SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Na zahodu države v šole vsi učenci, na vzhodu počitnice

Novosti: dovoljeno prehajanje občin, odprte vse trgovine

0,35

termometer

otroci, družina, sprehod, narava
Foto: Getty Images

Ob prehodu Slovenije v oranžno fazo ukrepov za zajezitev novega koronavirusa se z današnjim dnem odpravlja omejitev prehajanja občinskih in regijskih meja za prebivalce, prav tako je od danes dovoljeno zbiranje do deset ljudi. Od danes so lahko odprte vse trgovine v državi. Več omejitev se sprošča tudi na področju športa. Veljavna pa ostaja omejitev gibanja ponoči, med 21. in 6. uro.

Prepoved gibanja zunaj občine stalnega prebivališča, ki jo je vlada v drugem valu epidemije covid-19 uvedla že drugič, je veljala od oktobra, pri čemer pa je bilo mogočih nekaj izjem. Med njimi so bile od decembra tudi športne aktivnosti v naravi, a je bila ta izjema omejena na regije. Zdaj se te omejitve povsem odpravljajo, piše STA.

Do zdaj je bilo dovoljeno gibanje na javnih površinah le za družino in člane istega gospodinjstva, po novem pa odlok določa, da je začasno prepovedano zbiranje več kot desetih ljudi. Prepovedani pa ostajajo vse prireditve in shodi.

Od danes so lahko odprte vse trgovine

Prav tako so od danes lahko odprte vse trgovine v državi. Pogoj za obratovanje ostaja redno tedensko testiranje zaposlenih na koronavirus. Obenem v nobeni storitveni dejavnosti pogoj za koriščenje storitev ni več negativni test potrošnika, piše STA.

Redno tedensko testiranje zaposlenih je po novem obvezno za celotno trgovinsko dejavnost, pod katero odslej spadajo tudi tržnice, za vse storitve higienske nege, na primer kozmetike in izvajalce masaž, po novem pa tudi za frizerje in izvajalce pedikure, ki so bili testiranja do zdaj oproščeni. V ta sklop spadajo tudi servisne delavnice velikosti do 400 kvadratnih metrov, storitve izdelave, vzdrževanja in montaže, storitve nepremičninskega posredovanja, strokovno oz. poslovno izobraževanje ter storitve salonov za nego živali, piše STA.

trgovina, koronavirus Foto: Reuters

Komu se ne bo treba testirati

Testiranje pa ne bo potrebo za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti novemu koronavirusu, za tiste, ki imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali hitrega testa, ki je starejši od 21 dni, vendar ne od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da so preboleli covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.

Brez testiranja zaposlenih bodo medtem lahko še naprej delovali bencinski servisi, pošte in lekarne, od danes pa med izjeme spadajo tudi storitve ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom na daljavo, priprava pijač in jedi za dostavo, priprava in strežba jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance, ter prodaja kmetijskih pridelkov na kmetiji, piše STA.

Najpomembnejša sprememba glede na ureditev v zadnjih dneh pa je, da novi odlok od nobenega potrošnika oziroma stranke ne zahteva več predložitve negativnega testa za koriščenje storitev.

Na zahodu države v šole vsi učenci, na vzhodu počitnice

V skladu z odločitvijo vlade bo danes pouk v šolah znova stekel za vse učence in dijake zaključnih letnikov, a le na zahodu države, saj so se za učence in dijake na vzhodu države začele enotedenske zimske počitnice. V višjih in visokih šolah ter na fakultetah so od danes dovoljeni izpiti v živo in seminarji za do deset udeležencev.

Razrahljana koronska pravila na smučiščih

Od danes, ko se v vzhodnem delu Slovenije začenjajo zimske počitnice, so nekoliko razrahljana tudi koronska pravila na smučiščih. Za uporabo žičniških naprav tako po novem velja negativni test na novi koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni. Do zdaj so se morali smučarji testirati na 24 ur. Tistim, ki so covid-19 preboleli, se za namen uporabe žičnic pol leta ne bo treba testirati, upravičeni bodo do zdravniškega potrdila.

Poleg smučarjev bo moralo imeti negativen test, ki ni starejši od sedmih dni, tudi osebje na smučišču, ki je v neposrednem stiku z uporabniki, piše STA.

Kranjska Gora smučanje Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Manj omejitev za športnike

Manj omejitev od danes velja na področju športa. Tako je dovoljena brezkontaktna športna vadba individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem ohranjanju vsaj dveh metrov medosebne razdalje, pri čemer pa morajo imeti voditelji dejavnosti negativen test na koronavirus, ki ni starejši od sedmih dni, potrdilo o cepljenju proti novemu koronavirusu ali dokazilo, da so covid-19 preboleli. Omenjena dokazila morajo imeti tudi uporabniki žičniških naprav na smučiščih, pri čemer pa izvid testa ne sme biti starejši od sedmih dni.

Vrhunskim športnikom se bodo tako ob omenjenih omejitvah pridružili tudi preostali državljani z vadbo na prostem in v zaprtih prostorih, precej večji je tudi delež registriranih športnikov z možnostjo treningov in tekmovanj. Še vedno pa ne bo dovoljena prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih, še piše STA.

Šolarji Novice Slovenija v oranžnem: katere sprostitve so predvidene Ljubljana_maske Novice Včeraj potrdili 329 okužb. Bomo rumeno fazo sproščanja ukrepov dosegli že marca? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin