Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
8. 1. 2017,
14.47

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

24

Natisni članek

Dražgoše

Nedelja, 8. 1. 2017, 14.47

6 let, 6 mesecev

Dražgoše po mnenju Premka tudi po 75 letih pojem junaštva in trpljenja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

24

Dražgoše | Foto STA

Foto: STA

Dražgoše so še danes pojem junaštva in trpljenja, ki so ga Slovenci prestali med vojno. So primer tega, kako lahko z enotnostjo zmagaš tudi v težkih časih, je na današnji slovesnosti ob 75. obletnici dražgoške bitke poudaril zgodovinar Martin Premk in opozoril na politično spreobračanje zgodovine. Prisluhnilo mu je več tisoč ljudi.

"Danes tisti, ki zgodovino zlorabljajo in spreobračajo za politične namene, lažejo, da so bili Slovenci med drugo svetovno vojno razdvojeni," je dejal Premk. Pojasnil je, da je velika večina Slovencev sovražila naciste in njihovo nasilje ter podpirala osvobodilno fronto. Skupaj z nemškimi silami se je med vojno boril le dober odstotek prebivalstva, ki se je pridružil domobrancem, je dejal.

"Dogodke se brez sramu zlorablja za politične boje"

"Vsi ljudje bi bil že davno 'spravljeni', če bi se o drugi svetovni vojni govorilo pošteno in na podlagi dejstev, ne pa z lažmi in sovraštvom," je prepričan Premk, ki je opozoril, da se dogodke druge svetovne vojne brez sramu zlorablja za politične boje.

"Partizani, ki so se borili za svobodo in boljše življenje, ne potrebujejo nobene 'sprave', ki bi jih enačila s tistimi, ki so se borili za okupatorja. Če se mora kdo 'spraviti', se morajo spraviti sami s sabo samo tisti, ki so prisegli Hitlerju, oziroma se sprijazniti, da so se med vojno borili za nacističnega okupatorja, ne za svobodo," je poudaril.

Dogodka se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. | Foto: STA , Dogodka se je udeležil tudi predsednik države Borut Pahor. Foto: STA ,

Vsak upor proti nacizmu je v svetu spoštovan in cenjen, vsak narod je na boj ponosen. "Nanj moramo biti ponosni tudi mi," je poudaril Premk. Dodal je, da smo dolžni spoštovati narodnoosvobodilni boj in se ga spominjati. Dražgoše so kot pojem poguma, odločnosti, predanosti in junaštva nesmrtne.

Vsako leto se ob obletnici dražgoške bitke več tisoč ljudi zbere na slovesnosti, ki že 60 let poteka v okviru sklopa prireditev Po stezah partizanske Jelovice. Številni so se kljub mrazu, ki je zaznamoval letošnjo jubilejno prireditev, v Dražgoše tudi tokrat podali peš.

Ne spreglejte