SiolNET. Novice Slovenija
1,04

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Evropa želi, da namesto navadnega pijete pivo z manj alkohola

1,04

termometer

pivo
Foto: Reuters

Če je danes za pivo z nižjo vsebnostjo alkohola veljajo piva z manj kot 2,8 volumenskega odstotka alkohola, bi Evropska komisija zdaj to mejo prestavila na 3,5 volumenskega odstotka. S tem bi spodbudili proizvodnjo takih piv in zanimanje potrošnikov, hkrati pa zmanjšali uživanje alkohola, menijo.

alkohol promet Avtomoto Vinjeni vozniki: problem so starejše generacije, ne mlajše

Komisija je načrtovano spremembo danes predstavila v okviru sklopa predlogov za preoblikovanje pravil, ki urejajo trošarine za alkohol v EU.

Kot pravijo, proizvajalci za pivo z manj alkohola lahko (če članice v svoji zakonodaji tako določijo) plačajo nižji DDV, a za te izdelke ni veliko zanimanja. Bruselj meni, da bi dvig meje vsebnosti alkohola z 2,8 na 3,5 volumskega odstotka povečal zanimanje proizvajalcev, ki bi na trg poslali bolj inovativne izdelke, hkrati pa bi se povečalo tudi povpraševanje zanje. 

"To naj bi potrošnike spodbudilo, da namesto standardnih pijač izberejo alkoholne pijače z nizko vsebnostjo alkohola, kar bi pripomoglo k zmanjšanju uživanja alkohola." 

Običajna piva sicer vsebujejo okoli 5 volumenskega odstotka alkohola.

alkohol Trendi Izumil "lažni" alkohol, ki ima prijetne učinke, ne pa neprijetnih posledic #video Boštjan Poklukar Novice Minister nenaklonjen znižanju dovoljene meje alkohola za voznike

 

 

Komentarji

3

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • bleferji / 17.05.2019. ob 08:44 +2 0

  Ja nam ponujate brez alko pivo, vaš šef PIJANDURA JUNCKER, pa se že za fruštek naceja z ginom ! HE HE - Sama LAŽ in NATEG !

  +2 0
 • Luksy82 / 17.05.2019. ob 07:49 +2 0

  Hahahahaha, pa saj niso normalni s cem se ukvarjajo. Naj dajo.meni 8k na mesec pa bom naredil raziskavo s katero roko in kolikokrat na dan je priporocljivo dr..at

  +2 0
 • jankovi1 / 28.05.2019. ob 19:42 0 0

  Zdaj pa res ne razumem več, kaj želi evropska komisija. A z 2,8 se premalo zadevamo, zato nam sedaj predlagajo 3,5 da nas bodo lažje peljali žejne čez vodo namesto, da bi se zavzemali za pivo 0,00. To me spominja na ruskega finančnega ministra izpred par let nazaj, ko je sodržavljane Ruse javno pozval naj pijejo več vodke, da bo država pokasirala več trošarine. (saj po tihem si tudi naša vlada želi, da bi Slovenci čim več kadili in čim več pili, ker je to le vir denarja brez motike)

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin