Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
11. 10. 2024,
6.12

Osveženo pred

2 uri, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Natisni članek

proračun Klemen Boštjančič

Petek, 11. 10. 2024, 6.12

2 uri, 57 minut

Delovna telesa DZ začenjajo obravnavo predlogov proračunov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,00
Klemen Boštjančič | Po besedah ministra Klemna Boštjančiča so oblikovanje obeh predlogov spremljale negotovosti, povezane z varnostnim stanjem, spoznanja o nezadostni konkurenčnosti in produktivnosti Evrope v primerjavi z globalnimi tekmeci ter ponovna vzpostavitev fiskalnih pravil v EU. | Foto STA

Po besedah ministra Klemna Boštjančiča so oblikovanje obeh predlogov spremljale negotovosti, povezane z varnostnim stanjem, spoznanja o nezadostni konkurenčnosti in produktivnosti Evrope v primerjavi z globalnimi tekmeci ter ponovna vzpostavitev fiskalnih pravil v EU.

Foto: STA

Zainteresirana delovna telesa DZ danes začenjajo obravnavo predlogov državnih proračunov za prihodnji dve leti, potem ko sta ju v sredo na izredni seji predstavila premier Robert Golob in finančni minister Klemen Boštjančič. V njiju se ohranjajo prioritete te vlade, to so zdravstvo, znanje, inovacije in gospodarstvo ter varnost in odpornost.

"Ne zmanjšujemo sredstev za obnovo po poplavah, ne ustavljamo se takrat, ko je treba zagotoviti sredstva za reforme," je v predstavitvi v DZ dejal Golob. Za plačno reformo bo šlo denimo v naslednjih letih dodatnih 1,4 milijarde evrov, za obnovo po poplavah je v posebnem skladu že zbranih 200 milijonov evrov, za izgradnjo novih neprofitnih najemnih stanovanj je prvič v zgodovini v enem letu na voljo 100 milijonov evrov.

Po ministrovih besedah so oblikovanje obeh predlogov spremljale negotovosti, povezane z varnostnim stanjem, spoznanja o nezadostni konkurenčnosti in produktivnosti Evrope v primerjavi z globalnimi tekmeci ter ponovna vzpostavitev fiskalnih pravil v EU. "Verjamem, da lahko z odločnimi ukrepi in z medsebojnim sodelovanjem gradimo družbo, v kateri bo imel vsak možnost za dostojno življenje in napredek," je dejal.

Parlamentarna delovna telesa bodo dokumente obravnavala v naslednjih dneh 

Za leto 2025 je DZ proračun sprejel že novembra lani, z zdaj predlaganimi spremembami pa se prihodki zvišujejo za 4,6 odstotka na 15,2 milijarde evrov in odhodki za osem odstotkov na 17,1 milijarde evrov. Na podobni višini bo poraba ostala tudi v letu 2026, medtem ko naj bi se prilivi v proračun povečali za dodatnih 4,5 odstotka.

Parlamentarna delovna telesa bodo proračunske dokumente obravnavala v prihodnjih dneh, kot prvi se bodo z njimi danes seznanili člani odborov DZ za pravosodje in za kulturo. O obeh proračunih bo DZ odločal na redni seji, ki se začne 18. novembra, tik pred tem bo o predlaganih dokumentih in vloženih dopolnilih odločal še matični odbor za finance.

evro denar
Novice Vlada pošilja v Bruselj proračunske načrte do leta 2028
denar
Novice Proračun v devetih mesecih s 462 milijoni evrov primanjkljaja
Ne spreglejte