Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
14.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prometna varnost otroci Marjan Fank Vesna Györkös Žnidar

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 14.46

8 let

Direktor policije Fank: Vsi, ki kršimo prometne prepise, delamo to naklepno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Jutri se začenja novo šolsko leto, ko bo šolski prag prvič prestopilo tudi 21.807 prvošolcev. Policija zato opozarja, naj bo vožnja previdna in strpna, še posebej v okolici izobraževalnih ustanov.

Otroci so najbolj ranljivi udeleženci v prometu in čeprav so, kot je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar, v marsičem bolj dovzetni kot odrasli, pa jim izkušenj na cesti primanjkuje.

"Otroci so tudi manj predvidljivi, za njihovo varnost pa smo odgovorni prav vsi; ne le starši, temveč vsi udeleženci v prometu, zato morajo vozniki vožnjo prilagoditi," je pred začetkom šolskega leta povedala notranja ministrica.

Delo policije je le eden od vzvodov za spreminjanje prometne kulture, ko bi morala biti toleranca do alkohola ničelna. "Prometna varnost je že desetletje konstanta v policiji, a vanjo se premalo vlaga, še vedno se srečujemo tako s kadrovsko podhranjenostjo kot zastarelim voznim parkom in dotrajano opremo," je poudarila ministrica. Nekaj sredstev so sicer dobili, a v policijo je nujno konstanto vlagati, kajti varnost na cesti bodo sicer težko zagotavljali.

Otroci so nepredvidljivi "Gre za posebej ogroženo populacijo, zato morajo biti deležni posebne pozornosti, saj so otroci neuki glede lastne varnosti," je poudaril tudi direktor policije Marjan Fank. Čeprav vozniki na omejitve 30 ali 50 kilometrov na uro gledajo z mešanimi občutki, pa je lahko vožnja po predpisih odločilnega pomena.

"Analize kažejo, da v primeru trčenja pri 50 kilometrih na uro kar 80 odstotkov udeležencev v umre, medtem ko se številka pri 30 kilometrih na uro ustavi pri desetih odstotkih," je povedal Fank.

Poudarja tudi, da se premalo zavedamo, da se pri prometnih nesrečah ne moremo izgovarjati na splet okoliščin: "Vsi, ki kršimo cestnoprometne predpise, delamo to naklepno, ne zavedajoč se posledic, ki jih ne občutijo le žrtve, temveč tudi povzročitelji."

Prometna kultura ne pride z vozniškim dovoljenjem "Prometna kultura se ne oblikuje s postopkom pridobivanja vozniškega dovoljenja, temveč se gradi od malih nog z vzgojo doma. Predvsem pa z zgledom," dodaja Fank, ki poziva vse udeležence v prometu k spoštovanju predpisov. Pa ne le v prihajajočih dneh, temveč skozi vse leto.

Kot vsako leto bodo policisti prisotni na šolskih poteh, predvsem pa pred vrtci in šolami. Preverjali bodo ustavljanje voznikov pred prehodi za pešce, merili hitrost vožnje, posebej pozorni bodo tudi na uporabo varnostnih pasov.

Izvajale se bodo tako preventivne kot represivne aktivnosti. V ospredju bodo sicer najprej preventivne aktivnosti, represivno pa se bo ukrepalo proti tistim, ki opozoril o varnosti ne bodo upoštevali.

Ne spreglejte