SiolNET. Novice Slovenija
8,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

DVK narobe izračunala šest poslanskih mandatov GS, SDS, NSi in Levice

8,80

termometer

DVK Golob Vučko |  | Foto: Peter Jančič
Foto: Peter Jančič

Po včerajšnji novici, da so na DVK napačno izračunali šest poslanskih mandatov, po dve napaki sta bili v Gibanju Svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici, sta danes predsednik DVK Peter Golob in direktor službe Dušan Vučko predsedniku republike Borutu Pahorju predala zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v DZ, ki so bile 24. aprila. Pahor je po prejetju zapisnika DVK podpisal ukaz o sklicu ustavne seje DZ. Ta bo 13. maja ob 11. uri. 

Zaradi računalniške napake je bilo za šest poslanskih kandidatov napačno izračunano, da bodo postali poslanci. Po dve napaki sta bili v Gibanju Svoboda in SDS, po ena pa v NSi in Levici. O napačnem izračunu razdelitve mandatov je v soboto popoldne razpravljala državna volilna komisija, ki je tudi potrdila končni rezultat volitev. Predsednik DVK Peter Golob in direktor službe Dušan Vučko sta ga danes predala predsedniku republike Borutu Pahorju

Pahor podpisal ukaz o sklicu ustanovne seje DZ 13. maja

Predsednik republike je po prejetju zapisnika DVK o uradnih izidih aprilskih državnozborskih volitev podpisal ukaz o sklicu prve seje državnega zbora. Ta bo 13. maja ob 11. uri.

V izjavi za javnost se je zahvalil Golobu, Vučku in več kot 20 tisoč ljudem, ki so pomagali pri izvedbi volitev, za opravljeno delo ter presodil, da je bil "volilni proces pošten in transparenten".

Predsednik republike je spomnil, da bo DZ konstituiran, ko bo potrjena več kot polovica mandatov. Tistega dne bo nagovoril poslance in jih seznanil z nekaterimi vprašanji, ki jih čakajo na začetku mandata, med drugim s postopkoma imenovanja novega predsednika računskega sodišča in viceguvernerja Banke Slovenije.

Po njegovih besedah morajo biti v sedmih dneh od ustanovne seje imenovani vodje poslanskih skupin, takoj po tem pa bo sklical posvetovanja z njimi o mogočih kandidatih za mandatarja za sestavo nove vlade. Ta naj bi bila opravljena najpozneje do 23. maja.

"Če bom na posvetovanjih ugotovil prepričljivo podporo za mandatarja - in tu presenečenj tokrat ne pričakujem -, bom, tako menim, še isti dan podpisal predlog njegove kandidature in ga uradno poslal v DZ. Tako bodo ustvarjeni pogoji za čimprejšnje imenovanje mandatarja in nove vlade," je še dejal Pahor.

Kljub napaki vodstvo DVK ne namerava odstopiti

Predsednik DVK Golob pa je v izjavi med drugim povedal, da so bile volitve poštene in zakonite ter da DVK zaradi zapleta pri izračunu poslanskih mandatov ne razmišlja o odstopu. 

Kaj se je v soboto dogajalo na DVK?

Predstavnik SDS v DVK Drago Zadergal je predlagal, da bi komisija potrditev rezultata prestavila za 24 ur, da bi člani, ki so za napako izvedeli tik pred sejo, lahko vse skupaj še preverili. A je večina članov DVK to zavrnila. Predsednik Peter Golob je pojasnil, da se je s predsednikom republike Borutom Pahorjem že dogovoril za jutrišnji termin predaje poročila in da prestavitev ni mogoča, ker ima predsednik pozneje obveznosti. Za dodaten čas za ponovno preverjanje je glasoval le Zadergal. Preostale je zadovoljilo pojasnilo Goloba, da se lahko neizvoljeni in predstavniki list še pritožijo državnemu zboru, ko bo potrjeval mandate.

Ko se rezultati ne ujemajo

Napako so odkrili, ko je posebna strokovna skupina v petek, 6. maja 2022, opravila dodatno preverjanje izidov volitev. V skupini so sodelovali predstavniki podjetij Intelcom in Genis, ki so razvijalci in vzdrževalci programske opreme za izračun izidov volitev, ter neodvisni svetovalec Andrej Bauer s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Za zagotavljanje čim višje stopnje pravilnosti in možnosti odkrivanja napak so člani strokovne skupine primerjali rezultate izračunov treh neodvisnih programskih komponent: 1. Stara programska oprema, ki se je uporabila v letih 2014 in 2018 in ki je v letu 2022 računala začasne rezultate, dostopne javnosti na spletnih straneh DVK. 2. Nova programska oprema, ki jo je razvilo podjetje Genis d. o. o. 3. Program, ki ga je razvil Andrej Bauer po naročilu DVK za zagotavljanje neodvisnega preverjanja izidov. Ugotovili so, da se rezultati ne ujemajo in so o tem takoj obvestili direktorja službe DVK Dušana Vučka.

Posledica odprave razlik je, da sta v Gibanju Svoboda Roberta Goloba poslanska mandata dobila Franc Props (Novo mesto) in Tine Novak (Ptuj), mandatov pa nista dobila Tomaž Lah (Maribor) in Jurij Lep (Maribor), za katera je do zdaj veljalo, da bosta postala predstavnika ljudstva. Iz SDS Janeza Janše sta mandat dobila Alenka Helbl (Celje) in Dejan Kaloh (Maribor), ne pa Maja Kocjan (Novo mesto) in Andrej Kosi (Ptuj). V NSI Mateja Tonina je mandat dobil Janez Žakelj (Kranj) in ne Klemen Matk (Celje). V Levici Luke Meseca pa je poslanka postala Tatjana Greif (Maribor) in ne Ana Černe (Kranj).

Članom DVK so računalničarji in matematiki pojasnili, kako je do napake v programu za izračun mandatov prišlo in zakaj so napako odkrili šele zdaj, tik pred potrditvijo uradnega poročila o rezultatu volitev. Računalničarji zagotavljajo, da so mandati zdaj prav izračunani. Na posnetku so med pojasnjevanjem razloga napake:

Na posnetku matematik Andrej Bauer (levo) pojasnjuje napako, povsem desno je predsednik DVK vrhovni sodnik Peter Golob | Foto: Peter Jančič Na posnetku matematik Andrej Bauer (levo) pojasnjuje napako, povsem desno je predsednik DVK vrhovni sodnik Peter Golob Foto: Peter Jančič

Uradno pojasnilo DVK

Uradno pojasnilo DVK o dogajanju, ki so ga poslali vsem medijem, je takšno:

"Državna volilna komisija je danes soglasno sprejela zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev poslancev v državni zbor, ki so bile 24. aprila. Zapisnik bo objavljen v Uradnem listu RS, poleg tega pa ga bosta predsednik DVK Peter Golob in direktor DVK Dušan Vučko v nedeljo, 8. maja, predala predsedniku republike Borutu Pahorju.

Državna volilna komisija je v postopku ugotavljanja izida volitev poslancev v državni zbor skrbno preverila izide volitev, ki so jih ugotavljale volilne komisije volilnih enot. Pri dodatnem preverjanju izida volitev na državni ravni s strani neodvisne strokovne skupine se je izkazalo, da je v petih volilnih enotah prišlo do spremembe pri delitvi mandatov, ko so se upoštevali ostanki glasov na ravni države. Razdelitev števila mandatov po kandidatnih listah sicer ostaja enaka, spremenilo pa se je šest mandatov, ki se dodelijo kandidatom kandidatnih list v posameznih volilnih enotah. Kot so ugotovili strokovnjaki iz podjetij Intelcom in Genis ter s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, so različni računalniški programi pravilno izračunali mandate, ki se dodeljujejo v skladu z 90. in 91. členom Zakona o volitvah v državni zbor, kot tudi število mandatov, ki po 92. in 93. členu tega zakona pripada vsaki izmed kandidatnih list, ki je dosegla volilni prag. Do razhajanj pa je prišlo pri izbiri kandidatov znotraj posameznih list na podlagi 93. člena zakona, kar posledično pomeni spremembo pri izbiri posameznih kandidatov znotraj kandidatnih list.

Omenjeni mandati se bodo tako dodelili drugim kandidatom istih kandidatnih list, ki so kandidirali v drugih volilnih enotah. V stranki Gibanje Svoboda sta mandat prejela kandidata Franc Props (v volilni enoti 6000 Novo mesto) in Tine Novak (v volilni enoti 8000 Ptuj), nista pa ga prejela Tomaž Lah in Jurij Lep (volilna enota 7000 Maribor). V Slovenski demokratski stranki - SDS sta mandat prejela Alenka Helbl (volilna enota 5000 Celje) in Dejan Kaloh (volilna enota 7000 Maribor), nista pa ga prejela Maja Kocjan (volilna enota 6000 Novo mesto) in Andrej Kosi (volilna enota 8000 Ptuj). V stranki Nova Slovenija - NSi je mandat prejel Janez Žakelj (volilna enota 1000 Kranj), ni pa ga prejel Klemen Matko (volilna enota 5000 Celje). V stranki Levica pa je mandat prejela Tatjana Greif (volilna enota 7000 Maribor), ni pa ga prejela Ana Černe (volilna enota 1000 Kranj).  

Na podlagi omenjenih ugotovitev je državna volilna komisija − v skladu s 108. členom Zakona o volitvah v državni zbor – sama ugotovila izid volitev v volilnih enotah 1000 Kranj, 5000 Celje, 6000 Novo mesto, 7000 Maribor in 8000 Ptuj.

Obstoječ informacijski sistem za podporo pri ugotavljanju izida oziroma razdelitve poslanskih mandatov, ki je bil uporabljen tudi na državnozborskih volitvah leta 2014 in leta 2018, je sicer pravilno izračunal razdelitev mandatov na ravni volilnih enot, do napake pa je prišlo ob ugotavljanju izida oz. razdelitve mandatov na ravni države. Na letošnjih volitvah v državni zbor se je namreč zaradi visokega števila glasov, ki jih je prejela kandidatna lista Gibanje Svoboda, in nizkega števila kandidatnih list, ki so presegle parlamentarni prag, pripetila situacija, ki je na dosedanjih volitvah še ni bilo. 

Kot se je izkazalo ob dodatnem preverjanju izidov volitev s strani neodvisnih strokovnjakov, obstoječa programska oprema vsebuje napako v d'Hondtovem sistemu dodeljevanja mandatov. Zato je prišlo do nepravilnega izračuna na podlagi 93. člena zakona v primeru, ko je ena od list po d'Hondtovem sistemu prejela 8 ali več mandatov. Na volitvah leta 2014 in leta 2018 se to ni zgodilo, zato se takrat ta napaka ni udejanjila in torej ni vplivala na izide. Na letošnjih volitvah pa sta dve listi, Gibanje Svoboda in SDS, dobili 8 ali več mandatov, zato se je pripetila omenjena napaka. Povzročila je, da se je pri dodeljevanju 81. mandata, ko je lista Gibanje Svoboda dosegla osmi dodatni mandat, vrstni red ponovil pri vseh listah, namesto da bi se samo pri tej listi. Preostalih 7 mandatov je bilo tako dodeljenih pravim listam, vendar kandidatom iz napačnih volilnih enot. Premešan je bil vrstni red volilnih enot, po katerih se dodeljujejo mandati. 

Napaka je bila nato odpravljena in izračuni ponovno izvedeni. Poleg tega je bilo z ročnimi izračuni izvedeno še dodatno preverjanje postopka dodeljevanja mandatov po d'Hondtovem sistemu, s katerim se je potrdila pravilnost novih izračunov."

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin