Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
16.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Violeta Bulc

Petek, 10. 10. 2014, 16.51

8 let

Evropski poslanci iz Slovenije: Zadnjo besedo ima Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Odločitev vlade Mira Cerarja, da bo prihodnjemu predsedniku Evropske komisije Junckerju kot komisarsko kandidatko predlagala Violeto Bulc, so komentirali nekateri evropski poslanci iz Slovenije.

Milan Zver (EPP/SDS) je v pisnem odzivu ocenil, da gre za "še en problematičen postopek imenovanja", odločitev vlade za Bulčevo pa pospremil z besedama, da "ni dobra". "Premier je imel priložnost, da pošlje v Bruselj kandidaturo, ki bi imela najširšo politično podporo, pa te priložnosti ni izkoristil. Odločitev ni bila sporazumna niti v okviru vladajoče koalicije, ampak je bila sprejeta s preglasovanjem, kar bo dodatno slabo vplivalo na politično stabilnost v Sloveniji," je opozoril Zver.

Dodal je, da se premier Cerar tudi ni posvetoval z opozicijskimi strankami, ki so zmagale na evropskih volitvah, in je "tako pokazal, da ne upošteva volje volivcev".

Njegova strankarska kolegica Romana Tomc je poudarila, da je bila odločitev o imenovanju komisarske kandidatke "v rokah vlade, ki za to prevzema vso odgovornost".

"Kakšen bo odziv Bruslja na ta predlog, bomo videli že v naslednjih dneh" "Trenutnih razmer in okoliščin, ki so se na političnem parketu vzpostavile po zavrnitvi Alenke Bratušek, vlada očitno ni upoštevala. Kandidatka za komisarko mora biti strokovna in kompetentna ter mora uživati ugled tako doma kot mednarodno. Vse njene lastnostni bodo na preizkušnji predvidoma že naslednji teden. Ravno zato upam, da je bila odločitev dovolj premišljena. Kakšen bo odziv Bruslja na ta predlog, bomo videli že v naslednjih dneh," je poudarila Tomčeva.

Igor Šoltes (Zeleni/Verjamem) pa je zapisal, da je "očitno tudi odločitev te vlade glede predloga za kandidatko za komisarko pritegnila kar nekaj pozornosti. O ustreznosti te odločitve pa bodo na koncu odločali pristojni odbori Evropskega parlamenta."

Tanja Fajon (S&D/SD) je že pred tem sporočila, da spoštuje odločitev vlade, da kot novo komisarsko kandidatko v Bruselj pošlje ministrico Violeto Bulc. "Upam, da bo Slovenija s to odločitvijo omogočila, da bo Evropska komisija začela delovati pravočasno in da bo pri svojem delu uspešna. To je v interesu vseh," je zapisala.

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) je v odzivu za STA izrazil prepričanje, da je "vlada s premierjem Mirom Cerarjem dobro premislila, koga predlaga na mesto kandidatke za komisarko".

"Upam tudi, da bo kandidatka dobila podporo slovenske politike in javnosti" "Zaradi za Slovenijo in kandidatko v prvem krogu grenke izkušnje bo morala nova kandidatka dokazati, da ima sposobnosti vodenja, nastopa in branjenja svojih idej ter ustrezne politične izkušnje. Upam tudi, da bo kandidatka dobila podporo slovenske politike in javnosti. Oboje bo potrebovala," je še zapisal Vajgl.

Na odzive evropskih poslancev Franca Bogoviča (EPP/SLS), Lojzeta Peterleta (EPP/NSi) in Patricije Šulin (EPP/SDS) STA še čaka.

Evropska ljudska stranka: Bulčevo bomo ocenili na zaslišanju V Evropski ljudski stranki pa so izpostavili, da je sedaj na potezi prihodnji predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

Usposobljenost nove slovenske kandidatke bomo ocenili na zaslišanju, nobenih komentarjev ali sodb ne bomo dajali vnaprej, so poudarili v najmočnejši politični skupini v Evropskem parlamentu, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP). Ob tem so pojasnili, da predsednik politične skupine Manfred Weber izjav v povezavi s slovensko komisarsko kandidaturo danes ne bo dajal.

Weber: EPP bo podprla le slovensko kandidatko z izkušnjami V četrtek je sicer vodja desnosredinske politične skupine v Evropskem parlamentu Weber poudaril, da bo EPP podprla le slovensko kandidatko z izkušnjami, in ob tem ocenil, da tej zahtevi popolnoma ustreza evropska poslanka Tanja Fajon iz vrst evropskih socialistov.

Fajonovo so v četrtek odločno podprli tudi v njeni skupini. Predsednik politične skupine socialdemokratov (S&D) Gianni Pittella je izrazil prepričanje, da bi bila "naravna kandidatka" za položaj evropske komisarke in da se jim nobena alternativa ne zdi primerna.

Cerar: EPP je javno podprla Fajonovo, čeprav je ni predlagal ne Juncker ne vlada Premier Miro Cerar je nato odločno zavrnil "neprimeren in neutemeljen ultimat" evropskih socialistov, ki Sloveniji vsiljujejo Fajonovo kot "naravno kandidatko", ter izpostavil opažanje, da je EPP javno podprla Fajonovo, čeprav je ni predlagal ne Juncker ne nova slovenska vlada.

Ob tem je predsednik slovenske vlade v četrtek izrazil pričakovanje, da bodo politične skupine v Evropskem parlamentu spoštovale pravni red EU in temeljna načela demokratičnosti pri izbiranju kandidatov za komisarje, danes pa je vlada za kandidatko predlagala Bulčevo.

Ne spreglejte