Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 8. 2021,
15.48

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

7

Natisni članek

delovni čas zloraba zdravnik

Sreda, 11. 8. 2021, 15.48

2 leti, 8 mesecev

Devetim zaposlenim na ortopedski kliniki opozorila pred odpovedjo zaradi zlorab pri evidentiranju delovnega časa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

7

Ortopedska klinika UKC Ljubljana | Foto STA

Foto: STA

Nadzor na UKC Ljubljana je pokazal nepravilnosti pri evidentiranju delovnega časa pri 11 delavcih. Med njimi je eden podal odpoved pogodbe o zaposlitvi, pri enem je kršitev zastarela. Zaposlenim je bilo tako izdanih devet pisnih opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi, prav tako bodo od njih terjali neupravičeno izplačane zneske.

Služba za korporativno varnost je aprila ugotovila, da je skupina zaposlenih zdravnikov na ortopedski kliniki UKC Ljubljana večkrat skupinsko evidentirala svoj prihod ali odhod v ozkem časovnem oknu. Zdravniki, ki so jih pozvali, da pojasnijo dogajanje, so zanikali kakršnokoli zlorabo sistema. Nepravilnosti ni potrdil niti varnostnik, ki je izjavil, da nikoli ni izvajal evidentiranja zaposlenih in da sam ni zaznal, da bi to počel kdo drug.

V tem času na ortopedski kliniki ni bil nameščen videonadzorni sistem, s katerim bi preverili dejanski prihod in odhod delavcev, da bi lahko potrdili ali ovrgli sum nepravilnosti registracije prihoda in odhoda zaposlenih. Tako po navedbah ljubljanskega UKC niso obstajali zadostni dokazi, ki bi potrdili obstoj nepravilnosti in ki bi omogočili identifikacijo in individualizacijo oseb, ki naj bi zlorabili sistem za registracijo delovnega časa.

Naknadno so ugotovili nepravilnosti

Zatem je služba za korporativno varnost primerjala evidence prisotnosti in razporede delovnega časa zaposlenih na ortopedski kliniki, ki so jih podali v zvezi z opravljanjem dela pri drugem delodajalcu. Tako so ugotovili, da so bili nekateri delavci po evidenci delovnega časa na ortopedski kliniki prisotni na delovnem mestu, delo pa so dejansko opravljali pri drugem delodajalcu.

Nepravilnosti obravnava tudi inšpektorat za javno upravo, ki je UKC Ljubljana naložil, da nadzor razširi še na obdobje od marca do novembra lani. Postopek še ni zaključen, zato UKC zaposlenim še ni podal konkretnih zahtevkov za povračilo neupravičenih izplačil, ki jih bodo terjali nazaj.

 

Ne spreglejte