SiolNET. Novice Slovenija
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Črnomaljska občina prejela več kot 1.500 vlog za prijavo škode po toči

0,03

termometer

Toča klestila tudi v tovarni Akrapovič v Črnomlju
Foto: Mitko Blatnik

Pred 14 dnevi so na črnomaljski občini začeli zbiranje vlog za prijavo škode, ki je nastala zaradi nedavnega močnega neurja s točo, v predpisanem roku pa so prejeli več kot 1.500 vlog. Upoštevali bodo tudi zakasnele vloge in vse nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo sistema za ocenjevanje škode uprave za zaščito in reševanje.

Črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič je za STA povedala, da število vlog predstavlja tudi število poškodovanih objektov v občini in da bodo zbrane podatke nemudoma začeli vnašati v spletno aplikacijo AJDA. Za čim hitrejši vnos bo potreben podaljšan delovni čas, je dodala.

Na temelju teh bo nato državna komisija za ocenjevanje škode pripravila končno oceno škode ter jo poslala v potrditev vladi. Ta jo bo potrdila, če škoda presega 0,3 promila prihodkov državnega proračuna, ter pristojnemu ministrstvu naložila, da pripravi program odprave posledic.

Milan Brglez, Miro Cerar Novice V SMC po izključitvi Brgleza poudarjajo, da ne gredo v Janševo koalicijo

Ocena skupne škode presega 20 milijonov evrov

Kot je nadaljevala županja, dozdajšnja ocena skupne škode v Občini Črnomelj presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija.

Glede poteka sanacije je pristavila, da so že veliko postorili, veliko dela pa jih še čaka. Vse poškodovane hiše in druge objekte so gasilci začasno zaščitili s prekrivno folijo, zasebniki pa imajo pri prekrivanju poškodovanih streh s kritino težave predvsem zaradi omejenega števila krovcev.

Ocenjevanje škode na terenu zavarovalnice in posebna komisija še niso končale, najbolj socialno ogroženim pa s svojo pomočjo pomagajo Rdeči križ, Karitas, območna gasilska zveza in občina, je še povedala Čemas Stjepanovičeva.

Zrče Novice V Zrčah ubili Britanca, morilca ujele kamere

50 vojakov opravilo skupaj skoraj 2.400 delovnih ur

Kot pomaranče debela toča je del Črnomlja sicer prizadela 8. junija.

Na poziv civilne zaščite je posledice neurja v Črnomlju pomagala odpravljati tudi Slovenska vojska. Po njenih podatkih je med 16. in 21. junijem v Črnomlju pomagalo 50 vojakov z desetimi tovornimi vozili ter s prekucnikom in rovokopačem z vozniki. Vojaki so opravili skupaj skoraj 2.400 delovnih ur. Pomagali so predvsem pri popravilu streh in čiščenju ter odvozu različnega materiala, ki ga je uničila toča.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video Ločevanje otrok od staršev Novice Ameriške zvezne države v tožbo zaradi ločevanja otrok od staršev Ana Desetnica Novice Ana Desetnica začenja popotovanje po Sloveniji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin