Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 2. 2008,
19.23

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 4. 2. 2008, 19.23

8 let, 2 meseca

Diplomat Šetinc pod drobnogledom zaradi afere z dokumenti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi domnevnega posredovanja internih dokumentov Dnevniku je pod drobnogledom veleposlanik Marjan Šetinc, kaže sporočilo izvršnega odbora sindikata slovenskih diplomatov (IO SSD).

Na zunanjem ministrstvu sporočila sindikata sicer ne komentirajo, so pa zagotovili, da so vsi postopki v skladu z zakonom in da preiskava še poteka. Izvršni odbor sindikata je v sporočilu za javnost izrazil oster protest, ker je minuli petek v pisarno veleposlanika vstopilo osem oseb, med njimi tudi generalni sekretar zunanjega ministrstva, in mu zaseglo njegov službeni računalnik. Pojasnili so mu, da so iz telefonskih pogovorov ugotovili, da je komuniciral s časnikom Dnevnik. Nato naj bi računalnik predali kriminalistom, piše v sporočilu. Preiskava še poteka Šetinc je sicer član izvršnega odbora sindikata diplomatov, po njihovem mnenju pa je bil tovrsten "ponižujoč postopek" namenjen zastraševanju sindikalno angažiranih uslužbencev ministrstva. Na MZZ so dejali le, da preiskava o posredovanju internih dokumentov, ki naj bi govorili o ameriških stališčih glede slovenskega predsedovanja EU, še vedno poteka. Dopisa izvršnega odbora sindikata pa niso želeli komentirati. Šetinc: Z razkritjem dokumenta na MZZ nimam nič Diplomat Marjan Šetinc je za TV Slovenija dejal, da ne ve, zakaj so mu na zunanjem ministrstvu zaplenili službeni računalnik. Zanikal je tudi vpletenost v razkritje internega dokumenta zunanjega ministrstva, ki naj bi govoril o ameriških pritiskih na slovensko predsedovanje EU.

Šetinc je na novinarsko vprašanje, ali gre za preiskavo, povezano z odtujitvijo dokumenta, dejal, da mu to ni znano. Sicer pa so po njegovih besedah "vsi dokumenti na strežniku in se za vsakega ve, kam gre in kje je". Ob tem je Šetinc vnovič poudaril, da z razkritjem internega dokumenta časniku Dnevnik nima nič. "Absolutno je nemogoče, da bi s tem kaj imel, to je možno samo v teoriji," je poudaril.

Zapisnik s sestanka v Washingtonu Omenjeni dokument vsebuje zapisnik pogovorov s sestanka političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi predstavniki ameriške administracije dali Drobniču vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU.

Dokument, ki sicer ni nosil oznake zaupno, je konec januarja objavil Dnevnik, kar je povzročilo diplomatsko zadrego za slovensko predsedstvo EU, po drugi strani pa so se pojavila vprašanja o ravnanju z občutljivimi dokumenti znotraj MZZ. Ministrstvo je nato sprožilo preiskavo, zaradi afere pa je že odstopil politični direktor MZZ Drobnič.

Ne spreglejte