SiolNET. Novice Slovenija
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ekološka pridelava: resnica ali mit?

0,08

termometer

Konvencionalno pridelavo nekateri potrošniki primerjajo z minskim poljem, polnim nevarnosti. Kaj pa ekološka pridelava? Je to res zdravo okolje, v katerem živijo srečne domače živali? Slovenski ekološki kmetje pravijo, da je nadzor strog.

[video: 66286 / ]

Video: Planet TV

Lep pridelek je plod trdega dela, dolgoletnih izkušenj z zemljo in vremenom. Ekološki kmetje ne smejo uporabljati umetnih pesticidov, pri pridelavi uporabljajo kolobar, sorte rastlin in pasme živali so prilagojene lokalnim razmeram, pri reji je obvezen izpust živali na prosto.

Živali jedo ekološko hrano, ki ne sme vsebovati sintetičnih dodatkov, pospeševalcev rasti. Omejena je uporaba veterinarskih zdravil. Nadzor nad ekološko pridelavo je strog: vsaj enkrat na leto. Opravijo terenski pregled kmetije, vzamejo vzorce pridelkov, izvajalci vsako leto obnovijo certifikat.

Bodite pozorni na zavajanje in prevare

Zagotovilo, da je pridelek res ekološki, so veljavni certifikati: zeleni list, podpis Evropske unije, tudi blagovne znamke: Biodar, Demeter.

Bodite pozorni na oznake, kot so alternativno, naravno, nepredelano, naškropljeno, kontrolirana pridelava, tradicionalni način proizvodnje: to so bleščeči napisi, zaradi katerih lahko upravičeno podvomite o izdelku.

Ni nujno, da so ti izdelki slabi, verjetno pa niso iz ekološke pridelave, zato bodite pozorni na zavajanje in prevare.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin