Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 11. 2014,
14.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Miro Cerar

Petek, 21. 11. 2014, 14.56

7 let, 12 mesecev

Cerar o Janši: Spoštovali bomo odločitev ustavnega sodišča (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Predsednik vlade Miro Cerar poudarja, da bo njegova stranka SMC spoštovala odločitev ustavnega sodišča, ki je predsedniku SDS Janezu Janši do končne odločitve začasno vrnilo poslanski mandat.

Cerar je sicer na novinarska vprašanja o Janševem mandatu odgovarjal v času, ko je v javnosti krožila neuradna informacija, da naj bi ustavno sodišče Janši vrnilo mandat. "Ko bo sprejeta odločba, bo naša stranka spoštovala odločitev ustavnega sodišča, kot je treba na splošno spoštovati sodne odločbe. Prepričan sem, da bodo temu sledile vse državne institucije," je dejal premier.

Ustavni pravnik Cerar ne želi, da zadeve mešamo Kako odgovarja na očitke SDS, ki se čudi, kako je lahko kot ustavni pravnik dopustil, da je SMC sodelovala pri odvzemu Janševega mandata?

"Na našo stranko že zdaj padajo številni neutemeljeni očitki. Spoštovali bomo odločbo ustavnega sodišča, tako kot smo zavezani institucijam pravne države. Komentar v zvezi z odločbo in položajem gospoda Janeza Janše bo mogoč šele, ko bo ta odločba znana. Sicer pa bi prosil, da ne mešate zadev, kot so politika in delovanje naše stranke ter odločanje pravosodnih institucij. To vedno poudarjamo in tako ravnamo. Te institucije je treba spoštovati," je dejal Cerar.

Protiustavnost? Niti ne. Kaj pa je s politično odgovornostjo, če bi se izkazalo, da je bila odločitev vladajoče koalicije protiustavna? Predsednik vlade pravi, da bodo odločbo preučili, če bi bila v odločbi zapisana kakšna protiustavnost. "Ne morem na pamet govoriti, da je bilo kaj protiustavnega, jaz sem prepričan, da niti ne."

V parlamentu so poglobljeno razmišljali Predsednik SMC je prepričan, da je bil razmislek v parlamentu o odvzemu Janševega mandata zelo poglobljen. Poslanci so upoštevali vse možnosti, ki so jih pravniki dopuščali, razmislek pa je bil znotraj zakonitih pravnih okvirov. "Seveda pa je eno spoštovati zakon, drugo pa je ustavni okvir, ki ga je ustavno sodišče verjetno tudi vzelo v obzir. Počakajmo, da vidimo, kako se bo glasila odločba."

Samoumevna odločitev ustavnega sodišča Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je odločitev ustavnega sodišča označil kot samoumevno. Tanko trdi, da je ustavno sodišče z odločitvijo pritrdilo tistemu, kar so v SDS ves čas zatrjevali – da je bil postopek, povezan s prenehanjem mandata Janezu Janši, protipraven.

Sodišče sicer ni vsebinsko odločalo o tem, ali so bile Janši kršene človekove pravice, začasno pa mu je mandat vrnilo z glasovanjem pet proti štiri. Zakaj torej Tanko misli, da bi lahko iz odločbe sklepali, da je šlo za protipravni odvzem mandata? "Bistveno večje soglasje je bilo, da se pobuda vzame v obravnavo," pravi vodja poslancev Janševe stranke.

Optimist Tanko To torej pomeni, da je pobuda utemeljena, poleg tega pa dozdajšnja praksa ustavnega sodišča kaže, da v primeru sprejema pobude sodišče odloči v prid pritožnika, sklepa Tanko. "Če boste pogledali preostala ločena mnenja, mislim, da ni kakšnih posebnih razlogov, da ustavno sodišče ne bi odločilo v smeri trajne vrnitve mandata."

Petne žile Tanko sicer meni, da bo šlo ravnanje koalicijskih poslancev in tistih, ki so omogočili prenehanje mandata Janši, v slovensko zgodovino kot "eno od najbolj zavržnih dejanj, kar se jih je dogodilo v državnem zboru". V koaliciji so iz petnih žil izumljali ustavne, zakonske in poslovniške konstrukte, ki so Janši vsaj začasno onemogočili politično delo in učinkovito delo poslanske skupine, pravi Tanko.

Trije naj odstopijo Predsednik vlade Miro Cerar v državnem zboru "v finalnem obračunu z Janezom Janšo" sicer ni sodeloval, je pa s svojimi izjavami ves čas usmerjal in podpiral postopek, pravi vodja največje opozicijske poslanske skupine. Tako v SDS pričakujejo, da Cerar odstopi in da enako storita tudi predsednik DZ Milan Brglez in predsednik parlamentarne mandatno-volilne komisije Mitja Horvat.

"Odločitev ustavnega sodišča ne pomeni še končne odločitve o Janševem mandatu" Namestnica vodje poslanske skupine SMC Lilijana Kozlovič je v izjavi novinarjem poudarila, da odločitev ustavnega sodišča še ne pomeni končne odločitve o Janševem mandatu, sporoča pa, da gre za zahtevno vprašanje, o katerem je treba še odločati. Ustavno sodišče bo namreč presojalo zakon o poslancih.

Državljanom pa po njenih besedah sporočajo, da so poslanci tisti, ki na podlagi svojega mandata odločajo o zakonskih in drugih družbenih vprašanjih, ki nikoli niso preprosta. Tako je prav, da je ustavno sodišče tisto, ki reče končno besedo, če se poslanci morda zmotijo, meni poslanka.

Vsekakor pa si po njenih besedah v največji poslanski skupini želijo, da bi v vseh vprašanjih, pri katerih v izhodišču ni videti, da obstaja soglasje, to našli. Tako upajo, da bo odločitev ustavnega sodišča, ki jo bodo spoštovali, jasno odgovorila, kako ravnati v konkretnem primeru. "Vsekakor pa je trenutna odločitev in s tem tudi odgovornost na ustavnem sodišču," je dodala Kozlovičeva.

Milan Brglez: Janša je že na poti v parlament Predsednik DZ Milan Brglez je pojasnil, da je prvak SDS Janez Janša, ki se po odločitvi ustavnega sodišča vsaj začasno vrača v poslanske klopi, že na poti v DZ. S prevzemanjem politične odgovornosti, ki jo vidi v odgovornosti do volivcev in do vsaj 46 poslancev, pa bo Brglez počakal na dokončno odločitev ustavnega sodišča, je povedal novinarjem.

Brglez ob tem izpostavlja, da se iz odločitve vidi, da gre za kompleksno zadevo ter tako ni čudno, da so imeli tudi v DZ določene težave s tem. Zadovoljen je tudi, da je ustavno sodišče vzelo v presojo zakon o poslancih, ki je po Brglezovih besedah tudi osnova, na kateri je bila odločitev DZ o prenehanju Janševega mandata sprejeta.

"Vse to govori o tem, da stvari niso preproste in se tudi ustavni sodniki niso mogli odločiti o vseh zadevah, ki so relevantne za to odločanje," je dejal. Po njegovih besedah je pomembno, da je od tega trenutka naprej oz. od trenutka, ko sta on kot predsednik DZ in Državna volilna komisija prejela odločitev ustavnega sodišča, mandat Janši vrnjen in se bo zato danes pojavil v DZ. To bo po Brglezovem mnenju povzročilo nekaj tehničnih težav in bo treba zaradi tega najverjetneje nekoliko prekiniti sejo DZ. Janša je že na poti v DZ, je novinarjem pojasnil Brglez.

Združena levica: Kdaj bo te farse konec? "Državni zbor, ki so ga napolnili novi obrazi, obljubljajoči spremembe politike, se že od svoje prve seje pred skoraj štirimi meseci ukvarja skoraj izključno z eno osebo – Janezom Janšo," je v sporočilu za javnost zapisala poslanska skupina Združene levice.

"Združena levica je na začetku mandata pozivala Državni zbor, da se takoj sprejme odločitev. A koalicija je tri mesece zavlačevala in omahovala z ustanavljanjem komisij in pridobivanjem pravnih mnenj ter se izogibala sprejemanju odločitve," še dodajajo, o današnji odločitvi ustavnega sodišča pa menijo: "Ustavno sodišče RS se je očitno odločilo slediti zgledu Državnega zbora in bo agonijo še podaljšalo. Ustavno sodišče danes ni odločalo o samem mandatu, temveč se je odločilo za presojo ustavnosti Zakona o poslancih. S takim tempom sprejemanja odločitev bo pred epilogom te farse prej konec mandata."

Ob koncu sporočila za javnost pa so odločno dodali: "Janez Janša je še vedno zapornik in po našem mnenju ne spada v poslanske klopi."

"Pravo in razum ne hodita po isti poti" "Danes je spet dokazano, da pravo in razum ne hodita po isti poti, a živimo v Sloveniji," je bil glede odločitve ustavnega sodišča oster vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Ob tem je priznal, da bi moder politik danes rekel, da odločitev ustavnega sodišča ne komentira. A meni, da je včasih treba reči bobu bob. Ustavno sodišče je po njegovem mnenju še enkrat pokazalo, "da je kot stolp v Pisi – nagnjen zelo na desno".

"Prišel je čas, da ustavno sodišče resno razmisli o svojih odločitvah" Težko je živeti v državi, kjer toliko časa porabimo za razmišljanje, ali zapornik spada v parlament ali ne, pa je menil vodja poslancev ZaAB Jani Möderndorfer. Odločitev ustavnega sodišča ni dokončna in upa, da bo čim prej končalo to agonijo. Po njegovem mnenju je prišel čas, da ustavno sodišče resno razmisli o svojih odločitvah. Tudi v preteklosti je po njegovih besedah že odločilo o referendumih, kjer se je presojalo o človekovih pravicah, spreminjali so ulice, ustanavljali občine, tokrat pa se morajo še odločiti, ali bodo zapornika dokončno vrnili v parlament.

NSi: Odločitve sodišč je potrebno spoštovati V poslanski skupini NSi so danes spomnili, da so že pred odvzemom mandata Janši menili, da bi bilo takšno dejanje lahko v nasprotju z veljavno zakonodajo in ustavo in da je tako menila tudi zakonodajno-pravna služba DZ, zato je poslanska skupina NSi kot edina parlamentarna stranka tedaj glasovala proti odvzemu mandata.

"Vsak politik mora ravnati v skladu z ustavnim redom in obenem tudi nositi posledice ter odgovornost za lastna politična dejanja. Odločitve sodišč je treba spoštovati," so še zapisali v NSi.

V DeSUS odločitve ustavnega sodišča spoštujejo in jih ne komentirajo, pa je dejal vodja poslancev DeSUS Franc Jurša.

Ne spreglejte