Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
27. 4. 2016,
13.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Natisni članek

25 let Slovenije

Sreda, 27. 4. 2016, 13.00

6 let, 7 mesecev

Da se ne pozabi: kaj so slovenski politiki govorili, ko je Slovenija stopala na pot samostojnosti (video)

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

34

Preberite, kako so pred 25 leti, ko smo si Slovenci prizadevali za neodvisno in suvereno državo, razmišljali pomembni politiki, med katerimi mnogi še danes krojijo politično usodo Slovenije.

Ob bližajoči se 25. obletnici razglasitve slovenske samostojnosti smo zbrali nekatere odmevnejše izjave takratnih političnih akterjev.



Predsednik Slovenske kmečke zveze in podpredsednik Demosa Ivan Oman, 1. 1. 1990 (Vir: Osamosvojitvena vlada, Rosvita Pesek)

"Mi gremo na volitve zato, da zmagamo." 

 | Foto:



Predsednik Zveze komunistov Slovenije in prvi slovenski predsednik Milan Kučan, 31. 1. 1990 (Vir: Delo)

"O odcepitvi Slovenije od Jugoslavije je težko celo misliti, ker to ni nikoli bila moja najintimnejša opcija. Z njo se ne morem sprijazniti. Toda taka Jugoslavija za nikogar ni dobra."

 | Foto:



Predsednik koalicije Demos Jože Pučnik, 8. 2. 1990 (Vir: TV Slovenija, povzeto po Osamosvojitveni vladi, Rosvita Pesek)

"Dediščina je zelo huda, ampak to je naša dediščina, se pravi slovenska dediščina, druge nimamo."

Fotografijo hrani muzej novejše zgodovine Slovenije. Avtor: Tone Stojko | Foto: Fotografijo hrani muzej novejše zgodovine Slovenije. Avtor: Tone Stojko



Minister za mednarodno sodelovanje v Demosovi vladi Dimitrij Rupel, 27. 2. 1990 (Vir: Delo) 

"Slovenska opozicija – poleg razumljive in samoumevne zahteve po demokratični ureditvi nacionalnega življenja vsake nacije – zahteva suverenost nacionalnih držav jugoslovanskih narodov in takšno konfederativno ureditev, ki bo varovala obmejne suverenosti. To pomeni, da morajo naprej nastati nacionalne oziroma republiške ustave, šele nato pa je mogoče začeti pogovor o zvezni ustavi, ki je za nas preprosta, racionalna pogodba o medsebojnih odnosih."

 | Foto:



Prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle, marec 1990 (Vir: TV Slovenija, povzeto po Osamosvojitveni vladi, Rosvita Pesek)

"Gospe in gospodje, nas razganja! Slovenske pomladi se ne da več ustaviti. Pridite na cvetno nedeljo na volišča in si vzemite prihodnost."

 | Foto:



Janez Drnovšek, predsednik predsedstva SFRJ, na vprašanje tujega novinarja, kaj misli o pogledih strank, ki zagovarjajo izstop Slovenije iz Jugoslavije (Vir: TV Slovenija)

"V nekaterih strankah tako mislijo, v drugih mislijo, da to ni modro. Ne želim tega komentirati."

 | Foto:



Poslanec ZSMS Mile Šetinc, 12. 11. 1990 (Vir: Dnevnik)

"Suverenost Slovenije nas zanima le toliko, kolikor omogoča udobno, spodobno in mirno življenje vsakdanjih ljudi, tudi tistih, ki niso ali nočejo biti Slovenci. Zgolj zaradi časti, ponosa ali svetosti se nam ne da jesti trave, tudi če je ta izključno slovenska. K požrtvovalnosti in, bog ne daj, herojstvu bomo stremeli le takrat, ko ne bomo imeli več svobodne izbire. Po stari politični klasifikaciji smo torej sredinska stranka."

Avtor: časnik Finance | Foto: Avtor: časnik Finance



Notranji minister v Demosovi vladi Igor Bavčar, 17. 12. 1990 (Vir: Delo) 

 

"Ankete javnega mnenja izpred nekaj dni kažejo, da več kot 85 odstotkov ljudi meni, da je treba absolutno braniti slovensko neodvisnost in integriteto naše republike pred vsemi, tudi tistimi, ki si prizadevajo, da bi JLA uporabili za svoje politične cilje. Ne gre za strah, ampak za odločnost."

 | Foto:



Jože Pučnik na dan izvedbe plebiscita o samostojnosti, 23. 12. 1990 (Vir: TV Slovenija)

"Jugoslavije ni več, Jugoslavije ni več, gre za Slovenijo." 



Predsednik skupščine France Bučar, 27. 12. 1990 (Vir: Delo)

"Jugoslavija kot enovita država, tudi če se formalno imenuje federativna, navadna ali moderna, je za življenje nesposobna tvorba. Sama po sebi terja prisilo, antidemokratičnost, s tem pa tudi tako družbeno ureditev, ki zatiranje in antidemokratičnost potrebuje kot svojo temeljno povezovalno silo."

 | Foto:



Obrambni minister v Demosovi vladi Janez Janša, 2. 6. 1991 ob prisegi prve generacije slovenskih vojakov

"Slovenski fantje in dekleta so v zgodovini prisegali različnim postavam. V dveh vojnah so prisegali tudi že lastni domovini, danes boste prvič prisegli svoji domovini v miru. V miru zato, da ne bo potrebno prisegati v vojni, kajti vojno je mogoče s pametno politiko skoraj vedno preprečiti."



Lojze Peterle, 25. 6. 1991 (Vir: Osamosvojitvena vlada, Rosvita Pesek)

"Danes potrjujemo v slovenski skupščini plebiscitarno voljo državljanov Slovenije z rojstvom suverene države Republike Slovenije. To počnemo dostojanstveno, pokončno, demokratično, odločno in prijateljsko do vseh, ki jih vodijo dobri nameni. Odločamo se za več svobode, za tako ureditev in status te države, da v prihodnje nikomur ne bo treba zardevati zaradi primerjav z drugimi. Lastna država nam ni absolutna vrednota, je pa za nas nujen okvir za normalno ustvarjanje v družbi evropskih narodov."

 | Foto:



Milan Kučan ob razglasitvi slovenske samostojnosti, 26. 6. 1991:

"Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan."

 | Foto:



Janez Janša med osamosvojitveno vojno (Vir: TV Slovenija)

"Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da so vojake, ki so jih pripravljali na to, da bodo odšli proti zahodnim in severnim mejam, pripravljali na način, da so jim govorili, da je država ogrožena s tem, ko se na naših zahodnih mejah kopičijo oborožene sile Italije, in da je potrebno obraniti državo, kar je popoln nesmisel."

 | Foto:

V rubriki 25 let Slovenije predstavljamo zgodbe iz časa slovenskega osamosvajanja in dogodke, ki so na drug način povezani s časom pred 25 leti. Brali boste lahko o dogodkih ob osamosvojitvi in njihovih akterjih, o tem, kakšno je bilo življenje v tistem času, kakšna je bila povprečna plača in kaj je bilo mogoče kupiti zanjo, s kakšnimi vozili smo se prevažali Slovenci, kdo so uspešni posamezniki, rojeni v žlahtnem letu 1991, in druge prispevke, povezane s slovensko petindvajsetico.

Ne spreglejte