Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 12. 2017,
6.34

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,50

Natisni članek

Natisni članek

vreme dež poplave Agencija ARSO veter

Ponedeljek, 11. 12. 2017, 6.34

6 let, 9 mesecev

Zaradi sneženja 300 gospodinjstev še vedno brez elektrike

Narasle vode poplavljajo šole in kleti, več tisoč odjemalcev brez elektrike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Orange 7,50
Jezersko, vreme, cesta | Foto Gasilci Kranj

Foto: Gasilci Kranj

Narasle vode, zemeljski plazovi, močan veter in sneg v različnih delih države povzročajo obilo preglavic. Gasilci so imeli največ dela na Koroškem in na Gorenjskem, kjer je voda vdirala v kleti in poplavljala šole. Zaradi močnega vetra in padajočih dreves so se na Jezerskem oglasile sirene.

Na Zgornjem Jezerskem nevšečnosti povzroča zlasti močan veter, ki je podrl več dreves. Nekatera od njih so padla na daljnovode, zaradi česar so se pojavili izpadi električne energije. Na kraju dogodka so posredovale dežurne službe Elektra Gorenjske.

Zaradi močnega vetra in padajočih dreves ‎je cesta Preddvor - Jezersko in v obratni smeri od vasi Potoče naprej zaprta. Zaprta bo ostala predvidoma celo noč do odstranitve posledic.

Na cesti so drevesa, okoliščine pa predstavljajo veliko nevarnost za ljudi in premoženje, so sporočili s PU Kranj. Zaradi nevarnosti je bil na tem območju sprožen tudi zvok sirene, ki predstavlja alarmni znak za nevarnost. Prebivalci na tem območju naj se zadržujejo na varnem in naj se izogibajo gibanju na prostem. Enako velja za voznike, ki naj ne vozijo po tem območju dokler nevarnost ne bo mimo, opozarjajo na policiji. Za prebivalce skrbita civilna zaščita in občina.

Neprevozne so tudi ceste čez Sorico (pri Nemskem Rovtu), proti Jereki, Koprivniku‎, med Logom in Gabrsko goro ter Železniki in Davčo.

Močan veter drevesa podira tudi na območu Bohinja, kjer je po poročanju Radia Slovenija nekaj pred 20. uro sirena prav tako sporočila splošno nevarnost zaradi močnega vetra in padajočih dreves. Cesta do Jereke je zaprta. Voda na Brodu ogroža hišo, zaradi podrtega drevja pa je zaprta cesta Jereka–Koprivnik, prav tako tudi cesta Vresje–Sorica. Električni kabel na vozišču pa ovira promet na cesti Bled–Bohinj pri Logu v Bohinju, so sporočili s prometnoinformacijskega centra za državne ceste.

V Zalogu v občini Cerklje na Gorenjskem so gasilci v kletnih prostorih tamkajšnje osnovne šole zaradi dviga podtalnice pred vrata namestili protipoplavne vreče. Voda je tekla tudi v kurilnico osnovne šole v občini Gorenja vas-Poljane.

Ograja padla v gradbeno jamo

V Ljubljani in okolici so ponekod, med drugim na Mali Slevici v Velikih Laščah in na Golem v občini Ig, podrta drevesa ovirala tudi promet. Uprava za zaščito in reševanje poroča še o razkritih strehah v Dobrovi-Polhovem Gradcu in v Ljubljani. Veter je razkril tudi streho zasebnega vrtca na Poti ob Snežaku v občini Log-Dragomer, ter objekta v romskem naselju Lepovče v občini Ribnica.

Že opoldne je zaradi vetra ob Gosposvetski cesti v Ljubljani zaščitna gradbena ograja padla v gradbeno jamo.

V Črni na Koroškem voda zaliva prostore osnovne šole

Na Koroškem je v Črni voda zaliva prostore šolske knjižnice in telovadnice, imeli so tudi več izpadov elektrike. Za torek so v šoli tako odpovedali prevoze za 78 šolarjev vozačev. Razmere v šoli poskušajo reševati sproti, čakajo pa tudi na pomoč delavcev Elektra Celje.

Po podatkih uprave za zaščito in reševanje na območju Črne voda zaliva nekatere ceste in travnike, grozi pa tudi nevarnost plazov. Na območju Slovenj Gradca je močan veter odkril streho hleva v Zgornjem Razborju, težave zaradi meteornih voda so imeli tudi v Trobljah.

Pouka v torek ne bo

Pouka v torek ne bo na osnovni šoli v Dravogradu ter na podružnični šoli na Ojstrici. Kot je sporočila ravnateljica šole Marjeta Podgoršek Rek, so se tako odločili zaradi prevelike nevarnosti in poškodb na strehi šole, zaradi česar je zadrževanje v okolici šole v Dravogradu prepovedano. Podružnična šola Ojstrica pa je zaprta zaradi izpada elektrike in odpovedi šolskih prevozov zaradi ovir na cesti.

Brez elektrike trenutno več tisoč uporabnikov

Na Notranjskem je močan veter ruval drevesa in odkril več streh, med drugim tudi na skladišču podjetja Kovinoplastika Lož v Loški dolini. Zaradi težkega snega in močnega vetra, ki se je okrepil v dopoldanskem času, vedno več gospodinjstev ostaja brez elektrike. Na območju Elektra Ljubljane je trenutno brez električne energije že 6.646 gospodinjstev oziroma 173 transformatorskih postaj. Brez elektrike so ostali na območjih distribucijskih enot Ljubljane in okolice, Kočevja ter Novega mesta. Stanje na omrežju se sicer stalno spreminja.

Obilnim snežnim padavin je ponekod sledil še dež. | Foto: Klemen Korenjak Obilnim snežnim padavin je ponekod sledil še dež. Foto: Klemen Korenjak

Kot so sporočili iz Elektra Ljubljana, je v Kočevju brez elektrike ostalo 550 gospodinjstev, ki živijo na območju 26 transformatorskih postaj. V Trbovljah je brez elektrike trenutno 240 gospodinjstev, ki živijo na območju šestih transformatorskih postaj. Na Notranjskem je trenutno brez električnega omrežja 300 gospodinjstev na območju 13 transformatorskih postaj.

Poplavlja predvsem na Primorskem
Do ponedeljka zjutraj je na zahodu države padlo med 30 in 70 litri na kvadratni meter, ponekod tudi več. Od ponedeljka zjutraj do torka zvečer bo na zahodu padlo še od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, lokalno tudi več. Drugod bo padavin bistveno manj. 

Reki Vipava in Dragonja ter posamezni vodotoki na Primorskem poplavljajo. Vipava bo v popoldanskih urah poplavila v širšem obsegu. Razlivali se bodo tudi njeni pritoki. Reke na Primorskem se bodo v dopoldanskih urah ustalile in začele upadati. Razlivajo se tudi Ljubljanica in posamezni vodotoki na Notranjskem krasu. Čez dan bodo reke na teh območjih še naraščale.

V torek agencija za okolje pričakuje ponoven porast rek v zahodni, južni in osrednji Sloveniji. Na teh območjih pričakujejo poplavljanja rek. Reka Vipava bo po prehodnem upadanju čez dan ponovno narasla in poplavila v podobnem obsegu kot v ponedeljek. Poplavljene površine na Ljubljanskem barju se bodo še povečevale.


Video: Planet TV

Na Obali se pripravljajo na nove močnejše padavine

Z Obale poročajo, da se stanje po nočnem dežju se od jutra ni bistveno spremenilo. Kot je povedal poveljnik regijskega štaba civilne zaščite Zvezdan Božiča na Obali večjih težav zaenkrat ni, je še vedno poplavljena vas Sečovlje, v Strunjanu gasilci črpajo vodo, večji plaz je poškodoval hišo na vhodu v Piran.

Trenutno še vedno dežuje, voda je visoka, pravi Božič in dodaja, da se na hujši val pripravljajo s poplavnimi vrečami in drugim materialom, naročili pa so tudi črpalke iz državnih zalog.

Škode, ki jo je povzročilo deževje, pristojni trenutno še ne morejo oceniti. Se pa na Obali že pripravljajo na na močnejše deževje, ki je napovedano za torek.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) po nedeljskih poplavah na območju piranske občine priporoča, da ljudje vsa živila pregledajo, tista, ki so prišla v stik s poplavno vodo, pa zavržejo. Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, pa so verjetno varna, so poudarili. Kot so sporočili, morajo ljudje po poplavah vsa živila pregledati, ali morda ne vsebujejo tujkov, kot so koščki stekla ali drobci drugih poškodovanih predmetov. Živila, ki vsebujejo tujke, morajo ljudje zavreči. STA

Nevarnost snežnih plazov

Od danes do jutri zvečer bo v zahodni in severozahodni ter deloma v osrednji Sloveniji padlo od 50 do več kot 100 milimetrov padavin. Zaradi odjuge in velike količine novega snega je v gorah velika nevarnost snežnih plazov.

Padavine se bodo jutri zjutraj okrepile

Agencija za okolje (Arso) je napovedala, da bo jugozahodnik oslabel jutri dopoldne. Jutri bo oblačno. Padavine se bodo zjutraj krepile in čez dan zajele vso Slovenijo. V vzhodnih krajih jih bo malo. Zvečer bodo slabele. Meja sneženja bo sprva visoko, proti večeru se bo spustila do nadmorske višine okoli 1.100 metrov. Jugozahodni veter bo slabel. Temperature bodo večinoma od 6 do 14 stopinj Celzija.

V sredo bo sprva oblačno s padavinami. Hladneje bo, ponekod bo občasno snežilo do nižin. Popoldne bodo padavine od severovzhoda postopno ponehale. V četrtek bo sprva suho, a že dopoldne se bodo na zahodu ponovno začele pojavljati padavine, ki se bodo popoldne širile proti vzhodu. Po nižinah bo večinoma deževalo.

Ne spreglejte