SiolNET. Novice Slovenija
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dosežki 2021: 41 umrlih darovalcev podarilo 125 organov

0,29

termometer

presaditev, transplantacija | Knjižico z vsemi podatki bodo objavili na spletni strani zavoda in na družbenih omrežjih. | Foto:
Knjižico z vsemi podatki bodo objavili na spletni strani zavoda in na družbenih omrežjih.

V zavodu Slovenija-transplant so pripravili knjižico Daj življenju priložnost, ki vsebuje ključne statistične podatke o donorski in transplantacijski dejavnosti v Sloveniji v lanskem letu in vseh preteklih letih od začetka dejavnosti. Med drugim vsebuje podatke o dosežkih v letu 2021, čakalnih seznamih in številu umrlih darovalcev.

Knjižica prav tako vsebuje podatke o vpisanih v registru opredeljenih oseb za darovanje organov po smrti, odstotkih privolitev pri pogovoru s svojci, delovanju donorskih centrov, pridobljenih organih za presaditev, presajenih organih, uspešnosti programov za presaditev organov, pridobljenih in presajenih tkivih in celicah ter neželenih dogodkih in reakcijah.

Kot je razvidno iz knjižice, je bilo v lanskem letu število potencialnih umrlih darovalcev in transplantacij organov v primerjavi z letom 2020 nižje. V zavodu rezultat zaradi ekstremnih delovnih razmer in preobremenjenosti osebja v enotah intenzivne medicine v času epidemije covid-19 vseeno ocenjujejo kot dober.

operacija Novice Za darovanje organov se lahko zdaj prijavite tudi prek spleta
V lanskem letu je sicer 41 umrlih darovalcev podarilo 125 organov: 60 ledvic, 13 src, 32 jeter, 18 pljuč, 98 roženic in dve trebušni slinavki.

Več odločitev za posmrtno darovanje 

Ob tem se je v nacionalni register opredeljenih oseb glede posmrtnega darovanja vpisalo 225 oseb več kot v letu 2020. Od tega je 80 odstotkov izbralo elektronsko možnost za opredelitev.

Skupno število čakajočih se je v primerjavi z letom 2020 nekoliko zmanjšalo, predvsem zaradi epidemije covid-19, saj so zdravniki obravnavali manj potencialnih kandidatov za uvrstitev na seznam.

Povprečna čakalna doba je za vse organe v primerjavi s preostalimi državami relativno kratka. Slovenski bolniki čakajo na presaditev srca, jeter ali ledvice v povprečju manj kot leto dni.

Danica Avsec Trendi Darovanje organov: v praksi med darovalci več moških kot žensk Novice Britanska najstnica organe darovala kar osmim ljudem Novice Slovenija med prvimi desetimi v Evropi po številu darovanih organov Novice V Avstraliji darovanje organov proti plačilu Novice Facebook vzpostavlja mrežo darovalcev organov Varuhinja zadržana do domnevne privolitve v darovanje organov V zakonu o transplantacijah domnevna privolitev v darovanje organov?
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin