Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 8. 2015,
17.31

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

begunci Miro Cerar nevladne organizacije Karl Erjavec

Petek, 28. 8. 2015, 17.31

4 leta, 10 mesecev

Cerar po sestanku z nevladniki o beguncih zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik vlade Miro Cerar je po sestanku z nevladnimi organizacijami dejal, da bo Slovenija pri obravnavi beguncev upoštevala predvsem načelo humanitarnosti, saj gre za ljudi v stiski.

Premier Miro Cerar je izrazil zadovoljstvo, da s predstavniki nevladnih organizacij "govorijo skupni jezik". Ponovil je, da je država pripravljena tudi na sprejem večjega števila beguncev. Slovenija bo upoštevala tudi načelo solidarnosti, saj mora kot članica EU sodelovati pri razdelitvi bremen pri sprejemu beguncev. Med pomembnimi merili bodo tudi integracijska zmožnost države in element varnosti ter zagotavljanje nemotenega delovanja države.

Cerar v Evropi ne bi gradil zidov Ne zavzema se, da bi v Evropi gradili zidove, in se zaveda, da je begunsko vprašanje velik izziv. Slovenija lahko pokaže, da zna biti solidarna, pomembno pa je tudi, da v beguncih ne vidimo samo izziva, ampak tudi priložnost. Vključevanje beguncev v družbo je lahko dobro za vse, pravi Cerar. Nevladniki bodo sodelovali z vlado Vlada je usklajevalno skupino, ki bo bdela nad ukrepi ob morebitnem prihodu beguncev, razširila s predstavniki nevladnih organizacij. V skupini bodo tudi predstavniki lokalnih skupnosti, s katerimi se bo predsednik vlade sestal v prihodnjih dneh. Skupino bo vodil zunanji minister Karl Erjavec.

Predstavnica nevladnih organizacij Veronika Bajt iz Mirovnega inštituta je dejala, da so s sestankom zadovoljni, a hkrati do vlade ostajajo kritičnih, saj je njihova naloga, da bdijo nad vladnimi ukrepi.

Čeprav so bile nevladne organizacije v zadnjih tednih kritične do vlade, ki naj ne bi bila pripravljena na begunski val, Bajtova danes ni konkretno odgovorila na vprašanje o tem, kaj konkretno jih moti. Nevladne organizacije predvsem opozarjajo na težave, preden do njih pride, pravi.

Dodala je, da se je več kot 25 nevladnih in humanitarnih organizacij dogovorilo o usklajenem delovanju, medsebojnem obveščanju in prednostnih nalogah pri spopadanju z begunsko krizo.

Nežni policisti Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je dejala, da bodo v sedmih dneh določili dodatne lokacije za morebitno nastanitev beguncev za tretjo fazo kontingentnega načrta, ki ga je vlada sprejela julija. V drugi fazi načrta je predvidena namestitev do 500 beguncev, za tretjo fazo pa števila še ni mogoče določiti, ker še ni znano, koliko beguncev bo Slovenija sprejela.

Notranja ministrica še pravi, da se na policiji zavedajo, da gre za zelo občutljivo področje. Policisti bodo spoštovali človekove pravice in dostojanstvo beguncev brez diskriminacije in poniževalnega ravnanja, zagotavlja Györkös Žnidarjeva.

Ne spreglejte