med drugim podpisali vodja skupine Renew v Evropskem parlamentu Stephane Sejourne, bolgarski premier Kiril Petkov in novi slovenski premier Robert Golob, piše Politico.

"Novo zavezništvo bi nudilo širši okvir kot Alde," je za Politico povedal neimenovani predstavnik skupine Renew. "Alde je v svoji osnovi liberalen in želimo graditi na tem, a lahko naredimo nekaj širšega," je dodal.

Kot še piše Politico, je Macronovo zavezništvo ideološko blizu Alde in francoski predsednik se je udeležil več rednih sestankov Alde v Bruslju pred srečanji Evropskega sveta. Obenem pa se je izogibal polnemu članstvu v Alde.

Ne spreglejte