Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 9. 2021,
11.16

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

106

Natisni članek

Uroš Urbanija Slovenska tiskovna agencija Bojan Veselinovič

Četrtek, 30. 9. 2021, 11.16

2 leti, 6 mesecev

Urbanija: Ker Veselinovič ni imel več argumentov, je raje odstopil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,53

106

Direktor STA Bojan Veselinovič je danes sporočil, da so bili pogovori z direktorjem Ukoma Urošem Urbanijo o pogodbi o javni službi v letu 2021 neuspešni. Tako je nadzorni svet STA obvestil, da odstopa s funkcije direktorja STA. "Zdi se, da Veselinović ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA," je med drugim na Twitterju zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija. S pozivom, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA, se je odzval tudi predsednik države Borut Pahor.

"Ne morem in nočem pristati na pogoje, s katerimi predstavnik vlade izsiljuje plačilo za javno službo, ki jo Slovenska tiskovna agencija opravlja brezplačno zdaj že 273. dan," je Veselinovič zapisal v izjavi za javnost.

Ob tem je spomnil na zakonsko določeno dolžnost države, da mora mesečno plačevati javno službo STA, ki jo je ugotovilo vrhovno sodišče. "To je dolžna letos storiti tudi brez pogodbe, pa smo se o njej kljub temu pogajali. Žal se je izkazalo, da gre le za novo obliko namernega zavlačevanja z vedno novimi zahtevami," je zapisal Veselinovič ter presodil, da sta rešitev položaja STA in spoštovanje obvez, ki jih nalaga zakon, "očitno v nasprotju s političnimi interesi sedanje vlade".

Direktor Ukoma Urbanija komentiral odstop direktorja STA

"Prvič slišim to novico. Najprej moram več prebrati o tem," nam je direktor Ukoma Uroš Urbanija povedal v prvem odzivu.

"Zdi se, da Veselinović ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA," je med drugim na Twitterju zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija. | Foto: STA , "Zdi se, da Veselinović ni imel iskrene želje, da bi podpisal pogodbo in uredil situacijo na STA," je med drugim na Twitterju zapisal direktor Ukoma Uroš Urbanija. Foto: STA ,

Urbanija se je kasneje odzval tudi na Twitterju, kjer je zapisal:

Urbanija tvit | Foto:

Predsednik republike si želi, da vlada čim prej poišče način za financiranje STA

"Slovenska tiskovna agencija je pomembna medijska institucija, opravlja edinstveno poslanstvo agencije in menim, da mora tudi ta okoliščina dodatno vplivati na odločevalce, da strnejo vsa svoja znanja in politično voljo, da to čim prej uredijo," je danes dejal Borut Pahor.

Dogajanje glede STA je Pahor komentiral ob robu obiska v Mariboru. Po njegovih informacijah so bila pogajanja iskrena in so se "premaknila zelo blizu srečnega konca". "Kaj je pripeljalo do tega, da ni prišlo do konca, bomo videli," je dejal. Ob tem je poudaril, da ne bi rad, da bi kdo prišel do zaključka, da zaradi neuspešnih pogovorov med Veselinovičem in Urbanijo dialog ni primeren način za razreševanje vprašanj. "Ko je dialog izčrpan, se moramo vrniti k njemu. Boste videli, v tej krizi ni druge poti," je prepričan predsednik republike.

V SDS upajo, da se bo z odstopom Veselinoviča končala saga o STA

Na dogajanje ob odstopu direktorja STA Bojana Veselinoviča so se odzvali tudi v koalicijski SDS. Poslanka SDS Mojca Škrinjar tako upa, da se bo "s tem dejanjem končala saga o STA". Upa tudi, da bo novi direktor začel izpolnjevati pogodbo in uredbo, ki zagotavlja financiranje STA ter da bo ta delovala v skladu z zakonom in potrebami Slovenije.

Po njenih besedah v SDS tudi menijo, da je zakon o financiranju Slovenske tiskovne agencije (STA) v redu ter da vladna uredba o opravljanju javne službe STA zagotavlja financiranje. Kot je še dodala, je bila STA ustanovljena, ko je nastala slovenska država in zato je prav, da je STA neodvisna in samostojna, čemur po njenem mnenju sledita tudi uredba STA in zakon.

Kaj pravijo sindikat in predstavniki uredništva?

Uredniški kolegij, zastopstvo uredništva, svet delavcev in sindikat novinarjev STA po odstopu direktorja Bojana Veselinoviča pričakujejo, da bodo odgovorni urgentno razrešili položaj agencije, in to na način, da bo spoštovana zakonodaja ter ohranjeni institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost STA, so zapisal.

V Društvu novinarjev Slovenije kritični do razmer

"Stanje na Slovenski tiskovni agenciji (STA) še ni bilo bolj alarmantno kot v tem trenutku. Po skoraj letu vladnega izsiljevanja je ostala brez direktorja, zdi pa se, da ima le še dve opciji: ali podpiše zanjo škodljivo pogodbo o državnem financiranju, ki lahko prinese padec kakovosti javne službe in odpuščanja zaposlenih, ali pa gre takoj v stečaj," so zapisali v Društvu novinarjev Slovenije.

Veselinovič je svoje razloge za odstop podal v izjavi za javnost.

Tudi Združenje novinarjev in publicistov podalo izjavo

"Odstop Bojana Veselinoviča z mesta direktorja STA, do katerega smo bili v ZNP v preteklosti pogosto kritični, vidimo kot priložnost, da urad vlade za komuniciranje in STA dosežeta dogovor o nadaljnjem financiranju. Zapleti se namreč vlečejo že predolgo časa in ne koristijo nikomur, ne STA ne Ukomu in vladi," so zapisali v Združenju novinarjev in publicistov in dodali:

"Financiranje STA mora biti v prihodnje takšno, da agenciji omogoča nemoteno poslovanje v trenutnem obsegu, hkrati pa omogoči tudi povišanje plač. Kot namreč opozarjajo zaposleni, plače na STA ostajajo praktično enake že od leta 2009, zaradi česar agencijo postopoma zapuščajo najboljši novinarji." 

"STA kot agencija, ki skrbi za ključne informacije o dogajanju v družbi in državi, je potrebna in je kot taka v interesu vseh. Želimo pa si, da bi pri svojem delu bolj sledila programskim standardom in novinarskemu kodeksu," so še zapisali.

Zaskrbljenost v Evropski komisiji

V Evropski komisiji so ob današnjem odstopu direktorja Slovenske tiskovne agencije Veselinoviča obžalovali poslabševanje položaja in izrazili zaskrbljenost, slovensko vlado pa so znova pozvali k odločnemu ukrepanju za zagotovitev neodvisnosti in ustreznega financiranja agencije.

"Ta najnovejši razvoj dogodkov zelo pozorno spremljamo. Že večkrat smo izrazili resno zaskrbljenost in tudi pričakovanje, da slovenska vlada zagotovi neodvisnost in ustrezno financiranje STA," je poudaril govorec komisije Christian Wigand.

Ob tem je spomnil, da je podpredsednica komisije za vrednote in preglednost Vera Jourova minuli teden slovenskemu ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslala pismo, v katerem je izpostavila resnost položaja in oblasti spomnila na dolžnost financiranja javne službe agencije, ki jo je nedavno potrdilo tudi slovensko vrhovno sodišče.

"Obžalujemo in z zaskrbljenostjo spremljamo najnovejše poslabševanje položaja ter pozivamo slovenske oblasti, slovensko vlado, k odločnemu ukrepanju s ciljem, da se trenutni trend ustavi in obrne," je še izpostavil Wigand.

Takšen razvoj dogodkov po govorčevih besedah žal ponovno potrjuje potrebo po evropski zakonodaji za zaščito medijske svobode in pluralizma, konkretno po zakonu o medijski svobodi, ki ga je v govoru o stanju v EU sredi meseca napovedala predsednica komisije Ursula von der Leyen.

Tudi von der Leynova je sicer ob začetku slovenskega predsedovanja Svetu EU ob obisku v Sloveniji izrazila odločno prepričanje, da Slovenija mora spoštovati in zagotavljati svobodo medijev ter zagotoviti ustrezno financiranje medijev, pa je danes dodala govorka komisije Dana Spinant.

Jourova je sicer minuli teden v pismu Simonitiju izpostavila, da je slovensko vrhovno sodišče nedavno potrdilo, da je v skladu z nacionalno zakonodajo vlada dolžna zagotoviti neodvisnost in ustrezno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA.

Poudarila je tudi, da po njihovem razumevanju ta obveznost velja ne glede na sklenitev pogodbe o javni službi ter da menijo, da je notifikacija slovenskih oblasti o financiranju STA pri komisiji v začetku tega leta priznanje te obveznosti.

Ne spreglejte