Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 12. 2015,
16.04

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

prazniki prazniki Slovenija počitnice

Sreda, 23. 12. 2015, 16.04

6 let, 6 mesecev

Dva praznika bosta v nedeljo, eden v soboto

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
V primerjavi z iztekajočim se letom bomo imeli leta 2016 več priložnosti za podaljšane konce tedna.

V Sloveniji imamo 13 dni praznikov, a to še ne pomeni 13 dela prostih dni. Med temi prazniki je namreč kar pet takih, ki niso dela prosti dnevi, zadnjega izmed njih, dan suverenosti, ki ga (na svojih delovnih mestih) praznujemo 25. oktobra, smo dobili letos. Imamo dela proste dneve, ki niso prazniki Izkupiček prostih dni izboljšajo dnevi, ki niso opredeljeni kot prazniki, a so vendarle dela prosti: Marijino vnebovzetje je 15. avgusta, dan reformacije 31. oktobra, božič 25. decembra, velikonočni ponedeljek pa je vsako leto na drug datum, saj gre za ponedeljek po velikonočni nedelji, ki je na prvo nedeljo po prvi pomladni polni luni. V letu 2015 je bil to 6. april, v letu 2016 pa bo 28. marec.

Dela prosta dneva, ki sta vedno v nedeljo, to sta velikonočna nedelja in binkoštna nedelja, tega izračuna ne spremenita.

Tako neugodnega koledarja, kot je bil letos za krompirjeve počitnice, ne bo Ena od najboljših priložnosti za daljšanje konca tedna sta 31. oktober in 1. november (praznik in dela prost dan spomina na mrtve), ki sta letos padla – na soboto in nedeljo. V novem letu bo bolje, saj je v letu 2016 zadnji dan oktobra ponedeljek, prvi dan novembra pa torek.

To pomeni lep podaljšan konec tedna, kar štiri dni, z dodatnimi tremi dnevi letnega dopusta pa se ta lahko raztegne na kar devet prostih dni. Kar se sliši zelo lepo za zaposlene, je za vse tiste, ki učinkovitost in uspešnost merijo zgolj s številom delovnih ur in delovnih dni, precejšnje breme. Leto bomo začeli s petkom in predčasnim koncem tedna Ko načrtujemo kakšen krajši oddih, ki bi presegal okvire običajnega konca tedna (seveda ob predpostavki običajnega delovnega časa v petdnevnem delovnem tednu), je pomembno vedeti, ali bo kakšen od dela prostih dni padel na petek ali ponedeljek. Leto 2016 se bo za zaposlene ugodno začelo že s prvim dnem novega leta, ki pade na petek. Drugi januar, ki smo ga ob burnih razpravah o tem, koliko ta dan prispeva k učinkovitosti, če je deloven, ali dobremu počutju, če je dela prost, vendarle izgubili, bo sobota, ki bo tokrat gotovo veliko manj živahna in delovna kot običajne sobote.

Ne spreglejte