Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
12.40

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Vračamo družbi prostovoljstvo

Četrtek, 19. 5. 2016, 12.40

6 let, 7 mesecev

Družbi lahko vračamo že s prijazno besedo in sprejemanjem

Oglasno sporočilo

Austria Trend Hotel in Altra, nevladna, neprofitna in humanitarna organizacija, ki izvaja storitve in programe s področja duševnega zdravja v skupnost, sta razvili prav posebno vrsto sodelovanja. S ponosom vam predstavljamo njihovo zgodbo, ki se je začela s projektom Vračamo družbi, projektom spodbujanja korporativnega prostovoljstva in družbene odgovornosti podjetij v okviru AmCham Slovenija.

Ekipa Austria Trend Hotel se je za sodelovanje v projektu Vračamo družbi odločila iz preprostega razloga  –  začutili so potrebo, da nekomu pomagajo in naredijo nekaj dobrega za našo družbo. Pobudnik je bil Emir Haskić, z veseljem sta se mu pridružila tudi Jernej Osterman in Vesna Klemenčič. Vodilni v Austria Trend Hotel so prelistali katalog akcij in izbrali svojo, izbiro pa gospod Osterman pojasnjuje: "Za Altro smo se odločili zato, ker nam beljenje prostorov in preostala dela niso bila ravno pisana na kožo."

Dobrodelna pravljica se je tako začela oktobra 2015. Vesna, Jernej in Emir priznavajo, da so na prvo srečanje odšli brez velikih pričakovanj. "Nismo vedeli, kaj nas čaka in v kaj se bo vse skupaj razvilo," svoje občutke pred srečanjem opisuje Vesna. Podobno je bilo na drugi strani, pri Altri. Malči Klobčič, ena izmed dveh zaposlenih socialnih delavk v zavodu, prvo srečanje opisuje takole: "Pripravili smo predstavitev našega doma in nekaj dodatnega programa. Bili smo zelo nervozni, nismo vedeli, kako so bo vse skupaj odvilo. Potem pa je debata ob slastnem bureku kar stekla. Naši člani so začutili toplino ekipe Austria Trend Hotela in zelo hitro so se jim odprli." Razveselil jih je tudi Tomaž iz hokejskega kluba Telemach Olimpija, ki je s seboj prinesel svoj podpisan dres. Presenečenje in pozitivni odziv sta bila obojestranska. Vesna pravi, da je bilo prvo srečanje pristno, ganljivo. Dodaja, da so jo življenjske in krivične zgodbe globoko ganile, občutki so bili močni še pozno v noč. To je ekipo spodbudilo, da se v Altro vrnejo.

Do zdaj so skupaj počeli že marsikaj. V Stožicah so si ogledali nogometno tekmo med Olimpijo in Mariborom, v Tivoliju derbi med Olimpijo in Jesenicami, kjer je imel prav Brane, član Altre, čast, da je vrgel častni pak. Aprila so v Stožicah uživali ob gledanju gimnastike, družili pa so se tudi na novoletni zabavi. V Austria Trend Hotelu so zanje zbirali oblačila, presenetili so jih tudi z zajtrkom in torticami.

Brane je vrgel začetni pak na hokejski tekmi. | Foto: Brane je vrgel začetni pak na hokejski tekmi.

Članom društva največ pomeni to, da jih v Austria Trend Hotelu razumejo in ne obsojajo na podlagi predsodkov. Malči dodaja: "Še posebno nas veseli, da sodelovanje ni zgolj finančno. Seveda smo hvaležni za vse materialne dobrine, ampak tisto, kar nam zares pomeni ogromno, je čas, ki ga zaposleni iz Austria Trend Hotela preživijo z nami – tako se ljudje počutijo bolj vključene v družbo, bolj enakopravne, bolj vredne."

Fadi, članica društva  s sijem v očeh pripoveduje: "Hvaležna sem, da se ljudje na tako visokem položaju spustijo na našo raven, da nas razumejo, se z nami družijo, kosijo. Njihove družbe smo vedno veseli. Oni so naši angeli varuhi," pri tem ponosno pokaže uhane in ogrlico, ki ji jih je podarila Vesna. Fadi je članica zavoda že več kot 10 let.  Žrtev nasilja v družini ima za seboj težko življenjsko zgodbo, ob pripovedovanju katere se marsikomu orosijo oči. Fadi pripoveduje: "Bila sem brez energije, veselja do življenja. Jedla sem samo sendviče, iz stanovanja nisem upala iti, saj sem se bala zunanjega sveta. Nato mi je prijateljica nekega dne povedala za Altro. Bilo je težko vendar sem zbrala pogum in moje življenje je od takrat mnogo boljše, uredila sem si celo stanovanje." Fadi je še nekaj let nazaj dnevno jemala kar 15 zdravil, trikrat dnevno, danes pa mora vzeti le še dve tableti. Prepričana je, da gredo zasluge za njeno boljše počutje prav prijaznim ljudem in toplini sočloveka. "To mi da moč, da grem naprej. Topel objem mi pomeni več kot cel svet," je zaključila Fadi.

Altrino sodelovanje z Austria Trend Hotelom ni prvi primer sodelovanja s podjetjem, je pa edinstven. "Podobna sodelovanja s podjetji po navadi in na žalost ostanejo enkratna, v tem primeru pa se je z akcijo Vračamo družbi sodelovanje šele začelo," dodaja Malči.

Ekipa Austria Trend Hotela podjetjem toplo svetuje, naj ostanejo aktivna in naj sodelovanje ne bo le enkratno. Vendar pri tem izpostavlja, da je za dolgotrajno sodelovanje in akcijo ključno negovanje odnosov. Še posebno pomembne so naše vrednote ter razumevanje, da smo vsi enaki. Po navadi gre namreč za zelo srčne ljudi, zato je potrebno ogromno potrpljenja in sočutja – pa vendarle, male stvari v življenju največ pomenijo in malenkosti so na koncu tiste, ki nas delajo velike.

Prvo srečanje predstavnikov Austria Trend Hotela in uporabnikov Altre. | Foto: Prvo srečanje predstavnikov Austria Trend Hotela in uporabnikov Altre.

AmCham Slovenija letos četrto leto zapored organizira projekt Vračamo družbi z namenom spodbujanja korporativnega prostovoljstva in družbene odgovornosti podjetij, članov AmCham Slovenija. V zadnjih treh letih se je 99 podjetij vključilo v kar 124 akcij, s 1580 prostovoljci, ki so opravili 9.900 ur prostovoljnega dela. Projekt tudi letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, podpirajo pa ga tudi Zavarovalnica Triglav, Abbvie, Petrol, TSmedia in Europlakat.

Ne spreglejte