Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Sreda,
20. 7. 2016,
15.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

Natisni članek

Policija Europol Romi Islamska država

Sreda, 20. 7. 2016, 15.10

6 let, 6 mesecev

Europolovo poročilo o novem trendu: džihadisti v Sloveniji novačijo Rome

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35
Policistka, policija | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Slovenska policija je lani zaznala nov trend poskusa radikalizacije pripadnikov romske skupnosti v Sloveniji, v danes objavljenem poročilu o stanju in trendih na področju terorizma v EU navaja evropski policijski urad Europol. Ozadje preverjamo pri policiji.

Europol v danes objavljenem poročilu navaja, da je v Sirijo in Irak odpotovalo več kot pet tisoč Evropejcev. Lani naj bi okrepljeni napadi mednarodne koalicije na točke samooklicane Islamske države (ISIS) v Siriji in Iraku ter ukrepi za preprečevanje odhodov posameznikov v te države ta trend nekoliko umirili.

Vseeno pa sledi največjih terorističnih napadov v Parizu - v januarskem napadu na redakcijo časopisa Charlie Hebdo in novembrskem napadu na različne lokacije po mestu je skupno umrlo 148 ljudi - vodijo tudi k džihadistom v Jemen in Sirijo.

Europol ugotavlja, da so motivi posameznikov, ki odhajajo med borce, zelo različni. Nekateri se za to odločijo, ker si želijo boja in avanture, druge ženejo politični, humanitarni, verski nazori. "Večini je skupen odpor do Zahoda. Menijo, da Zahod zatira muslimane in da je treba braniti muslimansko skupnost," med drugim navaja poročilo.

Tarča tudi slovenski Romi?

Varnostna tveganja v Evropi so se v zadnjih letih povečala, ta trend pa se bo verjetno še nadaljeval, v poročilu ugotavlja Europol, ki ga vodi Rob Wainwright. | Foto: Tina Deu Varnostna tveganja v Evropi so se v zadnjih letih povečala, ta trend pa se bo verjetno še nadaljeval, v poročilu ugotavlja Europol, ki ga vodi Rob Wainwright. Foto: Tina Deu Europol piše, da poleg teh nazorov k uspešnosti radikalizacije prispevajo tudi osebne izkušnje in socialni položaj posameznika. Rekruti lahko izkoristijo socialne, ekonomske in osebne težave posameznika, dodajajo, in pri tem omenijo tudi primer Slovenije: 

"Slovenija je poročala o novem trendu poskusa spreobrnjenja marginaliziranih posameznikov iz romske skupnosti v islam, pri čemer slovenske oblasti verjamejo, da je njihov glavni motiv finančni. Posamezniki naj bi bili plačani za to, da se spreobrnejo in pridružijo džihadu," navaja poročilo.

Kakšne so razsežnosti tega trenda, ni znano. Na slovensko policijo, ki je sicer do zdaj zanikala, da bi na območju Slovenije potekalo organizirano novačenje za terorizem, smo naslovili več vprašanj o navedbah v poročilu Europola. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo.

"Slovenski Romi obsojamo vsako teroristično dejanje"

"Romi nikoli in nikdar v zgodovini niso bili proti državi ali nagnjeni k tovrstnim dejanjem," navedbe v Europolovem poročilu komentira Bojan Tudija, član romske skupnosti in novomeški občinski svetnik. | Foto: STA , "Romi nikoli in nikdar v zgodovini niso bili proti državi ali nagnjeni k tovrstnim dejanjem," navedbe v Europolovem poročilu komentira Bojan Tudija, član romske skupnosti in novomeški občinski svetnik. Foto: STA , Za komentar smo prosili več predstavnikov romske skupnosti – vsi zanikajo, da bi kdajkoli slišali kaj o takem dogajanju v skupnosti. "Romi nikoli in nikdar v zgodovini niso bili proti državi ali nagnjeni k tovrstnim dejanjem," pravi novomeški občinski svetnik in član državne komisije za zaščito romske skupnosti Bojan Tudija, ki ga navedbe v poročilu seveda presenečajo.

Tudija meni, da so iz trte izvite. "V romski skupnosti se informacije zelo hitro širijo. Ne verjamem, da bi posameznik lahko prikril take aktivnosti. Poleg tega poudarjam, da slovenski Romi obsojamo vsako teroristično dejanje."

Miklič: Dam roko v ogenj

Predsednik Zveze Romov za Dolenjsko Bogdan Miklič pa je dejal, da v skupnosti Romov v jugovzhodni Sloveniji takšnih primerov ne beležijo. "Lahko dam roko v ogenj, saj sem dnevno v stiku z lokalnim prebivalstvom," nam je še povedal Miklič.

Prvo sojenje zaradi terorizma končano z oprostilno sodbo

Poročilo Europola navaja še, da so slovenska sodišča lani obravnavala en primer obtoženega za teroristična dejanja, kar je prvo sojenje v Sloveniji zaradi dejanj, povezanih s terorizmom. Obtoženi je bil oproščen, še navaja poročilo. Gre za primer Ivana Cernica.

Na evropskih sodiščih se je sicer, kot navaja Europol, lani znašlo 514 posameznikov, obtoženih terorizma. Štiri petine sojenj se je končalo z obsodilno sodbo, povprečna kazen pa je znašala sedem let. Višina kazni je sicer od države do države močno variirala: v Avstriji je znašala dve leti, v Nemčiji pet let, v Grčiji kar 14 let. 

 

Ne spreglejte