SiolNET. Novice Slovenija
7,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako se je na poziv Fajonove odzval Krek

7,90

termometer

Tanja Fajon |  | Foto: STA
Foto: STA

Predsedujoča SD Tanja Fajon je na premierja Janeza Janšo naslovila pismo, v katerem ga je pozvala, naj vlada resno razmisli o zamenjavi direktorja NIJZ Milana Kreka in vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina ter predstavi jasen načrt za obvladovanje epidemije covid-19. "Trenutno potrebujemo predvsem pomoč in podporo vseh političnih strank, ne pa njihove kritike," se je odzval Krek.

Tanja Fajon v pismu Janezu Janši očita zmedeno, nedosledno in nestrokovno komunikacijo pristojnih pri ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom, kar po njenem mnenju dokazuje tudi zadnje dogajanje "o napovedi opustitve mask v šolah, ki ji je nato sledilo zanikanje s strani uradnega vladnega govorca". Zato je Fajonova Janši predlagala, naj vlada pripravo ukrepov za zajezitev epidemije vrne v roke epidemiološke stroke, nato pa sprejema odločitve na podlagi njenih priporočil, poroča STA.

Vladi Fajonova predlaga resen razmislek o zamenjavi direktorja NIJZ Milana Kreka "z osebo, ki bo povrnila strokovno avtoriteto te ključne institucije ter glede na zaskrbljujoče informacije o razmerah v NIJZ omogočila glas stroke pri upravljanju krize". Predlaga tudi zamenjavo uradnega vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, in sicer "z osebo iz epidemiološke stroke, ki bo na miren, preudaren in pojasnjevalen način prevzela ključno vlogo pri komunikaciji z javnostjo".

Kreka žalosti, da del politike napada tiste, ki garajo noč in dan

"Na NIJZ, ki je strokovna in ne politična institucija, delam kot direktor, ki je zadolžen za poslovno in strokovno področje. S svojimi sodelavci delam v skladu z javno zdravstveno medicinsko stroko in komuniciram z ljudmi na način, da bi razumeli, da gre za resno pandemijo, ki ima lahko resne posledice za celo državo in posameznika. Zato ocena Fajonove kaže na njen način razmišljanja, ki je vzet iz preteklosti, ker ona mojega strokovnega dela pač ne more ocenjevati," je v odzivu za STA dejal Krek.

Žalosti ga, da del politike napada tiste, ki noč in dan garajo in se trudijo, da bi zajezili novi koronavirus, namesto da bi jih podpiral. "Na NIJZ dela 27 epidemiologov, ki trenutno obvladujejo celotno epidemijo, da ni treba zapirati šol, tovarn in družbe, kar smo doživeli ravno od vlade, v kateri je bila kot koalicijska stranka tudi SD in ki ni poskrbela, da bi imel NIJZ dovolj sredstev za delovanje, celo več, odvzela mu je velik del proračunskih sredstev in nas pustila v velikih finančnih težavah ob začetku epidemije," je opozoril.

V kratkem času so po njegovih besedah reorganizirali NIJZ tako, da so sposobni obravnavati več kot 200 okuženih, medtem ko so bili v času prejšnje vlade "sposobni obravnavati do največ nekaj čez trideset okuženih, potem pa so državo zaprli". "In namesto da bi se nam Fajonova zahvalila za naše delo, nas kritizira. Zanima me, zakaj to počne in s kakšnim razlogom," je oster Krek.

"Imamo namreč preveč resno strokovno delo v tem trenutku, da bi se ukvarjali še s takimi napadi na strokovno institucijo s strani politike," je opozoril. Konkretno bi od Fajonove tudi pričakoval, da bi pred ocenjevanjem njihovega dela v javnosti prišla na NIJZ in preverila, s kakšnimi težavami se srečujejo.

"Ukrepi naj bodo logični in življenjski"

Napovedano namero vlade za oblikovanje načrta za omejevanje epidemije Fajonova sicer pozdravlja, vendar pa ob tem predlaga, naj vlada načrt "pripravi v sodelovanju in z vključevanjem različnih strok". "Ukrepi naj bodo logični in življenjski, komunicirani jasno in iskreno," je zapisala.

SD. Brez mask v šolah. Novice Infektologinja Beovićeva o pozivu Fajonove: Žalostno in nenavadno #video

Podprla je tudi pobudo predsednice SAB Alenke Bratušek za sklic političnega vrha, namenjenega dogovorom za zajezitev epidemije, ter opozorila "na potrebo po takojšnji in urgentni okrepitvi sposobnosti zdravstvenega sistema za obravnavo in pomoč bolnikom z respiratornimi težavami, tako covid-19 kot tudi drugih sezonskih obolenj", še navaja STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin