Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 4. 2015,
7.56

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

praznik

Ponedeljek, 27. 4. 2015, 7.56

6 let, 7 mesecev

Dan upora proti okupatorju: spomin na odporniško organizacijo Slovencev (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dan upora proti okupatorju ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni.

Predsednik republike Borut Pahor je ob tem čestital državljankam in državljanom. Poudaril je, da smo Slovenci z uporom proti okupatorju ohranili nacionalno svobodo, kar nam je pol stoletja kasneje omogočilo ustanovitev samostojne države. Današnji praznik, dan upora proti okupatorju, po njegovi oceni začenja praznovanje celotne svobodne mednarodne skupnosti, ki se bo skupaj s Slovenci kot delom zavezniških sil sredi prejšnjega stoletja v uporu zoper okupatorja veselila konca druge svetovne vojne.

V predsedniški palači so odprli vrata obiskovalcem Ob priložnosti slovenskega državnega praznika je v uradu predsednika republike potekal dan odprtih vrat. Okoli 250 obiskovalcev si je pod strokovnim vodstvom uslužbencev protokola ogledalo predsedniško palačo, obiskali so delovne prostore predsednika republike, si ogledali nastop Zelenega Jurija ter menjavo častne straže Slovenske vojske, ki je ob vseh državnih praznikih postrojena pred predsedniško palačo, so sporočili iz predsednikovega urada.

V kristalni dvorani je tudi razstavljena maketa spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam na območju Slovenije. Spomenik bodo predvidoma leta 2016 postavili na ljubljanskem Kongresnem trgu.

V Ljubljani slovesnost in tudi oživitev nekdanjega Radia Kričač Ob dnevu upora proti okupatorju je Zveza združenj borcev za vrednote NOB v Ljubljani dopoldne pripravila osrednjo slovesnost. Osrednji govornik na slovesnosti zveze je bil nekdanji aktivist Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF), kulturni delavec, diplomat in publicist Bogdan Osolnik. Kot neizpodbitno dejstvo je označil to, da sta bila Hitler in Mussolini začetnika druge svetovne vojne, ki sta sklenila uničiti slovenski narod in si za vedno prilastiti njegovo ozemlje. "Samo ta zgodovinska ugotovitev je dovolj za sklep, da s takim okupatorjem ozemlja nobeno sodelovanje ne more biti dovoljeno in je zavrženo dejanje," je dejal Osolnik.

Ustanovitev protifašističnega gibanja in pričetek odpora okupatorju je označil za skorajda čudež, saj je slovenski narod takrat, ko je bil "osamljen, brez pravih sosedov".

Po desetletjih od konca druge svetovne vojne je prav pred današnjim praznikom znova zaživel tudi medvojni radio v Ljubljani, Radio Kričač, ki bo na frekvenci 88.8 MHz oddajal do 9. maja.

Ne spreglejte