Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
7. 5. 2011,
18.42

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tožilec sodstvo

Sobota, 7. 5. 2011, 18.42

4 leta, 10 mesecev

Fišer o pravni državi in delovanju tožilstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Trditev, da v Sloveniji obstajata dve pravni državi, ne drži, je v pogovoru za Radio Slovenija dejal novi generalni državni tožilec Zvonko Fišer.

Ta ocenjuje, da slovenski tožilci so kos pregonu primerov gospodarskega kriminala; "če v tem trenutku morda nismo v celoti, ker je to 'work in progress', se bomo morali usposobiti", pravi Fišer.

Pravna država včasih deluje slabše "Pravna država na nekaterih segmentih morda ne deluje ali deluje slabše. A trditev da sta tu dve pravni državi, da za nekatere veljajo eni predpisi, za druge pa drugi, moram zelo odločno odkloniti," pravi Fišer. Po njegovem mnenju je "edini odgovor ta, da mi delamo kolikor je mogoče strokovno in na ta način poskusimo dokazati, da ne delamo po političnih kriterijih". Fišer zagotavlja, da si bo prizadeval, da bi bilo tako.

Kazenski postopek zahteva čas Glede nekaterih odmevnih zadev, ki so se zgodile v zadnjih dveh letih - primer Šrot, Bavčar, Patria ali Čista lopata - ni pa bilo sodnih epilogov, Fišer opozarja, da kazenski postopek zahteva določen čas. "Čim zahtevnejša je zadeva, tem več časa bo najbrž zahtevala."

"Kazenski postopek, ki bi bil hiter, mi ni blizu"

Izpostavlja, da je treba najprej izpeljati predkazenski postopek, naš kazenski postopek pozna tudi relativno obvezno preiskavo, tu je postopek na prvi stopnji in tako dalje. "Vse to terja določen čas. Jaz ne pravim, da teh časov ni mogoče skrajšati, da ni mogoče nekaterih delov postopka tudi opustiti pod določenimi pogoji. A kazenski postopek, ki bi bil hiter, mi ni blizu," dodaja novi generalni državni tožilec.

Opozarja pa na zmotno dojemanje ljudi, da je tisti, ki je bil predmet nekega policijskega ukrepa, že tudi kriv. "Ustava zagotavlja domnevo nedolžnosti. Zgrešeno je sklepati, da je nekdo kriv, zgolj iz tega, kar je bilo na začetku narejeno."

Postopek se da, z nekaterimi prijemi, pospešiti Kot pravi, se bo glede "odmevnih" primerov iz zadnjih let gotovo pozanimal. "V tistih primerih, kjer bom ocenil, da zadeve stojijo predolgo, neutemeljeno ali da bi bilo mogoče kaj narediti, bom skušal vplivati, da bi se te zadeve premaknile," dodaja. Prepričan je, da je v nekaterih od teh zadev mogoče z nekaterimi "organizacijskimi primeri" postopek pospešiti.

Novo pooblastilo - z obtoženim pogajanja o krivdi

Glede vmešavanja generalnega državnega tožilca v delo nekega tožilca je Fišer sicer mnenja, da naj se to zgodi zelo redko. "Tožilci morajo biti strokovno in drugače usposobljeni, da bodo sami zadevo pravilno rešili. Če kaj, jim moramo morda zagotoviti malo več podpore, da se bodo lažje odločili."

Tožilcem se v prihodnosti obeta pomembno novo pooblastilo - da se z obtoženim pogajajo o krivdi. Za celo slovensko kazensko pravosodje bo po oceni Fišerja to nekaj zelo novega. "Za našo pravno kulturo je to velika sprememba," pravi in ob tem opozarja na nevarnost napačnega razumevanja tega instituta.

Vedno se ne bomo pogajali "Na tožilski ravni me predvsem skrbi obvladovanje tega instituta. Treba se bo zelo temeljito izobraziti, da bomo znali obvladovati situacije, v katerih bomo šli v pogajanja. Kajti laik bo gotovo mislil, da se bomo pogajali vedno in o vsem. Pa se seveda ne bomo," pravi Fišer.

"To niso stvari, ki bi kar priletele iz zraka, ker so nekomu všeč. Imajo svoj namen, svoj položaj v kazenskem postopku in to bo treba zagotoviti," še dodaja novi generalni državni tožilec.

Ne spreglejte