SiolNET. Novice Slovenija
0,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Denarna socialna pomoč višja za več kot 87 evrov

0,77

termometer

denarnica evri denar
Foto: Thinkstock

Denarna socialna pomoč za samsko osebo bo od 1. junija v skladu z zadnjimi spremembami zakonodaje višja za več kot 87 evrov in bo tako znašala 385,05 evra. Višji je tudi cenzus za varstveni dodatek. Dvig ne bo avtomatičen, zato je treba oddati vlogo na centru za socialno delo, opozarjajo na ministrstvu za delo.

Osnovni znesek minimalnega dohodka oziroma redna denarna socialna pomoč, izredna denarna socialna pomoč in posmrtnina od danes znašajo 385,05 evra. Cenzus za varstveni dodatek za samsko osebo od danes znaša največ 566,02 evra, medtem ko je do zdaj znašal 484,97 evra.

volišče, volitve, volivci, volilni listič, predsedniške volitve, glasovnica Novice Zakaj bojkotiranje volitev ni rešitev in zakaj znani Slovenci tega ne počno? #video

Za uveljavljanje višjega zneska je treba vložiti vlogo

Tisti, ki do denarne socialne pomoči oziroma varstvenega dodatka še niso upravičeni, so lahko vlogo vložili že maja. Tisti, ki že imajo veljavno odločbo o denarni socialni pomoči oziroma varstvenem dodatku, pa morajo za uveljavljanje višjega zneska oddati novo vlogo na center za socialno delo najpozneje do konca julija.

S 1. junijem se razširja tudi krog upravičencev do pogrebnine in posmrtnine na brate ali sestre, nečake ali nečakinje, vnuke ali vnukinje pokojne osebe, opozarjajo na ministrstvu.

Marjan Šarec Novice Šarec s preiskovalno komisijo nad SDS: Financiranje iz tujine je slabo znamenje

Vlada predlagala povišanje, odbor nato sprejel amandma Levice

Osnovni znesek minimalnega dohodka bo glede na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, ki jo je državni zbor sprejel aprila, znašal 385,05 evra do konca letošnjega leta, od leta 2019 pa se bo znesek znižal na 331,26 evra.

Vlada je predlagala zvišanje denarne socialne pomoči na 331,26 evra že s 1. junijem. Matični parlamentarni odbor je nato dopolnil predlog novele z amandmajem Levice, da znesek v obdobju od začetka junija do konca leta znaša 385 evrov.

Prejemnikov denarne socialne pomoči je bilo maja 49.854, prejemnikov varstvenega dodatka pa 16.649, so navedli na ministrstvu za delo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 75
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin