Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 11. 2016,
19.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Natisni članek

Fides sindikati javnega sektorja Konrad Kuštrin Branimir Štrukelj Jakob Počivavšek pogajanja spor

Sreda, 23. 11. 2016, 19.56

6 let, 6 mesecev

Fides odgovarja Štruklju, da ima sindikat po konvenciji ILO pravico do pogajanj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

1

Branimir Štrukelj | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Sindikat Fides se je na mnenje vodje ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin v javnem sektorju Branimirja Štruklja odzval z opozorilom, da ima posamezni sindikat po konvenciji Mednarodne organizacije dela (ILO) pravico, da se pogaja in izpogaja. Nekateri sindikati bi želeli določiti, kako in s kom bi se Fides smel pogajati, so dejali danes.

Vodji sindikalnih pogajalskih skupin na pogajanjih za javni sektor Branimir Štrukelj in Jakob Počivavšek sta v torek ponovila, da bo podpis dogovora z zdravniškim sindikatom Fides, če bo do njega prišlo, pomenil konec pogajanj za javni sektor.

Smo na robu konflikta, je v torek dejal Štrukelj. Dodal je, da bi takšen dogovor namreč pomenil, da smo v dveh različnih državah, ko eni odpravljajo varčevalne ukrepe, ki so še iz časa najhujše krize, drugi pa si zvišujejo plače.

"Tisti, ki so vprašanje uredili za visoko šolstvo, nasprotujejo, da bi se uredilo tudi pri nas"

Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin je danes spomnil, da so bile leta 2002 s sprejetjem zakona o sistemu plač v javnem sektorju zamrznjene plače vsem javnim uslužbencem. Tik pred tem pa je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz), katerega glavni tajnik je Štrukelj, po Kuštrinovih besedah podpisal aneks h kolektivni pogodbi, ki je izjemoma omogočal rast plač članom tega sindikata do leta 2006.

Konrad Kuštrin na današnji novinarski konferenci povedal, da mu je minister za gospodarstvo Jakob Počivavšek zagotovil, da ne bo nasprotoval podpisu sporazuma. Počivavšek je dejal, da je ta Kuštrinova izjava pomanjkljiva.  | Foto: Bor Slana Konrad Kuštrin na današnji novinarski konferenci povedal, da mu je minister za gospodarstvo Jakob Počivavšek zagotovil, da ne bo nasprotoval podpisu sporazuma. Počivavšek je dejal, da je ta Kuštrinova izjava pomanjkljiva. Foto: Bor Slana

Spomnil je tudi na lani decembra podpisani aneks h kolektivni pogodbi za visoko šolstvo in raziskovalno dejavnost, po katerem so se plače nekaterim skupinam dvignile brez konsenza z drugimi sindikati. Oseba, ki si je prizadevala za takšne rešitve, "ne bo govorila, da se bori izključno za ohranitev položaja zaposlenih v javnem sektorju", je dejal.

"Tisti, ki so vprašanje uredili za visoko šolstvo, nasprotujejo, da bi se uredilo tudi pri nas," je opozoril pravnik pri Fidesu Bojan Popovič.

Sklenitev sporazuma onemogoča pogajanja z javnim sektorjem

Sicer pa je Kuštrin na današnji novinarski konferenci povedal, da se je danes pogovarjal s Počivavškom. Ta mu je zagotovil, da ne bo nasprotoval podpisu sporazuma. Počivavšek je dejal, da je ta Kuštrinova izjava pomanjkljiva. Kot je pojasnil za STA, mu je dejal, da ne bodo šli secirati sporazuma, ki ga je Fides sklenil z vlado, saj niso stranka v postopku. Dejstvo pa ostaja, da sklenitev sporazuma onemogoča pogajanja z javnim sektorjem na obstoječih izhodiščih.

Ne spreglejte