Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
28. 9. 2017,
14.19

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

8

Natisni članek

Fides stavka stavka zdravnikov

Četrtek, 28. 9. 2017, 14.19

6 let, 6 mesecev

Zdravniški sindikat: odpravite plačni strop ali pa bomo stavkali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,45

8

Konrad Kuštrin, sindikat Fides, zdravnik | Foto STA

Foto: STA

Zdravniški sindikat Fides bo 27. novembra zaradi neizpolnjevanja stavkovnega sporazuma - kot pravijo, še vedno ni odpravljen 57. plačni razred kot plačni strop za zdravnike - začel stavko s polno prekinitvijo dela, je napovedal predsednik sindikata Konrad Kuštrin. Ministrica Milojka Kolar Celarc pravi, da je to stvar ministrstva za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ki zagotavlja, da izvršujejo zaveze.

Kot je po današnji seji glavnega odbora Fidesa pojasnil predsednik Konrad Kuštrin, v sindikatu računajo, da bodo oktobra potekale še nekatere aktivnosti, in upajo, da bo pristojno ministrstvo uporabilo svoj vpliv na delodajalce za odpravo domnevnih kršitev.

V sindikatu namreč pravijo, da so določbe stavkovnega sporazuma glede odprave 57. plačnega razreda kot plačnega stropa za zdravnike, ki niso direktorji ali funkcionarji, trenutno popolnoma nerealizirane.

Z vlado na ločenih bregovih

V Fidesu sicer določbo v sporazumu razumejo kot popolno odpravo plačnega stropa za zdravnike, vendar pa je vlada ta mesec predlagala njegov premik na 60. plačni razred. 

V Fidesu se s predlogom vladne strani ne strinjajo. Njegova uveljavitev bi bila po Kuštrinovih besedah največja zaušnica, ki bi jo ministrstvo za javno upravo, ministrstvo za zdravje in vlada dali največjim in najboljšim strokovnjakom v kliničnih centrih, saj teh ne bi bilo mogoče nagraditi bolje od njihovih kolegov na sekundarni ravni.

Kolar Celarčeva se distancira

Z ministrstva, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, so sporočili, da so uresničili vse zahteve iz stavkovnega sporazuma, odprta je le zahteva glede 57. razreda kot plačnega stropa za zdravnike, kar pa je stvar ministrstva za javno upravo Borisa Koprrivnikarja in odvisno od pogajanj z drugimi sindikati. Kolar Celarčeva je ob tem napovedala še, da bodo pogovore z zdravniki nadaljevali.

Kuštrin meni, da je ključna tudi vloga ministrice. Ta mora po njegovem mnenju narediti vse, da do stavke ne pride, je prepričan Kuštrin, ki meni, da si stavke ne želi nihče, ne zdravniki, gotovo pa ne javnost. "Ministrstvo je lastnik javnih zdravstvenih zavodov in lahko ukrepa, tako kot je to zaželeno in potrebno," je še dejal.

Koprivnikar: Predlog imamo, odločajo poslanci 

Boris Koprivnikar, minister za javno upravo | Foto: STA , Foto: STA , Koprivnikar pa je zatrdil, da izvršujejo zaveze iz stavkovnega sporazuma s Fidesom. Predlog sprememb zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katerim bi tudi odpravili strop pri 57. plačnem razredu, so pripravili, predstavili pogajalski skupini vseh sindikatov in ga bodo posredovali vladi, je dejal.

"Naša zaveza se izpolnjuje v skladu z obljubo. Nismo rekli, da bo zakon sprejet, pač pa da ga bomo pripravili in predstavili sindikatom, kar smo tudi storili, ter da ga bomo ne glede na njihovo mnenje poslali v postopek," je minister dejal v odzivu na stavkovno napoved Fidesa. 

Če se bo vlada tako odločila, bo o predlogu presojal DZ, ki pa se po ministrovem mnenju vedno odloča tudi na podlagi stališča vseh sindikatov. Tako se po njegovih navedbah na vladni strani ne morejo zavezati, da bodo poslanci zakon tudi potrdili.

Aneksi ponekod niso realizirani

Kuštrin je danes med drugim opozoril tudi, da niso realizirani niti aneksi h kolektivnim pogodbam. "Zdravniki, ki izpolnjujejo pogoje za uvrstitev na zahtevno delovno mesto specialista, bi morali pogodbe podpisati že dovolj zgodaj, da bi oktobrske plače, izplačane novembra, že bile višje," je dejal.

V nekaterih zdravstvenih zavodih po Kuštrinovih pojasnilih to poteka brez težav, v nekaterih pa so verjetno tudi na podlagi predlogov Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije, ki "nima popolnoma nobenih kompetenc iz tega naslova", širili pogoje, ki so zapisani v kolektivni pogodbi. Pogodbo pa lahko po Kuštrinovih besedah tolmači odbor za razlago kolektivne pogodbe ali pa jo širita podpisnika pogodbe, v tem primeru torej Fides in ministrstvo za zdravje.

Medtem ko zdravniki določbo iz sporazuma razumejo kot popolno odpravo plačnega stropa, jo vlada interpretira kot premik na 60. plačni razred. | Foto: Ana Kovač Medtem ko zdravniki določbo iz sporazuma razumejo kot popolno odpravo plačnega stropa, jo vlada interpretira kot premik na 60. plačni razred. Foto: Ana Kovač

Kaotično izvajanje projekta za skrajševanje čakalnih dob

V sindikatu poudarjajo še, da je izvajanje vladnega projekta za skrajševanje čakalnih dob kaotično. "Naše napovedi, da menedžement v večini zdravstvenih zavodov tega ni sposoben izvajati, so se uresničile. Še huje, tega ni sposoben niti ustrezno informacijsko podpreti," so zapisali.

"Glede na vse navedeno glavni odbor ni imel dovolj podlage za prekinitev stavke. Prav nasprotno menimo, da gredo trendi ponekod celo v napačno smer in je treba priprave na nadaljevanje stavke intenzivirati," so sporočili iz Fidesa.

Na ministrstvu za zdravje pa ob tem zagotavljajo, da bodo prva izplačila v okviru variabilnega nagrajevanja zdravstvenih delavcev za skrajševanje čakalnih dob za obdobje od aprila do junija letos obračunana z oktobrsko plačo, ki se izplačuje novembra. 

Ključni dnevi sredi novembra

Dodali so še, da je glavni stavkovni odbor za 15. november sklical izredno letno konferenco sindikata, na kateri bodo odločali o njegovih nadaljnjih pooblastilih.

Če na omenjeni konferenci ne bodo sprejeli drugačne odločitve, se bo stavka začela 27. novembra ob 7. uri zjutraj.

Ne spreglejte